Hozzávalók: a tésztához: (30x40-es tepsihez)
- 300g liszt
- 200g margarin
- 100g porcukor
- egy tojássárgája
- egy csipet só
a citromkrémhez:
- 200g kristálycukor
- egy csomag vaníliás cukor
- 5 egész tojás
- 3 egész citrom reszelt héja
- 3 egész citrom kifacsart leve (kb. 150ml)
- 6 evőkanálnyi liszt
+ sok-sok szeder a tetejére
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítem el, amihez a kimért, átszitált lisztet gyorsan elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a porcukrot, a csipet sót és a tojássárgáját és tésztát gyúrok belőle. Ezután cipóvá gyúrva lehet a hűtőben pihentetni, majd méretre nyújtani, de mivel most olyan meleg van, hogy nagyon olvad a tésztában lévő margarin így nem akartam ezzel bajlódni. Egyszerűen csak fogtam a nagyjából összeállt tésztát és szépen egyenletesen a tepsibe nyomkodtam. Sütőpapírra nincs szükség, mivel a tészta magas zsiradéktartalmú, így tuti nem fog a tepsibe ragadni! Egy villával alaposan megszurkálom, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben elősütöm, épp, hogy csak egy kis színt kapjon.
Amíg a tészta sül összeállítom a krémet. Ehhez egyszerűen csak összekeverem a cukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat a citromhéjat, a citromlevet és végül a lisztet, majd ha készen van a tészta az egészet ráöntöm a tetejére. A szedret megmosom és alaposan megszórom vele a sütit. Ezután még 15-20 percre visszarakom a sütőbe és kéész! Természetesen meg kell várni míg teljesen kihűl, aztán mehet rá esetleg még egy kis porcukor és már ehetjük is! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése