2015. szeptember 27., vasárnap

Peanut butter brownie

Azt ugye tudjuk, hogy a brownie önmagában is nagyon finom, és gondolom sokan felfedezték már, hogy Amerika kedvence, a mogyoróvaj se olyan rossz. Amikor pedig ez a kettő találkozik egymással az csakis egy nagyon finom sütit eredményezhet! :) A blogon már korábban megjelent brownie receptemet vettem alapul, aminek tésztájába a sütés előtt egy kis olvasztott mogyoróvajat csempésztem. Külön kiemelném, hogy ez a süti nemcsak finom, de szép is, a tetejére gyönyörű márványos mintát lehet a mogyoróvajjal varázsolni! Próbáljátok ki! ;)



Hozzávalók:

  • 2dl víz
  • 220g margarin
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 250g liszt
  • 150g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1dl natúr joghurt
  • 2 egész tojás
  • mogyoróvaj

Elkészítés:
A vizet egy kisebb lábasba öntöm, majd hozzáadom a margarint és a kakaóport. Kevergetve felmelegítem, míg minden elolvad benne és lehúzom a tűzről. A lisztet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával összeforgatom, majd apránként a vizes-margarinos-kakaós részhez adom és jól eldolgozom benne. Nem kell megijedni ha eleinte a liszt kisebb csomókba áll össze, amint sűrűsödik a tészta teljesen egyneművé lehet keverni! Ezután hozzáadom a joghurtot és a tojásokat is, hiszen ekkor már nem olyan meleg a keverékünk. A tésztának simának, selymesnek és levegősnek kell lennie, látnunk kell benne a sok-sok levegőbuborékot! Végül sütőpapírral kibélelt tepsibe(30x25) öntöm a masszát, hozzáadok jópár kanálnyi olvasztott mogyoróvajat és márványosan elkeverem benne. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Langyosan vagy kihűlt állapotban már szépen szeletelhető!

Puszi, Dóri




2015. szeptember 25., péntek

'Liebster award' díj

Nagy öröm ért az elmúlt héten, ugyanis egy általam is igen kedvelt és olvasott blog szerzőjétől átvehettem a 'Liebster award' díjat! :) Minden kis apró visszajelzésnek, üzenetnek nagyon tudok örülni, így ez a díj is óriási boldogsággal tölt el! Timi, a Brioche blog írója a következőket írta a blogról és rólam: - ezúton is nagyon köszönöm neki! :)

"Egy ifjú (immár cukrász ) lány tevékenykedése süti fronton. Csodaszép süteményei mellett, számos hasznos dolgot tanulhatunk még Tőle, pl. a különböző tésztafélék elkészítésének módját. Érdemes az oldalának rendszeres látogatója lenni, hiszen a sütni szeretők (és tudók) sokat tanulhatnak tőle!" 





A liebster blog award egy olyan díj, amit bloggerek adnak egymásnak az online világban, kimutatva ezzel azt, hogy rendszeres olvasója és követője azt adott honlapnak. A kezdeményezés Németországból indult és leginkább egy láncfolyamatként írható le. Minden szerző további 5-10 bloggernek adja tovább az elismerést, megteremtve azt a lehetőséget, hogy minél jobban megismerhessük egymást. Ezen kívül azonban van néhány feladat aminek eleget kell tenni, ezek pedig a következőek:
  • Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat és linkeld be a post-ba a blogját.
  • Írj 10 olyan dolgot, ami nem köztudott rólad
  • Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésre
  • Nevezz meg újabb jelölteket és tegyél fel nekik 10 újabb kérdést



10 dolog, amit nem tudtatok rólam:

  • Kulisszatitok: Ha esténként már nem olyanok a fényviszonyok, hogy normális képeket lehessen készíteni mindig félreteszem a legszebb szelet sütit és kiírom elé egy cetlire nagy betűkel, hogy 'Ne edd meg, fotózásra!' Tudom, szegény családom... :D
  • Ha általában csak a receptes bejegyzéseket olvassátok, akkor talán nem tudjátok, hogy éppen elsőéves hallgató vagyok az Állatorvos-tudományi Karon. Nagyon büszke vagyok rá, hogy bekerültem, hiszen kiskorom óta állatorvos szeretnék lenni, és azt hiszem elég keményen megdolgoztam azért, hogy sikerüljön. :)
  • Mindent sokkal jobban megjegyzek, ha saját kezűleg leírom valahová. Ebből kifolyólag, ha tanulok rengeteget írok és jegyzetelek, ami sokak szerint nem normális... :D
  • Nagyon szeretek teázni. Itthon rengeteg fajta teánk van, régebben minden reggel azt ittam, de ma már kávéval kezdem a napot és inkább délután vagy este teázok.
  • Kb. 6 éve lovagolok, nagyon szeretek kimenni a lovardába, mert teljesen feltölt és kikapcsol, ugyanakkor nagyon nagy odafigyelést és koncentrálást is igényel, hogy együtt tudj dolgozni a lovaddal.
  • Nagyon szeretek utazni, igazából az is mindegy, hogy hová: városnézés, tengerpart, hegyek -csak mehessek! :)
  • Utálok takarítani, mert elvesztegetett időnek érzem, ugyanakkor szeretem ha rend és tisztaság van körülöttem.
  • A kedvenc ünnepem a karácsony, már-már a megszállottja vagyok: feldíszítem a házat, ajándékot készítek/vásárolok, karácsonyi zenét hallgatok éjjel-nappal és persze sütit sütök! :)
  • Képtelen vagyok megjegyezni a színészek neveit, a filmcímeket és, hogy ki melyikben szerepelt és kit alakított. Ezzel szemben az egyik legjobb barátnőm ennek mestere, az utolsó mellékszereplőről is tud mindent! :D
  • Világéletemben hosszú hajam volt és erre elég kényes vagyok. Mindig rettegek a fodrász előtt, hogy nehogy túl sokat vágjon!


Timi kérdései a következők voltak:

Mi ösztönöz arra, hogy elmeséld másoknak a gondolataidat, arra, hogy blogger legyél?
Kezdetben úgymond a magam szórakoztatására indítottam a blogot, azért, hogy összegyűjtsem a recepteket. Manapság, hogy egyre több ember követ és küld pozitív visszajelzéseket az motivál, hogy örömet okozzak az olvasóimnak, és esetleg valami újat, hasznosat mutassak nekik.

Miért pont ebben a témakörben kezdtél írni?
Azt hiszem mindig is rajongtam a sütésért: segítettem anyunak a konyhában, ilyen témájú műsorokat néztem a tv-ben, szóval sosem állt távol tőlem. Aztán amikor elkezdtem a cukrász iskolát már egyértelmű volt, hogy ez a nekem való téma.

Melyik az a három emberi tulajdonság, ami benned nincs meg, de másokban irigyelsz?
Ami először eszembe jutott az a türelem, mindig is türelmetlen típus voltam, utálok várni és mindent 'adj uramisten de azonnal' szeretnék. :D Az is jó lenne ha kevésbé lennék hangulat-ember, nagyon hamar el tudja venni bármi a kedvemet. Harmadiknak pedig a jó memória, sajnos a hétköznapi tennivalókat, szülinapokat, névnapokat könnyen elfelejtem.

Melyik családtagod áll hozzád a legközelebb?
Azt hiszem nem tudnék kiemelni egyetlen embert sem a szűkebb családból. Mindannyian egyformán fontosak nekem és mivel egymás mellett lakunk a nagyszüleimmel, valamint nagynéném is majdnem minden hétvégén hazajön velük is elég szoros a kapcsolatom. 

Van e példaképed, és ha igen miért?
Sablonosnak hangozhat a válaszom, de abszolút a szüleim. Szerintem nagyon sok mindenben jó példát mutattak nekem, és remélem egyszer majd én is hasonlóan jó példa leszek valakinek. :)

Ha a világban valamelyik országba száműznének és Te választhatnál, hová költöznél és miért?
Egyértelműen Franciaországba! Bár még csak egyszer jártam ott, azonnal beleszerettem, na jó, igazából már előtte is imádtam mindent ami francia. Párizst, a hangulatot, a kultúrát, a nyelvet, az ételeket, meg persze a cukrászremekeiket! :)

Melyik a kedvenc süteményed?
Ez egy nagyon gonosz kérdés... :D Minden ami csokis, mert az rossz nem lehet... például egy finom brownie! 

Ha visszautazhatnál az időben melyik korszakot választanád és miért?
Ha visszautazhatnék az időben az 1920-as évek Amerikájába látogatnék, amolyan nagy Gatsby stílusban. Jazzklubok, charleston, gyönyörű csillogó ruhák, elegáns férfiak...

Szerinted mi a jó barátság "titka"?
Őszinteség, megértés, segítőkészség, közös témák, sok-sok humor, szeretet.... és még sorolhatnám, ez egy nagyon összetett dolog szerintem. Ugyanakkor vannak olyan emberek, akikkel nagyon egyszerű, mert már az első pillanattól kezdve egy hullámhosszon vagytok és nem kérdés, hogy jó barátok lesztek, már csak dolgozni kell rajta és kitartani mellette. :)

Ha indítanod kellene egy új blogot, de nem ebben a témában, milyenbe kezdenél bele?
Ha semmi dolgom nem lenne, ellenben sok pénzzel és idővel rendelkeznék, akkor biztosan beutaznám az egész világot és valami útinapló-szerűséget vezetnék. Ha visszatérünk a valóságba, akkor talán egy személyesebb hangvételű blogot írnék a mindennapjaimról, az élményeimről és azokról a dolgokról amiket szeretek.


És íme az én kérdéseim:

  • Szerinted mi a legjobb dolog a blogolásban és az írásban?
  • Mitől tudsz úgy igazán kikapcsolódni?
  • Melyik az az étel/sütemény, amit még nem kóstoltál, de mindig is ki akartad próbálni?
  • Mit tartasz a legfontosabbnak az életben és miért pont azt?
  • Melyik a legkedvesebb gyerekkori emléked?
  • Mi motivál leginkább a mindennapokban?
  • Van e olyan álmod/vágyad, amit még nem sikerült megvalósítani, de nagyon szeretnél?
  • Van e kedvenc édességed/süteményed, amit bármikor meg tudnál enni?
  • Mennyire fontosak számodra az olvasóid visszajelzései?
  • Van e olyan hobbid amit szívesen űzöl? 


És a kedvenc blogjaim, akiket a díjra jelölnék:


Már jó ideje követem Szandi munkásságát a blogján, akinek legnagyobb álma, hogy egy saját cukrászdát nyisson. Szerintem erre minden esély megvan, ugyanis rendkívül tehetséges, rengeteg szép burkolt tortát, krémes finomságot találtok az oldalán, a sajttorta pedig a specialitása, kell ennél több? :)

Nagyon különlegesnek találom ezt a blogot, hiszen egyaránt szól az ételekről, édességekről, házi praktikákról, a kertről és növényekről, valamint azok felhasználásáról, mindezt gyönyörű fotókkal körítve! Nagyon könnyű elveszni a sok ötlet és finomság között, aztán pedig már csak azt kell kitalálni, hogy éppen melyiket készítse el az ember...

Ha már kedvenc blogok, akkor semmiképpen sem hagyhatom ki az anno még 'Masni' néven futott, ám mostanra már átkeresztelt és némi változáson átesett favoritomat. Talán ez volt az első blog amit olvasni kezdtem és azóta is folyamatosan követem. Nagyon szeretem Eszter írásait, különösen a 'LifeCoaching' bejegyzések állnak hozzám közel, ezen kívül csodásak még az outfit fotósorozatok, de beauty-lifestyle kategóriában is rengeteg érdekes cikket olvashattok itt.

Igazi nagyágyú a sütik terén, ezért gondolom sokatoknak be sem kell őt mutatni... Emlékszem amikor rátaláltam az oldalára, majd később valamit vissza akartam nézni sosem jutott eszembe a 'puffin' szó, csak annyi, hogy valami p-betűs... :D Azóta persze megjegyeztem, meg elmentettem és könyvjelzősávra tettem, mert ami ott történik az valami elképesztően jó! #csakapuffin 

És végül, de nem utolsósorban Juci csodás sütis blogja! :) Közgazdászból lett cukrász, váltani pedig sosem késő, ezt bizonyítja a keze alól kikerült rengeteg gyönyörű torta és sütemény! Ezen kívül nála is találtok összefoglaló bejegyzéseket a krémekről, piskótákról, amikből jópár alapreceptet el lehet sajátítani! Ő volt segítségemre, amikor azon gondolkodtam, hogy elkezdjem e a cukrász iskolát, úgyhogy ezért is, na meg a mascarponés sajttorta receptjéért is óriási köszönet neki! :)


Puszi, Dóri


2015. szeptember 13., vasárnap

Körtetorta

Ahogy beköszöntött az ősz és a szeptember eljött a sulikezdés ideje is. Sokan talán nem örülnek neki, hogy újra korán kell kelni, de én nagyon izgatott vagyok miatta, hiszen most kezdtem el álmaim egyetemét, az állatorvosit. :) Még minden nagyon új és érdekes, meg persze nagyon élvezem az egészet, de már az első héten kiderült, hogy itt lesz bőven tanulnivaló... Ennek ellenére sütni azért kell és a blogot sem szeretném nagyon elhanyagolni, úgyhogy az anatómiatanulás közben összedobtam egy nagyon gyors és egyszerű körtetortát. Igazi őszi finomság a körtének és a fahéjnak köszönhetően, próbáljátok ki! ;)



Hozzávalók:

  • 4db egész tojás
  • 150g barnacukor
  • 50g vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 100g olvasztott margarin
  • 250g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 400g érett, kisebb darabokra kockázott körte

Elkészítés:
Az egész tojásokat egy tálba ütöm, hozzájuk adom a vaníliás- és a barnacukrot, majd a lereszelt citromhéjat is és robotgéppel jó alaposan kihabosítom a keveréket. A vége felé belecsurgatom az olvasztott margarint is. Egy másik tálban összekeverem az átszitált lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és az őrölt fahéjjal, majd részletekben a kihabosított tojásos részhez adom és egy fakanál segítségével alaposan elkeverem benne. Legutoljára hozzákeverem a felkockázott körtét is a tésztához. 
Egy 23cm-es tortaformát kivajazok és kilisztezek majd beleöntöm a masszát és elegyengetem benne. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt sül készre, de érdemes tűpróbával ellenőrizni, félidőnél esetleg sütőpapírral letakarni! Miután kihűlt kiszedem a formából, a tetejét megporcukrozom és tálalom! :)

Puszi, Dóri




2015. szeptember 3., csütörtök

Rebarbarás - málnás crumble

Nagyon régóta szemezek már a rebarbarával, de eddig még nem volt alkalmam megkóstolni/ kipróbálni. Tavaly viszont ültettünk egy kis palántát a kertben, amiről az idén már lehetett szedni, ugyan még csak pár kisebb szálat. Így elsőre nem akartam túlvariálni a dolgokat, úgyhogy egy jól bevált, nagyon egyszerű, talán sokak számára ismert receptet, a crumble-t, másnéven 'morzsasütit' készítettem el belőle. Alul egy isteni rebarbarás-málnás-fahéjas-vaníliás ragu bugyog amit egy ropogós morzsaréteg koronáz meg, kell ennél több?? :) Hogy mutatósabb legyen a süti nem egy nagy tálban, hanem több kicsi szuflé formában tálaltam. Próbáljátok ki! :)

Ps.: Ezért az árva, nem túl jó minőségű képért előre is elnézést, de szerencsétlen nem érhette meg a holnapot, hogy rendes fényben fotózkodjon... :D



Hozzávalók: (5db. szufléformához) a raguhoz:

  • rebarbara
  • málna
  • reszelt citromhéj
  • egy csomag vaníliás cukor
  • fahéj
                    a morzsához:
  • 70g margarin
  • 50g liszt
  • 35g kristálycukor
  • 35g zabpehely

Elkészítés:
Először a rebarbarát készítem elő, alaposan megmosom, levágom a szárak legvégét, majd meghámozom. Ezután kisebb darabokra vágom és csak így nyersen a szuflétálkákba dobálom. Hozzáadok még pár szem málnát, egy-egy csipet citromhéjat, egy kis fahéjat, majd a csomag vaníliás cukrot is egyenletesen elosztom a tálkák között. A tálkákat félreteszem és elkészítem a morzsát. A hideg margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzádolgozom a kristálycukrot és a zabpelyhet is. A kész morzsát a gyümölcsökre szórom a formákban, amiket 180fokra előmelegített sütőben sütök aranybarnára.

Puszi, Dóri