2015. február 19., csütörtök

A tökéletes piskóta titka

A piskóták -szakmai nevükön felvertek- a cukrászok egyik legalapvetőbb tésztatípusai. Azt azért nem mondom, hogy nélkülük nincs élet, de a legtöbb torta, süteményszelet vagy tekercs alapját ezek a felvertek adják. Annak ellenére, hogy ennyire elterjedtek, az otthoni sütögetők körében kb. a "rettegett" kategóriába esnek és sokan csak álmodnak a magas, habkönnyű piskótákról... A másik véglet, amit mostanában sok helyen olvasok/látok, hogy mindenféle "adalékanyagokat" adnak a tésztához: vizet, olajat, sütőport, szódabikarbónát stb. amik lehet, hogy segítenek a jobb állomány elérésében, de alapvetően nem kellenek egy jó felverthez. Persze nem akarok senkit leszólni, ha valaki a nagyija vizes piskótájára esküszik, de most megmutatom az én verziómat, ahogyan azt a cukrászsuliban tanultam! :)



A felvert tészták alapanyagai: tojás, liszt, cukor. Ebből a három összetevőből már lehet egy sima piskótát sütni. Ezen kívül persze tartalmazhatnak egyéb járulékos anyagokat is, mint például kakaóport, vaníliás cukrot, zsiradékot, citromhéjat, vagy különböző olajos magvakat. Persze nagyban számítanak az alapanyagok és azok minősége is, de szerintem a készítés technikája a hangsúlyosabb, ott lehet igazán hibázni.

A felvert tésztákat csoportosíthatjuk összetételük és előállítási módjuk szerint. Összetételük alapján megkülönböztetünk könnyű- és nehéz felverteket. A könnyű felvertek tésztája csak annyi zsiradékot tartalmaz, amennyit a tojássárgájával belevittünk, vagy kevéssel többet. A nehéz felvertek viszont már több zsiradékot tartalmaznak, például több tojássárgáját, olvasztott vajat vagy olajos magvakat. Előállításuk szerint a felvertek készülhetnek hideg vagy meleg úton, ezeket lentebb részletesebben is kifejtem. :)
Összegezve léteznek:

  • hideg úton készült könnyű felvertek
  • hideg úton készült nehéz felvertek
  • meleg úton készült könnyű felvertek
  • meleg úton készült nehéz felvertek

A hideg úton készült felvertek előállítása:
  • Az előkészítő műveletek a hozzávalók kimérését, a sütőlemezek-, formák előkészítését, a sütő felmelegítését és nem utolsó sorban a tojások szétválasztását jelentik.
  • A következő lépés a habkészítés, mely során a tojássárgáját fehéredésig habosítjuk a kristálycukor 1/3-ával, a tojásfehérjét pedig a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verjük. A tojássárgáják nem igényelnek akkora odafigyelést, azt nemigen lehet elrontani, a tojásfehérjehabot viszont annál inkább, ezekre figyeljünk oda: A tojások legyenek hűtőhidegek, a szétválasztás során ne kerüljön sárgája a felverendő részhez, a tál amiben fel szeretnénk verni a fehérjéket legyen tiszta és zsírmentes, ennek érdekében mosogassuk el alaposan és esetleg egy fél citrommal is töröljük át a belsejét, a habverés során a cukrot csak akkor adjuk a fehérjéhez amikor az már kezd krémes állagú lenni, és akkor is csak részletekben, a végén persze jöhet a fej fölé fordítós trükk, az mindig beválik a keménység ellenőrzésére! 
  • A tészta bekeverését úgy végezzük, hogy a kihabosított tojássárgájához először csak egy kevés fehérjehabot adunk és azt alaposan elkeverjük benne, itt még nem kell óvatoskodni. Ennek az a lényege, hogy így a sárgája kellően fellazul és nem fogja összetörni majd a többi habot. Ha ezzel megvagyunk a többi habot óvatos, nagyívű mozdulatokkal forgassuk bele. A legvégén a lisztet is beleforgatjuk.
  • A tészta alakítását háromféle módon végezhetjük, tölthetjük karikába/formába, kikenhetjük lapnak, vagy nyomózsákból is formázhatjuk.
  • A felvertek sütését 140-180fok között végezzük, gőzmentes vagy enyhén gőzös sütőtérben, ez minden esetben a felvert fajtájától függ. A sütésnél a leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy kivéve a piskóta összeesik. Ezt kiküszöbölve a sütés kezdetén lapok esetén 5-10, karika esetén 15-20 percig ne nyissuk ki a sütőajtót! A felvert akkor nem fog összeesni ha van elég ideje arra, hogy a benne létrejövő sikérváz megszilárduljon. Amikor ez megtörténik már kézzel is érezhető a változás, a piskóta felszínét ujjunkkal megnyomva, mint egy szivacs visszanyeri eredeti alakját. Ha úgy érezzük, hogy a teteje már eléggé megpirult de a belseje még sülhetne, akkor érdemes a kétütemű sütés módszerét alkalmazni, vagyis egy idő után mérsékelni a hőfokot.

A meleg úton készült felvertek előállítása:
  • Az anyagok és eszközök előkészítése csak abban tér el a hideg úton készült felvertekétől, hogy a tojásokat nem választjuk szét, egyben engedjük le őket.
  • A habkészítés előtt egy üstben, vízgőz felett az egész tojásokat az összes cukorral csípősre melegítjük. Ez kb. 50fokot jelent, de hőmérő nélkül, az ujjunkat beledugva is érezni fogjuk, hogy már kellően meleg, de még nem forró. Természetesen habverővel folyamatos keverés ajánlott, ne csináljunk rántottát! :D
  • A habkészítés során a csípősre melegített cukros-tojásos keveréket kihülésig kemény habbá verjük. A továbbiakban a liszt hozzákeverését, a tészta alakítását és sütését az előzőekkel megegyezően végezzük!

Piskóta felvert tészta:

Hozzávalók:
  • 1 db tojás (50g)
  • 20g cukor
  • 20-25g liszt

Ez a legalapvetőbb, fajtáját tekintve hideg úton készült könnyű felvert. Ha karikában sütjük, akkor tojásonként 20g cukorral és 25g liszttel számolunk, lapnak kikenve a liszt mennyisége tojásonként 20g-ra csökken. Az elkészítési műveletek megegyeznek a korábban leírtakkal.

Ebben a bejegyzésben, most csak az alapokat és ezt az egy receptet szerettem volna leírni és bemutatni, de a közeljövőben érkezik majd a folytatás is! Nagyon sokfajta felvert van, ezeket mindet részletesen be fogom mutatni, receptekkel és elkészítési móddal együtt! Remélem hasznos volt a poszt, és ha eddig nem ment a piskótasütés mostantól sikerülni fog! :)

Puszi, Dóri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése