2017. február 18., szombat

Duna - hullám

Nemrég kaptam egy nagyon szép süteményes könyvet, ebben találtam ezt a receptet, amit végül a tesóm névnapjára sütöttem meg.  Anyukám szerint ez a kedvenc sütije, de a tesóm állítja, hogy még sosem evett ilyet... :D Mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom lett és mindenkinek ízlett! Azért nem a világ legegyszerűbben elkészíthető sütijéről van szó, úgyhogy csak akkor vágjatok bele ha van időtök és kedvetek vele pepecselni, de csak ajánlani tudom, megéri! :)



Hozzávalók: (egy 25x25cm-es tepsihez, nekem ebből a mennyiségből 20 nagyobb szelet jött ki)

a tésztához:

  • 200g margarin
  • 100g kristálycukor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • 5db egész tojás
  • egy citrom lereszelt héja
  • 300g liszt
  • egy csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanálnyi rum/sütőrum
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

a krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 40g kristálycukor
  • 5dl tej
  • 150g margarin
  • 2-3 evőkanálnyi porcukor

a mázhoz:
  • 200g étcsokoládé
  • néhány evőkanálnyi étolaj


Elkészítés:
Első lépésként a tésztához a puha margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral alaposan kihabosítom, majd hozzáreszelem a citromhéjat is. A tojásokat egyenként adom hozzá, közben folyamatosan keverem a robotgéppel. A lisztet átszitálom, hozzáadom a csipet sót és a sütőport majd összekeverem a száraz anyagokat. Ezután fogom a margarinos-tojásos alapot és robotgéppel kanalanként eldolgozom benne a lisztes keveréket. Ha megvagyok vele a tészta felét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és elegyengetem benne. A massza másik feléhez hozzáadom az átszitált kakaóport és a rumot, majd ezeket is alaposan elkeverem benne. A kakaós részt ráöntöm a sima tésztára, eloszlatom rajta, majd egy-két helyen kicsit összekeverem őket. A meggyet alaposan lecsöpögtetem és teleszórom vele a tészta tetejét, picit bele is lehet nyomkodni. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30perc alatt készre sütöm. Természetesen tűpróbával ellenőrizhető, hogy teljesen átsült e már a tészta. Miután készen van hagyom teljesen kihűlni.

A krémhez a vaníliás pudingport néhány evőkanál tejjel és a kristálycukorral kikeverem. A maradék tejet egy kisebb nyeles lábasban forrásig hevítem, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadom a pudingos keveréket. Kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm a pudingot. A pudingnak is teljesen ki kell hűlnie mielőtt tovább dolgozunk vele, ezért hideg vízbe állítva, vagy valami hideg felületen sűrűn kevergetve kezdem kihűteni. Ha már nem tűzforró egy folpackot simítok a puding felületére, így nem fog megbőrösödni és nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe hogy teljesen kihűljön.
A margarint a porcukorral szintén kihabosítom és a hideg pudingot kanalanként hozzákeverem a robotgéppel. Az elkészült krémet a meggyes piskóta tetejére terítem és hagyom hogy megdermedjen rajta, lehet akár egy éjszakát is a hűtőben pihentetni.

A csokimázhoz az étcsokoládét kockákra töröm és vízfürdő felett vagy mikróban megolvasztom, majd ha már teljesen olvadt hozzákeverek pár evőkanálnyi étolajat. Az olajtól nem kell félni, egyrészt szép fényt ad a máznak, másrészt pedig felhígítja a csokit, így az szépen elterül majd a krémen és nem fog rögtön rákötni sem. A jellegzetes hullám mintához recés habkártyát vagy egy villát húzok végig a mázon. A csokimáz hűtőben pár perc alatt megszilárdul.

Ennél a sütinél, meg amúgy minden más ilyen csokimázasnál is nagyon fontos a szeletelés, mert itt tudjuk elrontani az egész eddigi munkánkat, ha csak úgy nekiesünk egy késsel és össze-vissza törjük a tetején a csokit. Hogy ezt elkerüljem a kést forró vízben vagy egyszerűen a gáz lángjában felhevítem és először csak a csokiréteget vágom át vele. A kés szépen megolvasztja majd a csokit a vágás mentén így egyáltalán nem fog repedezni! Természetesen egy-két vágás után lehűl a kés, ekkor újra kell melegíteni. Ha a meleg késsel minden szelet mentén átvágtam a csokit a krémes-piskótás réteget csak simán elvágom alatta, közben érdemes néha letörölni a kést, hogy a ráragadt krémet ne kenjük rá a szeletek szélére és tényleg szép maradjon! :)

Puszi, Dóri




2017. február 4., szombat

Meggyes mascarponés máktorta

Hosszú szünet után végre visszatértem a blogra, és reményeim szerint mostantól rendszeresen tudok majd sütni és persze megosztani Veletek a recepteket, amiket kipróbáltam! :)
Kezdésnek egy finom máktortát hoztam, ami szerintem elég mutatós, mégis nagyon könnyű az elkészítése. A mákos piskótát Varga Gábor - Gourmandia című könyve alapján készítettem, ez egy nagyon jó alaprecept, amit sokféleképpen lehet variálni, a szerint, hogy mivel töltjük. Klasszikus változatnak számít ez a mascarponés-meggyes töltelék, ami szerintem a legjobban is passzol hozzá. Próbáljátok bátran ki, tényleg nagyon egyszerűen megvan! :)



Hozzávalók: (egy 22cm átmérőjű, 12 szeletes tortához)
   
        a tésztához:

  • 150g margarin
  • 90g porcukor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • egy kevés rum
  • egy citrom lereszelt héja
  • egy csipet só
  • 6db tojássárgája
  • 6db tojásfehérje
  • 110g kristálycukor
  • 200g darált mák
  • 50g finomliszt
  • 30g étkezési kukoricakeményítő
   
       a krémhez:

  • 250g mascarpone
  • 3-4 evőkanálnyi tejföl
  • porcukor (ízlés szerint)
     
       a meggytöltelékhez:

  • fél üveg meggybefőtt
  • egy csomag vaníliás cukor
  • kristálycukor (ízlés szerint)
  • pár csipet fahéj
  • 3-4 evőkanálnyi étkezési kukoricakeményítő


Elkészítés:
Első lépésként a puha margarint robotgéppel kihabosítom a porcukorral, hozzáadom a vaníliás cukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat és a csipet sót, majd még egyszer átkeverem. Ezután egyesével adom hozzá a tojássárgákat és alaposan elkeverem.
A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem, majd egy-két habkártyányi habbal fellazítom a margarinos alapot. Itt még nem kell finomkodni a habbal, jól el kell keverni benne. 
A darált mákot, a finomlisztet és a keményítőt egy külön tálban összekeverem és a tojásfehérjehabbal felváltva óvatosan az alaphoz forgatom.
A tortakarika alját körbetekerem egy sütőpapírral, majd beleöntöm a tésztát. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45-50perc alatt készre sütöm. Megvárom míg teljesen kihűl, majd 3 lapba vágom.
A meggyet a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a fahéjjal felfőzöm, éppen csak addig, hogy forrni kezdjen, majd a meggylével csomómentesre kikevert keményítőt hőkiegyenlítéssel hozzáadom és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm amíg be nem sűrűsödik. Ezt is hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét egyszerűen csak kikeverem a tejföllel és a porcukorral.
Ha mindennel elkészültem betöltöm a tortát. Fogom a tortakarikát és visszarakom bele a legalsó lapot, erre rétegzem a meggytölteléket, majd jöhet a középső lap, erre a mascarponekrém és végül a legfelső lap. A tortát egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetem, hogy szépen összeálljon. Másnap körbevágom a karikában és óvatosan leveszem róla. A tetejét megszórom egy kis porcukorral és már lehet is szeletelni.

+tipp: Kipróbálhatjátok úgy is ezt a tortát, hogy két réteg mascarponekrémet töltötök bele, a meggytöltelék helyett, pedig egy kicsit hígabb meggyszószt főztök, amivel tálaláskor öntitek nyakon a tortát! ;)

Puszi, Dóri