2016. szeptember 11., vasárnap

Szülinapi csokoládétorta

A hétvégén ismét egy szülinapi tortán dolgoztam, ami egy klasszikus csokoládétorta volt, burkolva, igazán csajos, pöttyös díszítéssel. Belül három kakaós piskótalap között étcsokoládés doboskrém van, amit azért szeretek jobban használni a sima csokoládés vajkrémnél, mert készíteni kell hozzá egy tojásos-főzött alapot, ami egy nagyon jó habos állagot kölcsönöz a krémnek, valamint abszolút nem lesz tömény vajas íze sem.
Úgy tudom az ünnepeltnek tetszett és ízlett is, úgyhogy ennél több nem is kell! Boldog szülinapot neki! :)



Hozzávalók: (egy 26cm-es karikában készült 22-24 szeletes tortához)

                 a piskótához:
  • 8db egész tojás
  • 160g kristálycukor
  • 140g liszt
  • 20g holland kakaópor
  • egy csipet só
                 
                   a csokoládékrémhez:
  • 8db egész tojás
  • 100g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 335g étcsokoládé
  • 480g margarin
                   
                    a díszítéshez:
  • fehér, rózsaszín és lila cukortészta
  • néhány ehető ezüst cukorgyöngy


Elkészítés:

Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A krémhez az étcsokoládét kisebb darabokra töröm, majd vízgőz felett megolvasztom. A tojásokat egy fém tálban a kristálycukorral és a vaníliás cukorral folyamatos kevergetés mellett szintén vízgőz felett csípősre melegítem, majd levéve egy gépi habverő segítségével kihűlésig habbá verem. A puha margarint kihabosítom és belecsurgatom az olvasztott csokit, majd pedig a habos krémalapot is. Az elkészült krém még elég folyós állagú, de hűtőben rövid idő alatt szépen beköt!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába és eloszlatom rajta az első réteg krémet. Ezután jöhet a következő piskótalap és a második réteg krém, végül a harmadik lapot is ráhelyezem, de fordítva, úgy, hogy a vágott fele legyen felfelé, majd erre egy lehelet-vékony krémet kenek, csak azért hogy ne száradjon ki a piskóta. Alufóliával lefedem és így a karikában egy éjszakán keresztül pihentetem a hűtőben, hogy szépen összekössön és megdermedjen.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén, majd óvatosan leszedem róla. Fogom a maradék krémet és egyenletesen körbekenem vele a torta oldalát és tetejét. Egy picit ismét visszarakom a hűtőbe dermedni.
Most következik a burkolás, először fogom a fehér masszát és porcukron egyenletesre kinyújtom, úgy hogy jóval nagyobb átmérőjű legyen mint a torta. Ezután óvatosan feltekerem a nyújtófára majd rágörgetem a torta tetejére. Kézzel, majd egy simító segítségével rásimítom a tetején, majd óvatosan a torta oldalára is odalapogatom a tésztát. Itt van jelentősége, hogy a kinyújtott massza jóval túllóg a tortán, ugyanis így szépen, ráncok nélkül lehet elegyengetni az oldalsó burkolatot! A lelógó felesleget levágom, majd még egyszer alaposan átsimítom a torta felszínét. Ha megvan a torta burkolása jöhet a játékos, kreatív rész! :) Jelen esetben az volt a kérés, hogy alul legyen egy ilyen bogyós, gyöngysor-szerű díszítés, az egész tortát borítsák rózsaszín és lila pöttyök, valamint pár virág és pillangó is legyen rajta, végül az ünnepelt neve is a tortára került. Az összes díszítőelemet sima vízzel rögzítettem a tortára.

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése