2015. április 18., szombat

Paleo kókuszos muffin

Nagyon nagy divatja van mostanában a különböző diétáknak, például a paleolit étrendnek, meg persze sokan rá is kényszerülnek ezekre a 'mentes' ételekre az ételallergiájuk miatt. Utánanéztem kicsit a témában, hogy képben legyek, mert úgy gondolom az ilyen étrendek mellett sem kell lemondani az édességekről, valamint amúgy sem árt néha kicsit egészségesebb sütiket enni, mert azért valljuk be, a hagyományos receptek rengeteg cukrot, fehérlisztet és margarint tartalmaznak. A következő recept egy paleo muffin, melyet liszt- és laktózérzékenyek is fogyaszthatnak, hiszen gluténmentes és nem tartalmaz tejtermékeket sem! :)
Ez volt az első paleo recept amit kipróbáltam, de abszolút pozitív csalódás volt! Liszt nélkül is tökéletes, puha állagú lett a tészta, a habtól pedig szépen megemelkedtek a muffinok. A cukrot sem hiányolom belőle, a méz és a mazsola szuperül megédesítette. Aki pedig a kókuszt szereti az nem lőhet vele mellé, mert nagyon finom kókuszízű az egész süti.
A közeljövőben is tervezek majd kísérletezni ilyesmi receptekkel, amiket jobb oldalt a 'paleo' 'egészséges' 'gluténmentes' 'laktózmentes' stb. címkék alatt érhettek majd el! :)




Hozzávalók: (6db-hoz)

  • 3 tojás
  • 4 teáskanál méz
  • fél citrom reszelt héja
  • 100g kókuszreszelék
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. egy maréknyi mazsola
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • egy kis darab vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:
Először kettéválasztom a tojásokat. A sárgáját a mézzel, az olívaolajjal, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal kihabosítom, majd félreteszem. A fehérjét kemény habbá verem, egy keveset kiveszek belőle és alaposan elkeverem a sárgájás részben. Itt nem kell még finomkodni, így jól fellazítjuk vele az alapot és kevésbé fog majd összetörni a többi hab. A maradék habot már óvatosan forgatom bele a masszába. A kókuszt összekeverem a mazsolával, a szódabikarbónával és a sóval, majd ezt is beleforgatom. A tésztát papírkapszlival bélelt muffinformákba kanalazom, egészen pontosan 6 darabba, majd 170fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Azt vettem észre egyébként, hogy jobban pirult, mint egy átlagos lisztes muffin, úgyhogy én már 10perc után letakartam sütőpapírral és úgy sütöttem tovább. Mielőtt kivennénk érdemes tűpróbával ellenőrizni!

+tipp: ha a kókuszreszeléket túl nagyszeműnek/durvának találjuk, akkor érdemes aprítóban kicsit finomabbra őrölni!

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése