2016. április 17., vasárnap

Állatorvosis tortaverseny

Nemrég került megrendezésre az állatorvosi egyetemen -ahová én is járok- az 'Equus napok' nevű rendezvénysorozat, amelyen egy tortaverseny is szerepelt a programok között. Én ezzel a kutya-koponyás tortával indultam, amin a fej főbb artériás erei láthatóak. A torta fehér unidec masszával van burkolva, a díszítés pedig piros és fekete dekormasszával készült. Belül három kakaós piskótalap van, közöttük párizsi krém rétegek és házi meggypálinkába áztatott aszalt meggy-szemek.

Dobogós helyezést ugyan nem értem el, de nem bánom, mert jó kis kihívás volt elkészíteni úgy ezt a tortát, hogy anatómiailag is stimmeljen nagyjából! :) Az pedig külön öröm volt, hogy a dékán Úr is megnézte a tortát, majd beazonosította rajta az ereket! Az már kevésbé tetszett, amikor elkezdett kikérdezni, hogy mondjam latinul azt, amelyikre éppen rámutat... :D

Gondoltam Nektek is megmutatom a művemet! :)
Puszi, Dóri




2016. április 3., vasárnap

Klasszikus meggyes piskóta

Ez a hagyományos, házias recept még a Nagymamámtól származik, aki nagyon gyakran készítette el ezt a meggyes sütit, természetesen az általa eltett isteni meggybefőttel. Nagyon egyszerű és hamar el is készül, úgyhogy szerintem mindenkinek érdemes vele megpróbálkoznia! :)



Hozzávalók:

  • 300g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 130g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • egy citrom lereszelt héja
  • fél dl étolaj
  • 2dl tej
  • fél üveg meggybefőtt

Elkészítés:
Az egész tojásokat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal robotgép segítségével kihabosítom. Az átszitált lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverem, majd egy mérőpohárba kimérem az olajat és a tejet is. Ezután a tojásos alaphoz felváltva adagolom a lisztes és a tejes keveréket, egészen addig amíg el nem fogynak. Egy lágy, teljesen sima, csomómentes tésztát kell kapnunk.
Egy 20x30cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, majd beleöntöm a tésztát és elegyengetem benne. A lecsöpögtetett meggyet egy evőkanálnyi liszttel kicsit elkeverem, majd a tésztára szórom, úgy, hogy minden részére jusson belőle. 
180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Mielőtt kiveszem, azért még tűpróbával ellenőrzöm, hogy alaposan átsült e. Langyosan már szépen szeletelhető, egy kis porcukorral megszórva már ehetjük is! ;)

Puszi, Dóri