2014. szeptember 27., szombat

Mini kakaós csiga

Szerintem sokak kedvence a kakaós csiga, legyen szó akár a pékségekben kapható leveles vagy akár a finom házi, élesztős változatról. Most egy szupergyors és nagyon egyszerű verzióját mutatom meg ennek az édességnek. Tökéletes vendégváró süti, akár az utolsó percben is összedobhatjuk vagy a pörgős hétköznap reggeleken is ideális harapnivaló -készítsük el előző este, így másnap reggel már csak ki kell sütni és máris friss, meleg péksütit ehetünk! :)




Hozzávalók:

  • egy csomag kész leveles tészta (a már kinyújtott sütőpapírba feltekert)
  • kakaópor (1rész)
  • porcukor (3rész)
  • egy csomag vaníliás cukor
  • egy tojás

Elkészítés:
Először a tölteléket keverem ki, amihez a kakaóport és a porcukrot 1:3 arányban adagolom, majd még egy kis vaníliás cukorral ízesítem. Ezután a levelestésztát kiterítem és egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket. Ha ez megvan a tésztát a hosszabb oldalánál fogva feltekerem, fontos, hogy jó szorosan tekerjük! Ezután a kis rudat legalább egy fél órára a hűtőbe teszem pihenni, hogy ne legyen annyira lágy, így könnyebb lesz majd szeletelni. Ha ez letelt egy éles késsel közepesen vastag szeleteket vágok a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket. Ilyenkor nem kell megijedni, hogy túlságosan is minik lesznek, ugyanis a tészta majd sülés közben megnő! :) Az egy tojást felverem és szépen megkenegetem vele a csigák tetejét, majd 180fokra előmelegített légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm őket.

Puszi, Dóri






2014. szeptember 24., szerda

Datolyás körtetorta

Legújabb receptem egy igazi őszi finomság, minden ezt az évszakot idézi belőle -a körte, a dió, a datolya - na jó, az nem... :D Már régóta szemezek vele a GoodFood-ból és az az igazság, hogy azért nem csináltam meg még eddig, mert az eredeti receptben van néhány különlegesebb alapanyag, mint például a kandírozott, szirupban eltett gyömbér, a pekándió és a brandy. Egyrészt nehéz beszerezni őket, másrészt pedig nem is a legolcsóbb hozzávalók, ezért kicsit változtattam a recepten, hogy végre elkészíthessem a sütit. A pekándiót sima dióra cseréltem, a szirupos gyömbér helyett datolyaszirupot használtam, a brandyt pedig sütőrummal váltottam ki. Igen, tudom, hogy a datolyaszirup sem egy mindennapos hozzávaló, -mi is ajándékba kaptuk- de szerintem még ez is helyettesíthető, például sima mézzel. A lényeg az, hogy legyen valami édes, ragacsos dolog a tortában, mert ettől lesz tökéletes az állaga, ami egyébként leginkább a klasszikus angol pudingra hasonlít.


Hozzávalók:  az alaphoz:
  • 250g datolya (kimagozva, apróra vágva)
  • 300ml tej
  • 100g margarin
  • 2 evőkanál datolyaszirup (vagy méz)
  • 100g barna cukor
  • 175g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • 3 nagyobb, érett körte nagyobb darabokban, hámozva
  • némi dió (a tésztába közepesre darabolva, a tetejére pedig negyedekben)
                      a sziruphoz:
  • 85g barna cukor
  • egy pici sütőrum
  • 50ml víz


Elkészítés:
Először a tészta alapját adó ragacsos keveréket készítem el. Ehhez egy edényben összeolvasztom az apróra vágott datolyát, a tejet, a margarint, a datolyaszirupot/mézet és a barna cukrot majd félreteszem, hogy kicsit kihűljön. A lisztet összekeverem a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a darabolt dióval, majd hozzáöntöm a datolyás-ragacsos masszát, végül pedig elkeverem benne a két tojást is.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm (23cm-es), megpakolom a körtedarabokkal -egy részüket belenyomkodom a tésztába, a többit a tetejére szórom- majd a negyed diódarabokat is rászórom. 180fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem, ahol 40perc letelte után sütőpapírral letakarom és még kb. 25-30 percig sütöm.
Míg sül a tészta a cukorból, a rumból és a vízből szirupot főzök, amit a már elkészült, még forró tortára locsolok. A tészta ettől igazán puha és szaftos lesz.

+tipp: Ez a süti elég tömény, igazi édesszájúaknak való, szóval ha nem szeretjük annyira édesen akkor mindenképpen használjunk kevesebb cukrot, hiszen a datolyaszirup/méz és a darabolt datolya már önmagában is édes!

Puszi, Dóri 





2014. szeptember 12., péntek

Coburg sajttal és karamellizált hagymával

Ismét egy Good Food-os recept következik, méghozzá, ahogyan azt a Focaccia után megfogadtam egy újabb kenyérféle. Szerintem nagyon szuper ez a cikk az újságban, ugyanis egy-egy alapreceptet mutat meg egy barna- és egy fehér kenyértésztára, majd utána ezeket variálja kiflik, zsemlék stb. formájában. Én egy különlegesebb variációt próbáltam most ki, a coburg-ot, ami egy Angliából származó kenyérféle, jellegzetessége, hogy a tetejét bevágják amitől a kenyér sülés közben szinte "kinyílik", így ha kész egy koronához hasonlít az alakja. :) Na most azt el kell mondanom, hogy mivel itt nem simán hanem hagymával, sajttal megpakolva készítettem el  -ugyan be kell vagdosni a tetejét- nem fog annyira kinyílni. Mindenesetre az íze kárpótol ezért, meg egyébként így is jól néz ki...



Hozzávalók:

  • 400g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g rétesliszt
  • 1 tasak szárított élesztő (7g)
  • só, ízlés szerint
  • 1 evőkanál puha margarin
  • 4 evőkanál magkeverék (pl.: lenmag, tökmag, napraforgómag)
  • 300ml langyos víz

  • olíva olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 felvert tojás
  • reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Egy tálba kimérem a lisztet (mindkét félét!), az élesztőt, a sót és a magokat, majd hozzáadom a margarint is, amit kicsit elmorzsolok benne. Utána apránként hozzáöntöm a langyos vizet és addig gyúrom a tésztát amíg cipót nem tudok belőle formázni. Ezután kiveszem a cipót a tálból és lisztezett munkalapon tovább dagasztom, akkor jó ha szép, sima felületű és rugalmas. Ha a gyúrással megvagyok visszateszem a cipót a tálba, letakarom egy konyharuhával és egy melegebb pléddel is, majd kb. 45-60 percig kelesztem, amíg kétszeresére nem dagad. 
Amíg kel a tészta elkészítem a feltéteket. Ehhez hosszában felszeletelem a hagymát és egy kis olivaolajon párolni kezdem. Fontos, hogy lassan, kis lángot csináljuk, mert nem megsütni, hanem teljesen puhára párolni, karamellizálni szeretnénk! Amikor már majdnem kész, sózom, borsozom és egy icipici kristálycukrot is teszek rá. 
Most visszatérek a tésztához. A nagy, megkelt cipót elfelezem és két kisebb cipót gyúrok belőle, majd mindkettőt kör alakúra nyújtom, nem túl vékonyra. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakom,, bevágom a tetejét 6 cikkre, majd megkenem a felvert tojással. Végső lépésként elterítem rajta a hagymát és megszórom a reszelt sajttal.
A sütésnél több fontos dologra is oda kell figyelnünk:
  • A sütőt légkeveréses módban 210fokra melegítem elő.
  • A sütő aljába egy vízzel teli tepsit rakok, már akkor amikor bekapcsolom. Erre azért van szükség, mert így jó párás lesz bent a levegő, amitől ropogósra sül a kenyér.
  • Amikor berakom a kenyeret rögtön leveszem a hőfokot 180-200fokra.
  • Az eredeti recept kb. 30 percet ír a sütésre, de ennél lehet egy kicsit több idő kell majd, én amikor már szépen megpirult többször is benéztem a kis cipó alá, így tudtam ellenőrizni, hogy még nyers az alja vagy már az is megsült. 
  • Amikor már megpirult a kérge kiveszem a vizes tepsit.
  • A legfontosabb, hogy biztosan kell majd rá sütőpapírt tenni és még így is lesz egy-két kicsit fekete, túlpirult hagymaszál a cipó szélén, de ez ne vegye el senki kedvét, nekem is ilyen lett, hiszen muszáj volt teljesen átsütni. Ha megsült a kenyér, ezeket fogjuk és szedjük le, ennyi az egész! :)
Puszi, Dóri



2014. szeptember 7., vasárnap

Cukkinis - ricottás lepény

Mondhatnánk úgy is, hogy ez a paradicsomos-ricottás pite gyors verziója, egy kicsit másképp. :) Igazából azért született meg a recept, mert valamit ki kellett találnom a maradék ricottára... Az omlós tésztát, kész leveles tésztára cseréltem, méghozzá a már kinyújtott, sütőpapírba feltekert fajtára -így még gyorsabb-, erre készítettem egy zöldfűszeres ricotta krémet, a tetejére vékony cukkini szeleteket fektettem és jól megszórtam sajttal. Szerintem nagyon finom lett, gyors, könnyű vacsorának tökéletes! :)



Hozzávalók:

  • 1 csomag kész levelestészta
  • 300g ricotta
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • zöldfűszerek (én most snidlinget, bazsalikomot és kakukkfüvet használtam)
  • só, bors
  • egy csipetnyi szerecsendió
  • egy kisebb, zsenge cukkini (én most a sárga fajtát használtam)
  • némi reszelt sajt
  • olivaolaj

Elkészítés:
A tésztával nincs túl sok dolgom, kicsomagolom, a sütőpapírral egy tepsibe terítem és a széleit picit felhajtogatom, hogy a krém majd ne folyjon ki. A krémhez összekeverem a ricottát, a tojást, a tejfölt, majd ízesítem a zöldfűszerekkel, a szerecsendióval, sóval, borssal. Ha kész ráöntöm a tésztára. A cukkiniből egy zöldséghámozó segítségével hajszálvékony szeleteket vágok, amiket sózok, borsozok, majd elterítem őket a ricottás tölteléken. A tetejére locsolok még egy kis olivaolajat is, majd 180fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg a cukkini szeletek kezdenek pirulni, ekkor kiveszem, megszórom a sajttal és visszítéve aranybarnára sütöm.

Puszi, Dóri 



2014. szeptember 6., szombat

Brownie

Bátran kijelenthetem, hogy ez a süti már évek óta az első helyen áll a repertoáromban. Na nem valami 3 emeletes csodatortára kell gondolni, hanem "csak" az egyszerű kis brownie-ra, ami puha, csokis, tömény és egyszerűen úgy tökéletes ahogy van. :) Amióta először elkészítettem már számtalanszor elővettem, mindenféle alkalomra és eddig osztatlan sikert aratott. Még nem találkoztam olyan emberrel akinek ne ízlett volna! Most éppen az egyik legjobb barátnőm kívánságát teljesítettem vele, áthívtam őket vacsira és ez lesz a meglepetés desszert, szerintem szeretni fogják... Elmondanám még, hogy az én brownie verzióm nem a klasszikus alaprecept, ugyanis itt a tészta tetején még van egy isteni csokis krémréteg! Az elkészítése ennek a sütinek sem bonyolult (még mosogatni is alig kell utána :D -minössze egy lábast vesz igénybe), viszont elképesztően nagyon-nagyon finom, szoval mindenki próbálja ki, kötelező!! :D



Hozzávalók:   a tésztához:

  • 2dl víz
  • 22dkg margarin
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 25dkg liszt
  • 15dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
                      
                       a krémhez:
  • 12dkg margarin
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 6 evőkanál natúr joghurt
  • 12dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A vizet egy kisebb lábasba öntöm, majd hozzáadom a margarint és a kakaóport. Kevergetve felforralom, míg minden elolvad benne és lehúzom a tűzről. A lisztet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával összeforgatom, majd apránként a vizes-margarinos-kakaós részhez adom és jól eldolgozom benne. Ezután hozzáadom a joghurtot és a tojásokat is, hiszen ekkor már nem olyan meleg a keverékünk. A tésztának simának, selymesnek és levegősnek kell lennie, látnunk kell benne a sok-sok levegőbuborékot! Végül sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm (30x25) és 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. 
Ha kivettem a sütőből a tésztát nekiláthatok a tetejére kerülő krémhez, ugyanis ezt még a meleg tésztára kell majd ráöntenem. Egy lábasba összemelegítem a margarint, a kakaót, a joghurtot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd ha szép homogénné olvadt ráöntöm a tészta tetejére. Most jön a gonosz rész, ugyanis az ekkor még híg krémnek a tetején meg kell szilárdulnia, ami sajnos egy hűtőben eltöltött éjszakát vesz igénybe, viszont cserébe másnap elképesztően finom lesz! :)

Puszi, Dóri



2014. szeptember 1., hétfő

Kosárka

Ez az első olyan édesség a blogon, ami egy igazi, régi családi recept, így nem is egyedül, hanem a KEDVENC nagynénémmel készítettem el. :)) Maga a recept egy néhány sárguló lapból álló kis füzetbe van lejegyezve, gyöngybetűkkel persze. Mi rengetegszer készítjük el, mert viszonylag egyszerű, hamar megvan és persze nagyon finom! Közel áll a szívemhez, így remélem ti is kipróbáljátok, majd írjatok hogyan sikerült! ;)



Hozzávalók:  a tésztához:

  • 500g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250g margarin
  • 5 tojás sárgája
  • 4 evőkanál tej
  • 10dkg porcukor
                    a töltelékhez:
  • 30dkg darált dió
  • 30dkg porcukor
  • 5 tojás fehérje

  • házi sárgabarack lekvár

Elkészítés: 
Először az omlós tésztát készítem el, amihez a sütőporos-porcukros lisztet összemorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet is. Jól összegyúrom és cipót formálok belőle. Ha közben esetleg nagyon meglágyult a tészta akkor be lehet egy kicsit tenni a hűtőbe, de ez alapvetően nem szükséges. Nagyon fontos viszont, hogy a töltés előtt egy pici olajjal kenjük ki a formákat, így biztosan nem fognak beleragadni a kosárkák. Ha elkészültem vele akkor kisebb adagokat csípek le a tésztából és egyesével kibélelem a kosárka formákat, az ujjaimmal belenyomkodom és elegyengetem bennük.
Ezután mindegyik kosárkába jön egy kisebb teáskanálnyi baracklekvár, majd elkészítem a diós tölteléket is. Ehhez felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a habban elkeverem a porcukros diót. Az így elkészült keverékből egy-egy nagyobb halmot kanalazok a lekváros rétegre, a kis formákat tepsibe rakom, majd 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm őket. Ha elkészültek megvárom míg langyosra hűlnek, majd óvatosan kicsúsztatom a sütiket a formából. Esetleg még egy kis porcukor a tetejére és kész!

Puszi, Dóri