A suliban készített dobostekercs egyébként így sikerült:
Hozzávalók: (egy 16 szeletes, 26cm átmérőjű tortához)
a tésztához:
- 10 tojás
- 160g liszt
- 160g kristálycukor
- egy csipet só
- 20g olvasztott margarin
a krémhez:
- 4 tojás
- 180g kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 160g étcsokoládé
- 240g margarin
- 1-2 evőkanál holland kakaópor
a dobostetőhöz:
- 250g kristálycukor
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A sárgáját a kristálycukor 1/3-ad részével fehéredésig kihabosítom, a fehérjét a cukor 2/3-ad részével és egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojáshabból ezután kiveszek egy-két habkártyányit és fellazítom vele a sárgájás részt. A többi habot már óvatosan forgatom bele. A lisztet átszitálom és szintén óvatos de határozott mozdulatokkal a habba keverem. Az olvasztott margarint a legvégén csurgatom a tésztába és már csak párat keverek rajta, nehogy összeessen.
A kész masszából 6 lapot sütök. Előzőleg a tortakarika és egy ceruza segítségével köröket rajzolok a sütőpapírokra, majd 6 egyenlő részre osztom a tésztát és kör alakú lapokat kenek belőle. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10perc alatt készre sütöm őket. A sütőből kivéve lecsúsztatom a lapokat a tepsiről, majd hagyom őket teljesen kihűlni.
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok, magáról a dobos felvertről pedig itt találtok egy rövid ismertetőt! :)
A krémhez az étcsokoládét kisebb darabokra töröm, majd vízgőz felett megolvasztom. A tojásokat egy fém tálban a kristálycukorral és a vaníliás cukorral folyamatos kevergetés mellett szintén vízgőz felett csípősre melegítem, majd levéve egy gépi habverő segítségével kihűlésig habbá verem. A puha margarint kihabosítom és belecsurgatom az olvasztott csokit, majd pedig a habos krémalapot is. Ha úgy érezzük, hogy a krémünk lehetne még egy kicsit sötétebb színű, akkor szitálhatunk bele egy-két evőkanálnyi kakaóport! Az elkészült krém még elég folyós állagú, de hűtőben rövid idő alatt szépen beköt!
Most következik a torta összeállítása: 5 lapot töltök össze a krémmel, ügyeljünk arra, hogy maradjon krém a torta körbekenéséhez is! A karikában összetöltött tortát egy teljes éjszakára a hűtőben pihentetem. Másnap kiszedem a formából és a maradék krémmel teljesen bevonom az oldalát és a tetejét. Az oldalát ezután szeletelt-pirított mandulával panírozom.
A tetejére kerülő dobhoz szükségünk lesz a 6. lapra, amit kör alakúra igazítok a tortakarikával, majd egy kés segítségével bejelölgetem rajta a szeleteket, hogy majd egyszerűbb legyen a későbbiekben a felvágás. A lap mellé készítek még egy nagyobb kést és egy kocka margarint, amiben alaposan áthúzogatom a kés élét. Erre azért van szükség, mert így a kés nem fog a forró cukorba ragadni! A doboscukor elkészítéséhez a kristálycukrot egy kisebb nyeles lábasban megolvasztom. Akkor jó ha már minden cukorszemcse felolvadt és szép középborostyán színű. Nagyon óvatosan dolgozzunk a doboscukorral, hiszen közel 150fokos és komoly égési sérüléseket tud okozni!!! Ha elkészült gyorsan ráöntöm a lapra és egy két mozdulattal eloszlatom rajta a kenőkéssel. Itt fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert a cukor nagyon hamar megköt! Ezután fogom az előzőleg megvajazott kést és a jelölések mentén elvágom a lapot. Nem húzogatom a kést, hanem inkább ránehezedek és lefelé nyomom! Ha elvágtam az összes szeletet mégegyszer körbemegyek rajtuk, hogy biztosan teljesen elváljanak egymástól. A kis háromszögeket kör alakban a torta tetejére rakosgatom.
Bocsika de a dogos tekercset is feltudnád tenni ugyan is az sokkal jobban tetszik szívesen elkészíteném.
VálaszTörlés