2015. április 12., vasárnap

Barackos túrótorta

Pénteken ünnepeltem a 20. születésnapomat, ez a barackos túrótorta erre az alkalomra készült. :) Itthon a család már egy-két hete finoman jelezte, hogy mi lenne ha megsütném saját magamnak a szülinapi tortámat, így hát ötleteltem, alkottam és ez lett belőle! :)  A torta alapja egy sand-felvert, a két piskótaréteg között pedig finom túrókrém van. A krém saját ötlet alapján készült túróval, joghurttal, sárgabarackdarabokkal, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítve valamint egy kis tejszínhabbal lazítva. Kívülről is ugyanezzel a krémmel van bevonva a torta, a tetejét pedig sárgabarackszeletekből készült "virággal" díszítettem.



Hozzávalók:  (24cm átmérőjű tortaformához)

                   a tésztához:

  • 6db tojás
  • 100g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 150g liszt
  • egy csipet só
  • 30g margarin
                     a krémhez:
  • 1kg túró
  • 600g görög joghurt
  • 250ml habtejszín
  • 100g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy citrom reszelt héja
  • sárgabarack ízlés szerint (konzerv)
                      a díszítéshez:
  • sárgabarack (konzerv)
  • tortazselé


Elkészítés:
Először a piskótát készítem el, ami típusát tekintve egy sand-felvert. Ez annyiban különbözik a sima verziótól, hogy plusz zsiradékot tartalmaz, tojásonként 5g olvasztott margarint. Még több infót a felvertekről egyébként itt találtok! ;)
Az egész tojásokat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat egy nagyobb fém tálban vízgőz felett csípősre melegítem, majd lehúzva a tűzről kihűlésig habbá verem. Ha már szép a hab, és van tartása a habverőt fakanálra cserélem és óvatosan beleforgatom a habba az átszitált lisztet. A legvégén lassan hozzácsurgatom az olvasztott margarint, egy-két gyors mozdulattal eloszlatom benne és kész! :) A tortakarika alját körbetekerem sütőpapírral, egy nagyobb tepsi hátuljára helyezem, majd beleöntöm a masszát és elegyengetem benne. 180fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm, tűpróbával azért érdemes ellenőrizni!
A krémhez a túrót egy tálba öntöm, majd egy villával kicsit átnyomkodom, hogy a nagyobb rögök szétessenek benne. Hozzáadom a görög joghurtot, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és az apróbb kockákra vágott sárgabarackot, majd alaposan elkeverem. A habtejszínt kemény habbá verem és óvatosan a túrós krémbe forgatom.
Ha kihűlt a tészta kivágom a karikából és két részbe vágom, hogy két lapot kapjak belőle. Lerakom az első lapot, majd körécsatolom a tortakarikát. Ezután betöltöm a krém háromnegyedével, majd ráhelyezem a második lapot is. Óvatosan lenyomkodom, hogy teljesen egyenes legyen, majd néhány órát vagy akár egy egész éjszakán át a hűtőben hagyom pihenni és megdermedni. Ha kellően megszilárdult lecsatolom róla a karikát és a maradék krémmel körbekenem az egész tortát. 
A díszítés következik, amihez szükségünk lesz sok-sok barackra közepes vastagságú szeletekre vágva. A szeleteket a torta szélétől haladva kör alakban rakom le, úgy, hogy a végeik kicsit fedjék egymást. Minden egyes új kört picit "eltolva" kezdek meg, hogy a szirmok ne egy vonalban haladjanak a virág közepe felé. Ha kiraktam a mintát tortazselét készítek a csomagoláson feltüntetett módon és egy ecset segítségével óvatosan bevonom a barackok tetejét, úgy, hogy a krémre lehetőleg ne folyjon le a zselé. Egy éjszakán át hűtőben pihentetem, majd másnap már lehet is tálalni! :)

+tipp: Ez a torta a 'két piskótalap között sok-sok krém' kategóriába tartozik, sőt nekem ki is maradt pluszban még egy kis krém, amit már nem használtam fel, ezért ha valaki kevesebb krémmel szereti annak javaslom, hogy csak háromnegyed mennyiséget készítsen a krémből!!

Puszi, Dóri





4 megjegyzés:

  1. Hűű, már nem emlékszem, hogy kerültem ide a blogodra, de tetszik! Gyönyörű a barackos dísztésed ezen a tortán :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszik és hogy idekeveredtél! :)

      Törlés