2016. július 28., csütörtök

Oreo torta

Már nagyon régóta terveztem oreo tortát sütni, így most egy szülinap alkalmából el is készítettem. Az alapötletet Szandi -Sütik Birodalma- receptje adta, amit annyiban módosítottam, hogy beleraktam a tortába egy plusz étcsokoládé ganache réteget, valamint a mascarponés-joghurtos krém helyett én egy sima tejszínhabkrémmel töltöttem. A visszajelzések alapján finom lett és szerintem elég mutatós is a torta, úgyhogy oreo rajongóknak kötelező! ;)



Hozzávalók: (egy 20cm-es karikában készült 12 szeletes tortához)

   
    a brownie alaphoz:

  • 2db egész tojás
  • 150g kristálycukor
  • 75g étcsokoládé
  • 85g margarin
  • 60g liszt
  • 12g kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só
    
    a ganache-hoz:
  • 100g étcsokoládé
  • 100ml habtejszín
  
   az oreo-s krémhez:
  • 170g oreo keksz
  • 500ml habtejszín 
  • egy csomag zselatin habfix expressz
  
   a tetejére:
  • oreo keksz
  • tejszínhab


Elkészítés:
brownie alaphoz kihabosítom a tojásokat a kristálycukorral. Közben vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét és a margarint, majd ha teljesen felolvadtak a habos-tojásos részhez keverem őket.
A száraz hozzávalókat egy tálba szitálom és alaposan elkeverem, majd apránként a csokis masszához adom és óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgatom.
A tortakarikát sütőpapírral bélelem ki, elegyengetem benne a tésztát, majd 175-180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25perc alatt készre sütöm.
ganachehoz egy kisebb nyeles lábasban forrásig hevítem a tejszínt, majd a keverőtálban lévő, apróbb darabokra tört étcsokoládéra öntöm. Hagyom kb. 5 percig állni, majd teljesen simára keverem. 
Amikor a brownie kihűlt óvatosan kivágom a formából majd visszarakom rá a karikát. A még langyos és folyékony ganache-t a brownie tetejére öntöm és elegyengetem rajta. A hűtőbe rakom, míg a ganache teljesen meg nem dermed.
Az oreo-s krémhez a tejszínt kemény habbá verem, majd beleszórom a habfixet és végül óvatosan beleforgatom a sodrófával összetört kekszet. Ezt mindenki olyan apróra törje, amilyenre szeretné, de szerintem nem rossz ha maradnak benne nagyobb, ropogós darabok. A krémet ezután a karikában lévő alapra halmozom, majd elegyengetem rajta. Érdemes a még sima tejszínhabból félretenni egy kicsit a díszítéshez!
A díszítéshez aprítógépben porrá török néhány kekszet és a morzsával egyenletesen megszórom a torta tetejét. A félretett tejszínhabból egy csillagcsöves nyomózsákból rózsákat nyomok minden egyes szeletre, majd az oreo kekszeket félbevágom és kissé ferdén a halmokra helyezem.

Puszi, Dóri






2016. július 21., csütörtök

Csokoládétorta

Ez a csokitorta még a hétvégén készült egy szülinapra, ahol mindössze annyi volt a kérés, hogy legyen nagyon-nagyon csokis, mert ez az ünnepelt kedvence. Így a díszítés terén teljesen szabad kezet kaptam, úgyhogy igyekeztem elszakadni a szokásos cukrászdai csokiborítás és krémrózsa párosától. Ehelyett nyakon öntöttem az egész tortát egy finom étcsokoládé ganache-al, úgy, hogy a széleken kissé lefolyjon, majd a tetejét a kertünkből szedett friss szederrel, ribizlivel, mentalevélkékkel valamint egy-két snidling virággal díszítettem.
Őszintén szólva, nekem nagyon tetszett a végeredmény és a torta elkészítését is nagyon élveztem, annak meg különösen örültem, hogy a szülinaposnál és a családjánál is sikert aratott. :)



Hozzávalók:  (egy 22cm-es karikában készült 12 szeletes tortához)
                 
                     a piskótához:

  • 6db egész tojás
  • 120g kristálycukor
  • 100g liszt
  • 20g kakaópor
  • egy csipet só
                   
                    a krémhez:
  • 6db egész tojás
  • 150g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 250g étcsokoládé
  • 360g margarin
                   
                     a ganache-hoz:
  • 100g étcsokoládé
  • 100ml cukrozatlan habtejszín
                   
                     a díszítéshez:
  • néhány szem szeder, ribizli, mentalevelek, snidling virág

Elkészítés:
Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A krémhez az étcsokoládét kisebb darabokra töröm, majd vízgőz felett megolvasztom. A tojásokat egy fém tálban a kristálycukorral és a vaníliás cukorral folyamatos kevergetés mellett szintén vízgőz felett csípősre melegítem, majd levéve egy gépi habverő segítségével kihűlésig habbá verem. A puha margarint kihabosítom és belecsurgatom az olvasztott csokit, majd pedig a habos krémalapot is. Az elkészült krém még elég folyós állagú, de hűtőben rövid idő alatt szépen beköt!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába és eloszlatom rajta az első réteg krémet, ez nekem most pontosan 350g volt. Majd jöhet a következő piskótalap és a második réteg krém, szintén 350g. Végül a harmadik lapot is ráhelyezem, de fordítva, úgy, hogy a vágott fele legyen felfelé, majd erre egy lehelet-vékony krémet kenek, csak azért hogy ne száradjon ki a piskóta. Alufóliával lefedem és így a karikában egy éjszakán keresztül pihentetem a hűtőben, hogy szépen összekössön és megdermedjen.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén, majd óvatosan leszedem róla. Fogom a maradék krémet és egyenletesen körbekenem vele a torta oldalát és tetejét. Egy picit ismét visszarakom a hűtőbe dermedni.
Közben elkészítem a ganache-t: az étcsokit kisebb darabokra vágom és egy keverőtálba rakom, a tejszínt forrásig melegítem majd ráöntöm a csokoládéra. Egy picit hagyom hogy a csoki elkezdjen a forró tejszíntől megolvadni, majd egy kézi habverő segítségével alaposan elkeverem, amíg egy teljesen sima, selymes krémet nem kapok. Megvárom míg a krém langyosra hűl és már nem olyan folyós és lassan a torta tetejére öntöm, majd egy kenőkés segítségével elegyengetem rajta, úgy hogy a széleken kicsit lefolyjon. 
A torta tetejét a gyümölcsökkel, mentalevelekkel és a virágokkal díszítem ki.

Puszi, Dóri




2016. július 18., hétfő

Szedres - sárgabarackos piskóta

Korábban már elkészítettem és meg is osztottam Veletek a Nagymamám Klasszikus meggyes piskóta receptjét, most pedig ennek mintájára sütöttem meg ezt a szedres-sárgabarackos változatot. Picit azért módosítottam a recepten, a tej helyett most joghurt került a tésztába és kicsit nagyobb mennyiséget készítettem belőle, mert egy nagyobb tepsit használtam a sütéshez. Nagypapám nagyon szép érett sárgabarackokat hozott nekünk a héten és a kertben is elkezdett érni a szeder, ezért esett ezekre a gyümölcsökre a választásom. Próbáljátok ki Ti is, nagyon egyszerűen elkészíthető és bármilyen gyümölcsöt használhattok hozzá! ;)




Hozzávalók:

  • 350g liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 130g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • egy citrom reszelt héja
  • fél dl étolaj
  • 400g görög joghurt
  • pár szem sárgabarack és szeder a tetejére

Elkészítés:

Az egész tojásokat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal robotgép segítségével kihabosítom. Az átszitált lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverem, majd egy mérőpohárba kimérem az olajat és a joghurtot is. Ezután hozzáadom az olajat, majd a tojásos alaphoz felváltva adagolom a lisztes keveréket és a joghurtot is, egészen addig amíg el nem fogynak. Egy lágy, teljesen sima, csomómentes tésztát kell kapnunk.
Egy 40x30cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, majd beleöntöm a tésztát és elegyengetem benne. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a sárgabarackokat félbevágva rakosgatom a tésztára, a réseket pedig kitöltöm a szederszemekkel. 
180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Mielőtt kiveszem, azért még tűpróbával ellenőrzöm, hogy alaposan átsült e. Langyosan már szépen szeletelhető, egy kis porcukorral megszórva már ehetjük is! ;)

Puszi, Dóri




2016. július 15., péntek

Öszibarackos túrópite

A alábbi recept mondhatni már "jó barátom", rengetegszer elkészítettem és ha rendszeres olvasói vagytok a blognak, akkor itt is találkozhattatok vele, csak éppen egy bazsalikomos-epres változatban. Maga a recept Takács Nórától származik, aki egyik videójában készítette el és a 'Túrós dallam' fantázianevet adta a sütinek. Én azért szeretem nagyon, mert negyed óra alatt össze lehet dobni, kb. ennyi idő alatt meg is sül, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ami csak van otthon, tökéletes a hűtőben árválkodó, lejáratához vészesen közeledő túró felhasználásához, nem tartalmaz lisztet így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, egy kis cukorhelyettesítővel pedig diétás édességként is megállja a helyét.
Már is túl sokat beszéltem, próbáljátok ki és majd meglátjátok milyen jó! ;)



Hozzávalók:
  • 500g túró
  • 2 egész tojás
  • 5 evőkanál tejföl
  • egy csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100g kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • néhány szem barack a tetejére

Elkészítés:
A tetejére kerülő gyümölcs kivételével mindent kikeverek egy tálban, majd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába öntöm. Az barackokat felszeletelem és szépen a pite tetejére pakolom. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben fél óra alatt szép aranybarnára sül.

Puszi, Dóri