2015. február 25., szerda

Karamellás piskótatekercs

Miután a cukrászsuliban vettük a felverteket és a gyakorlati órákon is jópárat megsütöttünk már, úgy gondoltam, hogy ideje itthon is belevágni valamelyikbe. Kezdetnek egy sima piskótalapot sütöttem, de semmiképp sem akartam most a klasszikus baracklekvárral betölteni, valamint korábbi sütögetésekből maradt még egy kis karamellszószom is, szóval innen jött az ötlet, hogy karamellás piskótatekercs lesz belőle. A krém saját ötlet alapján készült, csak úgy érzésre és szerintem egészen jó lett! :) Magáról a "tekercsről" annyit, hogy legközelebb majd nagyobb lapnak kenem ki a tésztát, hogy normálisan fel tudjam csavarni a krémmel, mert így inkább alagút, mintsem tekercs... :D



Hozzávalók: a tésztához:

  • 6 tojás
  • 120g kristálycukor
  • 120g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
                   
                       a krémhez:
  • 200ml Hulala habtejszín
  • 250g mascarpone krémsajt
  • karamellszósz
                     
                       a karamellszószhoz:
  • 100ml habtejszín
  • 100g kristálycukor 
  • egy kis darabka margarin

Elkészítés:
Első lépésként a piskótát készítem el. A tojássárgáját fehéredésig habosítom a kristálycukor 1/3-ával, a tojásfehérjét pedig a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A kihabosított tojássárgájához először csak egy kevés fehérjehabot adok és azt alaposan elkeverem benne, itt még nem kell óvatoskodni. Ennek az a lényege, hogy így a sárgája kellően fellazul és nem fogja összetörni majd a többi habot. Ha ezzel megvagyok a többi habot óvatos, nagyívű mozdulatokkal forgatom bele. A legvégén a lisztet is hozzáadom. A tésztát ezután a sütőnk legnagyobb tepsijének hátulján sütöm meg, méghozzá azért mert az nem lejt befelé, mint a tepsi belseje. A lemezre először sütőpapírt terítek, amit egy-egy csepp tésztával oda is "ragasztok", majd kenőkés segítségével egyenletesen eloszlatom rajta a masszát, szép lapot kenek belőle. A piskótát előmelegített sütőben, légkeverésen sütöm két ütemben, először 180fokon, majd ha már megpirult a teteje a hőfokot mérsékelem 160fokra. Aranybarnára sütöm, majd ha elkészült ráfordítom a lapot egy konyharuhára, lehúzom az aljáról a sütőpapírt és hagyom kihűlni. A felvertek készítéséről bővebben itt olvashattok! :) 
A karamellszószhoz egy kis teflon lábasba felteszem olvadni a kristálycukrot, közben pedig folyamatosan kevergetem. Tulajdonképpen doboscukrot készítek, amit ha már szép borostyánszínű felöntök a habtejszínnel. Felmelegíthetjük előtte egy picit a tejszínt, de még úgy is össze fogja kicsit kapni a karamellt, hiszen az majdnem 200fokos!! Amikor beleöntjük a tejszínt fel fog habzani, attól nem kell megijedni, onnantól számítva legalább 15-20percig kell kevergetve főzni. Onnan is lehet már látni, hogy mikor jó, hogy a hab szépen visszacsökkent és már sokkal sűrűbb állagú. Ha megvan még beledobok egy-két darabka margarint, majd lehúzom a tűzről.
A krémhez gépi habverővel felverem a habtejszínt, majd ha már szép krémes hozzáadom a mascarponét is és tovább keverem. A karamellszószt előre is elkészíthetjük, ha közben megkötne akkor csak dobjuk be a mikróba pár percre és olvadtan csurgassuk a kikevert krémhez, majd alaposan dolgozzuk el benne. 
A piskótát a töltés előtt leszélezem, majd egyenletesen eloszlatom el rajta a krémet, ügyelve arra, hogy a tekerés irányában, a legvégére már nem nagyon kenek, mert arra majd úgyis kitolja a tekercs a krémet. Ezután óvatosan, de jó szorosan feltekerem a piskótát, majd a legvégén a konyharuhába is beletekerem és még formázok rajta egy picit. A nagy gurigatás közben arra azért figyeljünk, hogy a piskóta vége mindenképpen a tekercs aljára kerüljön!
A konyharuhába csavart piskótatekercset tálcára rakom és egy éjszakára a hűtőbe teszem pihenni, hogy jól összedermedjen. Másnap kicsavarom, visszarakom a tálcára, porcukrozom és egy kis maradék karamellel díszítem a tetejét.

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése