2015. november 24., kedd

Dobos torta

Tudom mostanában eléggé el voltam tűnve, Ti meg recept nélkül maradtatok, de sajnos nagyon sok dolgom volt a sulival kapcsolatban, ezért volt nagy a csend. Viszont nagy örömmel tapasztaltam, hogy annak ellenére, hogy nem volt új recept a blogon rengeteg régebbit néztetek vissza és olvastatok újra! :) Most viszont érkezik az új bejegyzés, nem is akármilyen, hiszen egy igazi klasszikus magyar tortát készítettem el, a Dobos tortát. Most készítettem először ilyen formában, mert a cukrászsuliban "csak" dobostekercset csináltam egyszer, így nagyon izgultam, hogy hogyan sikerül majd, főleg a dobostető miatt. Mert ugye nagyon gyorsan kell dolgozni a doboscukorral és a felvágása sem egyszerű... Ehhez képest így másodjára szerintem egészen jól sikerül, remélem nektek is tetszik a végeredmény! :)
A suliban készített dobostekercs egyébként így sikerült:




Hozzávalók: (egy 16 szeletes, 26cm átmérőjű tortához)
         
           a tésztához:
  • 10 tojás
  • 160g liszt
  • 160g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 20g olvasztott margarin
       
          a krémhez:
  • 4 tojás
  • 180g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 160g étcsokoládé
  • 240g margarin
  • 1-2 evőkanál holland kakaópor
       
          a dobostetőhöz:
  • 250g kristálycukor

Elkészítés: 
A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A sárgáját a kristálycukor 1/3-ad részével fehéredésig kihabosítom, a fehérjét a cukor 2/3-ad részével és egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojáshabból ezután kiveszek egy-két habkártyányit és fellazítom vele a sárgájás részt. A többi habot már óvatosan forgatom bele. A lisztet átszitálom és szintén óvatos de határozott mozdulatokkal a habba keverem. Az olvasztott margarint a legvégén csurgatom a tésztába és már csak párat keverek rajta, nehogy összeessen.
A kész masszából 6 lapot sütök. Előzőleg a tortakarika és egy ceruza segítségével köröket rajzolok a sütőpapírokra, majd 6 egyenlő részre osztom a tésztát és kör alakú lapokat kenek belőle. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10perc alatt készre sütöm őket. A sütőből kivéve lecsúsztatom a lapokat a tepsiről, majd hagyom őket teljesen kihűlni.
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok, magáról a dobos felvertről pedig itt találtok egy rövid ismertetőt! :)
A krémhez az étcsokoládét kisebb darabokra töröm, majd vízgőz felett megolvasztom. A tojásokat egy fém tálban a kristálycukorral és a vaníliás cukorral folyamatos kevergetés mellett szintén vízgőz felett csípősre melegítem, majd levéve egy gépi habverő segítségével kihűlésig habbá verem. A puha margarint kihabosítom és belecsurgatom az olvasztott csokit, majd pedig a habos krémalapot is. Ha úgy érezzük, hogy a krémünk lehetne még egy kicsit sötétebb színű, akkor szitálhatunk bele egy-két evőkanálnyi kakaóport! Az elkészült krém még elég folyós állagú, de hűtőben rövid idő alatt szépen beköt!
Most következik a torta összeállítása: 5 lapot töltök össze a krémmel, ügyeljünk arra, hogy maradjon krém a torta körbekenéséhez is! A karikában összetöltött tortát egy teljes éjszakára a hűtőben pihentetem. Másnap kiszedem a formából és a maradék krémmel teljesen bevonom az oldalát és a tetejét. Az oldalát ezután szeletelt-pirított mandulával panírozom.
A tetejére kerülő dobhoz szükségünk lesz a 6. lapra, amit kör alakúra igazítok a tortakarikával, majd egy kés segítségével bejelölgetem rajta a szeleteket, hogy majd egyszerűbb legyen a későbbiekben a felvágás. A lap mellé készítek még egy nagyobb kést és egy kocka margarint, amiben alaposan áthúzogatom a kés élét. Erre azért van szükség, mert így a kés nem fog a forró cukorba ragadni! A doboscukor elkészítéséhez a kristálycukrot egy kisebb nyeles lábasban megolvasztom. Akkor jó ha már minden cukorszemcse felolvadt és szép középborostyán színű. Nagyon óvatosan dolgozzunk a doboscukorral, hiszen közel 150fokos és komoly égési sérüléseket tud okozni!!! Ha elkészült gyorsan ráöntöm a lapra és egy két mozdulattal eloszlatom rajta a kenőkéssel. Itt fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert a cukor nagyon hamar megköt! Ezután fogom az előzőleg megvajazott kést és a jelölések mentén elvágom a lapot. Nem húzogatom a kést, hanem inkább ránehezedek és lefelé nyomom! Ha elvágtam az összes szeletet mégegyszer körbemegyek rajtuk, hogy biztosan teljesen elváljanak egymástól. A kis háromszögeket kör alakban a torta tetejére rakosgatom.

Puszi, Dóri





1 megjegyzés:

  1. Bocsika de a dogos tekercset is feltudnád tenni ugyan is az sokkal jobban tetszik szívesen elkészíteném.

    VálaszTörlés