2015. június 17., szerda

Rigoletto

Legújabb receptem sokban hasonlít a korábban már készített Néró teasüteményhez, és legalább annyira finom is! :) A tésztájában annyi eltérés van, hogy a tojássárgája helyett egész tojásokat tartalmaz, amitől picit tömörebb állagú lesz, valamint nem lekvárral hanem párizsi krémmel van betöltve. Ezen kívül a tészta bekeverése, formázása, a kész süti díszítése megegyezik a néróéval, úgyhogy akinek az ment, annak ez is menni fog, próbáljátok ki bátran! :)



Hozzávalók: a tésztához:

  • 150g margarin
  • 175g porcukor
  • 2 egész tojás
  • fél citrom lereszelt héja
  • 225g liszt
  • 25g kakaópor
                    a krémhez:
  • 100g cukor
  • 70g habtejszín
  • 40g kakaópor
  • 100g margarin
                    a díszítéshez:
  • 100g étcsokoládé

Elkészítés:
Először a tésztát készítem el. A szobahőmérsékletű, puha margarint kihabosítom az átszitált porcukorral, majd egyesével hozzáadom a tojásokat. Nagyon fontos, hogy tényleg egyesével adagoljuk őket és közben keverjük a habverővel a masszát! Ha egyszerre hirtelen hozzáöntjük a tojásokat, akkor a margarin "összeugrik", vagyis ilyen darabos, ikrás állagú lesz, ami nem jó, úgyhogy ne tegyük! :D Ezután részletekben beleszitálom a liszt és kakaópor elegyét is majd alaposan elkeverem. Közben a reszelt citromhéjat is hozzáadhatjuk, vagy akár a legelején is, az nem számít.
A tésztát ezután nyomózsákba töltöm, amibe előtte egy kisebb méretű, sima csöves nyomócsövet rakok. A tepsiket sütőpapírral kibélelem és kezdődhet a formázás!
A rigolettónak -csakúgy mint a nérónak- két változata van, vagy babapiskóta alakúra készítjük vagy sima korongokat nyomunk a tésztából. A korongoknál tartsuk egyenesen, függőlegesen a nyomózsákot, kb. egy centire a lemeztől. Nyomjuk a zsákot amíg a tészta a megfelelő méretűre nem terül, majd ha már elég nagy egy gyors mozdulattal húzzuk oldalra a zsákot. A babapiskóták esetében is egyenesen és függőlegesen kell tartani a zsákot. Elindulunk az egyik végéről, hagyjuk hogy korong alakúra terüljön a tészta, majd oldalra húzzuk -egy mozdulattal-, a másik végén pedig megint egy picit tovább lent tartjuk a zsákot, hogy szintén korong alakú legyen. A befejező mozdulat, hogy óvatosan a kiindulási pont felé gyorsan visszarántjuk a zsákot. Nemtudom, mennyire volt érthető a magyarázat, de kerestem hozzá nektek két videót is, amivel talán világosabb lesz az egész, csak katt ide és ide ! :)  180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10-15perc alatt készre sütöm, majd a sütőből kivéve a sütőpapírral együtt rögtön lecsúsztatom őket a tepsiről, hogy az aljuk ne süljön tovább!
A párizsi krémhez egy kisebb nyeles lábasban melegíteni kezdem a tejszínt a cukorral egészen erős szálpróbáig. Ezzel a kifejezéssel a cukorkészítményekről szóló bejegyzésben már találkozhattatok, azt jelenti, hogy a szirupba mártott kanálról levett minta hüvelyk- és mutatóujj között, az ujjak összezárása és széthúzása közben szálat képez és kb. 2cm-re széthúzható szakadás nélkül. Ha elértem ezt az állagot az egész tejszínes-cukros szirupot az előzőleg egy tálba szitált kakaóporra öntöm. Alaposan elkeverem vele, majd egy kis darabka margarint is hozzádobok és azzal is addig keverem amíg teljesen el nem olvad benne. Ezután ezt a kakaós masszát le kell táblázni. Igen, újabb szakkifejezés, de ezt is elmagyarázom! :) A táblázás lényege, hogy a kakaós masszát kiöntjük és kikenjük egy hideg felületre -jobb esetben márványlapra, itthon pedig egy nagyobb fémtepsibe- majd újra összehúzzuk egy kupacba és ismét kikenjük. A folyamat során a massza teljesen lehűl, megváltozik az állománya, sűrű, ragacsos lesz. Így már több lépésben hozzáadható az előzőleg kihabosított margarinhoz. Habverővel egészen addig dolgozom a krémet, míg szép sima, habos állaga nem lesz. Ha meleg idő van és emiatt túl hígnak érezzük a krémet érdemes kicsit betenni a hűtőbe, ahol rövid időn belül beköt és így már könnyebb a habzsákba tölteni és abból kiadagolni. 
Ugyanúgy mint a néró esetében két-két babapiskótát vagy korongot töltök össze a krémmel, majd hűtőbe teszem pihenni, hogy összedermedjen. A csokoládét felolvasztom és a sütiket egyesével kimártom benne. Ezt nagyon sokféleképpen megtehetitek, lehet félig, csak a két végét, vagy esetleg átlósan ahogyan a képen is láthatjátok. Sőt ugyanúgy becsíkozhatjátok csokival mint a nérót, úgy is jól néz ki! :)

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése