Hozzávalók: (8 nagyobb vagy 10 közepes méretű bucihoz)
- 40g élesztő
- 750g liszt
- 70g kristálycukor
- 1db egész tojás
- 50g margarin
- 450g natúr joghurt
- egy teáskanálnyi só
- 1db egész tojás a kenéshez
- egy kevés szezámmag a tetejére
Elkészítés:
Először az élesztőt futtatom fel egy kevés langyos tejben, amihez egy teáskanálnyi kristálycukrot is teszek és hagyom magában dolgozni. A lisztet átszitálom, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, kissé eldolgozom benne, majd hozzáadom a kristálycukrot, a tojást, a puha margarint, a natúr joghurtot és legvégül a sót. Az egészet jó alaposan összegyúrom és addig dagasztom, amíg a cipó szép sima felszínű, rugalmas nem lesz és el nem válik a tál falától. Ekkor egy kevés lisztet szórok a tálba, visszarakom a cipót és konyharuhával letakarva, majd pléddel gondosan bebugyolálva egy órára félrerakom meleg helyre kelni.
A kelesztés után lisztezett munkalapra borítom a tésztát, kicsit átgyúrom, majd 8-10 egyenlő részre osztom. Minden egyes kis tésztadarabból bucit formázok, úgy hogy a teteje szép sima, legyen, az alján pedig "elcsipkedem" az egyenetlenségeket. A megformázott zsömléket konyharuhával letakarva még 15percig hagyom pihenni és kelni. Ez idő alatt a tepsit kibélelem sütőpapírral, majd a bucikat egyesével átpakolgatom rá, úgy, hogy legyen köztük hely bőven. Ezután 2x kenem át a felszínüket felvert, egész tojással, majd alaposan megszórom a tetejüket a szezámmaggal.
180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek.