2015. október 29., csütörtök

Ötletek halloweenre

Az idén sajnos nem volt időm külön halloweeni receptekkel készülni nektek DE! mivel bármi amire rá tudtok rajzolni egy csontvázat/tököt/szellemet stb. vagy ilyesmi mintát tartalmaz már halloweeni sütinek minősül úgy gondoltam hozok pár ötletet, amit otthon is egyszerűen meg tudtok valósítani, akár a gyerekekkel! :)
Ha pedig érdekelek a tavalyi receptjeim, azokat itt nézhetitek vissza!

Puszi, Dóri





































2015. október 23., péntek

Kevert almás

Készíthet az ember akármilyen cukrászremeket, a legegyszerűbb, házias sütik úgysem mennek ki a divatból. Például ez a kevert almás sem, hiszen rekordidő alatt össze lehet dobni, már langyosan rá lehet vetni magunkat és persze nagyon finom is! Olyan igazi őszies-fahéjas íze van, sülés közben az illata pedig belengi a konyhát... nekem kicsit már a karácsonyt is felidézi, bár ez lehet csak a karácsony-mániámnak köszönhető. :D Érdemes kipróbálni, kezdőknek is ajánlom, mert tényleg nagyon egyszerű az elkészítése! :)
Ui.: régi, családi recept a Nagyitól!!! :)


Hozzávalók:
  • 50g zsír
  • 150g barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 300g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-2 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 300g alma

Elkészítés:
Először az almákat készítem elő, megpucolom őket, kivágom a magházukat, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelem az összeset. Ez esetben nem kell kinyomkodni a lereszelt alma levét, attól lesz finom, szaftos a tészta!
A zsiradékot kikeverem a barnacukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként a tojásokat is hozzáadom és robotgéppel simára dolgozom ezt az alapot. A lisztet átszitálom, hozzáadom a sütőport, a fahéjat és a csipet sót, majd alaposan összekeverem. Az lisztes keveréket -már egy fakanál segítségével- hozzádolgozom az alap masszához, majd részletekben a reszelt almát is hozzákeverem.
A tésztát egy 20x30cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és elegyengetem benne. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sül, de tűpróbával azért érdemes ellenőrizni! 
Langyosan, pici porcukorral meghintve már ehetitek is! :)

Puszi, Dóri






2015. október 18., vasárnap

Feketeerdő torta

Múlt hétvégén ünnepeltük a családdal a "kis"öcsém szülinapját, erre az alkalomra készült ez a torta. :) Jó előre megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, amire az volt a válasz, hogy: "Mondanám, hogy csinálj egy dobost, de inkább legyen egy feketeerdő!" Így hát ez lett! :D Amikor még a gyakorlatomat töltöttem a cukrászdában rengeteg feketeerdő tortát készítettem, de itthon még sosem álltam neki. Így hát rendesen utánanéztem a dolgoknak és kitaláltam pontosan hogyan készítsem, hogy minél jobban sikerüljön. Végül nagyon nagy sikert aratott, mindenkinek ízlett és másnapra el is fogyott az egész torta, úgyhogy csak ajánlani tudom az elkészítését! :)



Hozzávalók: (26cm-es tortakarikában készült 16 szeletes tortához)

                 a piskótához:
  • 8db egész tojás
  • 160g kristálycukor
  • 140g liszt
  • 20g kakaópor
  • egy csipet só
                   
                  a meggytöltelékhez:
  • 1,5 befőttesüvegnyi magozott meggy
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanálnyi kristálycukor (opcionális, ízlés szerint édesítsük)
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet fahéj
  • étkezési keményítő

                    a sima tejszínhabhoz:
  • 300ml habtejszín (a cukrozott változat)

                    a csokoládés tejszínhabhoz:
  • 70g étcsokoládé
  • 300ml habtejszín (a cukrozott változat)

                  a bevonáshoz és a díszítéshez:
  • 200ml habtejszín (a cukrozott változat)
  • 16 szem egész meggy
  • étcsokoládé


Elkészítés:
Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A meggytöltelékhez egy kisebb lábasba öntöm a meggyet (a levével együtt!), hozzáadom a reszelt citromhéjat, a csipet fahéjat, a vaníliás cukrot és ízlés szerint a kristálycukrot. Kicsit összefőzöm, éppen csak addig amíg gyöngyözni/forrni kezd. Közben kiveszek egy kicsit a meggyléből és pár evőkanálnyi étkezési keményítőt simára keverek benne. Igen, tudom, hogy nem adtam meg pontos mennyiséget, azért, mert ez attól függ, hogy éppen mennyi lében volt eltéve a meggy, és így mennyi folyadékot kell megkötnie a keményítőnek. Miután beleöntöttem a keményítős meggylét a lábasba alaposan elkeverem, majd pár percig még főzöm, hogy besűrűsödjön. Ezután lehúzom a tűzről és teljesen kihűtöm. Hidegen pudingszerű, sűrű állagúnak kell lennie, úgy hogy már ne folyjon de azért ne is legyen nagyon beton! :D Ha elsőre nem sikerült eltalálni a keményítő mennyiségét és túl híg lett semmi gond, mehet vissza a tűzre, újra fel kell melegíteni és még tovább sűríteni! A kihűtött meggytölteléket egy cső nélküli habzsákba töltöm, fontos, hogy elég széles lyukat vágjunk rajta, különben nem férnek majd ki a meggyszemek!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába.
A tejszínhabkrémhez egyszerűen csak kemény habbá verem a habtejszínt és kettéosztom. Mivel alapból cukrozott tejszínt használok a sima habbal semmi más dolgom nincs mint egy közepes átmérőjű csővel ellátott habzsákba tölteni. A csokoládés habhoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd amikor már nem tűzforró elkezdem hozzákeverni a tejszínhab másik felét. Fontos, hogy az elején gyorsan keverjünk el egy-két habkártyányi habot a csokiban, így fellazítjuk azt. Itt most tényleg lényeges, hogy ne finomkodjunk, különben a hideg habtól megdermed a csoki és darabos lesz a krémünk! A többi habot már óvatosabban beleforgatva adjuk hozzá, nem kell megijedni, a csoki miatt lesz kissé nehezebb, tömörebb a hab, ez ilyen. :) A csokis habot is ugyanolyan átmérőjű csöves zsákba töltöm.
Most hogy mindennel előkészültem kezdődhet a torta betöltése! Az igazi feketeerdő tortát egy nagyon érdekes módszerrel töltik, méghozzá kör alakban. Mondjuk kezdem a csokis habbal: a piskóta legszélére, közvetlenül a tortakarika mellé nyomom az első kört. Ezután fogom a meggyes tölteléket és értelemszerűen a csokis hab belső oldalára nyomom a következő kört. Most jön a sima tejszínhab, amit a meggytöltelék belső oldalára nyomok, ismét kör alakban. Így haladok fokozatosan befelé, míg a kör közepére nem érek. Két fontos szabály van: a kör legszélére és a közepébe ne kerüljön meggytöltelék, mert akkor szeleteléskor kipotyoghatnak a meggyszemek és nem lesz olyan szép a szelet. Ha megvagyok az első krémréteggel jöhet rá a középső piskótalap, majd az újabb krémréteg. Itt a második krémrétegnél mindig az ellentétes habbal kezdem a szélén, tehát ha az alsót a csokissal kezdtem, akkor most a simával fogom. Utána jöhet a meggyes, majd a csokis, ismét a sima és így tovább... Legvégül a felső lapot is a karikába helyezem, kissé lenyomkodom, elegyengetem, majd az egész mehet a hűtőbe egy egész éjszakára.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén és kiszabadítom belőle. Felverem a tejszínhabot és egyenletesen körbekenem/bevonom vele a tortát, az oldalát pedig fésűs kártyával húzom át. Arra azért figyeljünk, hogy a tetejére kerülő habrózsákhoz ne felejtsünk félretenni egy kevés habot. Minden egyes habrózsába egy-egy szem szárazra törölt meggyszemet teszek, a torta közepét pedig beborítom csokiforgáccsal, és már kész is!
Tudom kicsit időigényes az elkészítése, de egyébként nem egy túl bonyolult torta és gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon-nagyon finom, úgyhogy remélem kipróbáljátok! :)

Puszi, Dóri




2015. október 4., vasárnap

Csokoládé ganache

Egy rövidke bejegyzéssel készültem most nektek a 'cukrászkrémek' témakörében, ugyanis rengeteg helyen látom, hogy félreértések vannak abban, hogy pontosan mit is nevezünk ganache-nak. Sokan a recept után érdeklődnek, ha pedig a keresőben kutatnátok utána egy csomó párizsi krém receptet is kiad a rendszer, ami abszolút nem ugyanaz! Tehát következzen akkor egy kis infó, hozzávalók, recept és néhány kép, hogy összefusson a nyál a szátokban... ;)


A csokoládé ganache (ejtsd: gánázs) rengeteg mindenre használható, egy nagyon sokoldalú cukrászkrém. Frissen felhasználva selymesen lágy, így szépen betölthető bonbonokba, tésztakosárkákba, pohárdesszertekbe, ha pedig beköt és kissé megszilárdul akkor torták betöltésére, körbekenésére és díszítésére is alkalmas.

Hozzávalók:

  • étcsokoládé
  • tejszín

Egy alap ganache krém ezen a két hozzávalón kívül semmi mást nem tartalmaz! Nagyon fontos, hogy az étcsokoládé és a tejszín is jó minőségű legyen, hiszen más nem kerül már a krémbe, így ezek határozzák meg az ízét és az állagát is. Természetesen némi cukrot adhatunk hozzá, ha így túl keserűnek találjuk. Otthon leginkább kristálycukrot, a cukrászatban viszont -főleg a bonbonok készítésénél- már inkább glükóz szirupot használnak.
Egy dl tejszínre mindig 100g étcsokoládét számolunk, de természetesen készíthető tej- és fehércsokoládéval is (ez esetben az arányok picit módosulnak).

Elkészítés:
Az étcsokoládét kisebb darabokra töröm és egy hőálló keverőtálba teszem. A tejszínt egy lábasban forráspontig hevítem, a csokoládé darabokra öntöm, úgy, hogy egyenletesen ellepje, majd hagyom 1-2percig állni, hogy a forró tejszín megolvassza a csokit. Fontos, hogy ne törjük túl nagy darabokra a csokit, mert a nagy rögök nem fognak olyan szépen és hamar elolvadni! Ha letelt az 1-2perc és a csoki olvadozni kezdett egy kézi habverő segítségével keverni kezdem. Rövid időn belül a csokoládé teljesen felveszi a tejszínt, elolvad, és egy nagyon selymes, fényes krémet kapok. 


Ekkor a ganache még folyékony és langyos, így mindenképpen meg kell várni míg lehűl. Letáblázhatjuk márványlapon -ez a leggyorsabb- vagy hűtőben is szépen beköt, ekkor viszont nagyon kell figyelni a sűrű keverésre, hiszen a tál szélén sokkal gyorsabban megszilárdul! Én itthon egy nagyobb tepsibe kiöntve a pincében szoktam lehűteni! :) 
A hűtési idő értelemszerűen függ attól, hogy mire szeretnénk majd felhasználni, a már említett bonbonokhoz jobb a még folyós állag, de egy tortához már inkább kenhető, szilárd legyen.

Próbáljátok ki! ;)
Korábban a blogon megjelent, ganache krémet tartalmazó receptért katt ide! (Megsúgom: Szedres-étcsokoládés kosárka :)

Puszi, Dóri