2015. február 10., kedd

Farsangi fánk

Már hetek óta mondogatta nagypapám, hogy ő mennyire enne egy kis fánkot, meg ugye amúgy is "szezonja van" és egyébként is tétel lesz a vizsgán... lényeg a lényeg, megsütöttem. Azt tudni kell, hogy nálunk mindig nagymamám szokta sütni a fánkot, mi maximum csak segítünk neki benne, szoval ez volt a debütálásom, de meg vagyok elégedve, egész jól sikerült. Mindenkinek nagyon ízlett, másnapra egy darab sem maradt belőle, szoval nem lehetett olyan rossz... :D Szalagosnak ugyan nem szalagos, de ezen még majd dolgozom! Ha esetleg vannak erre tippjeitek, azokat szívesen fogadom! :)



Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 200g margarin
  • 200g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 80g tojássárgája
  • 600ml tej
  • 1 csomag élesztő
  • egy citrom reszelt héja
  • mazsola (ízlés szerint)
  • egy csipet só


Elkészítés:
Először az élesztőt futtatom fel egy kis langyos tejben, melyhez némi cukrot is adok, majd meleg helyre félreteszem. Egy keverőtálban gépi habverő segítségével kihabosítom a puha margarint, hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd egyesével a tojássárgákat is. Ezután a margarinos masszát átrakom egy nagyobb tálba/üstbe amiben majd összegyúrom az egész tésztát. Ha az élesztő felfutott hozzáadom a keverékhez, majd fokozatosan hozzászitálom a lisztet és hozzáöntöm a maradék langyos tejet is. Közben persze az ízesítőanyagokat is beleteszem, valamint a legvégén a sót is. Ugyan ez egy kevert élesztős tészta ekkora mennyiségnél már érdemesebb kézzel elkeverni, eldolgozni mint fakanállal, a végefelé pedig kissé át is gyúrni a tálban, hogy a cipó elváljon az edény falától. Korábban már írtam részletesebben az élesztős tésztákról, ezt itt tudjátok visszaolvasni!
Az elkészült tésztát konyharuhával és pléddel letakarva meleg helyen kb. fél óráig kelesztem. Fél óra után picit átgyúrom a tálban a tésztát, majd még 20 percre visszarakom keleszteni. Ezután a cipót kisebb részletekben lisztezett munkalapon közepes vastagságúra nyújtom majd egy kör alakú kiszúróval kiszúrom a fánkokat. Fontos, hogy a fánkokat a sütésig még hagyjuk egy kicsit kelni és, hogy közben konyharuhával le legyenek takarva, különben megszárad a tészta.
Egy lábasban felforrósítom az olajat, majd ha már elég forró belerakom a fánkokat, melyeknek a közepén előtte az ujjaimmal kicsi mélyedést alakítok ki és úgy rakom bele őket az olajba, hogy a mélyedés lefelé nézzen. A fánkok első oldalát fedővel letakart lábasban sütöm, majd leveszem a fedőt és átfordítom őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Miután szép aranybarna színt kaptak papírtörlőre szedem ki őket, hogy az beszívja róluk a felesleges olajat.
Ha már nem túl forróak meg lehet őket porcukrozni, fahéjas porcukorba forgatni a tetejüket vagy megtölteni lekvárral a közepüket!

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése