2016. október 8., szombat

Öszies almáspite

A héten kétségtelenül megérkezett az ősz, még ha nem is feltétlen a legszebb arcát mutatta nekünk. Az ősszel együtt pedig eljött az ideje a finom fűszeres, almás, igazi lélekmelengető süteményeknek is, mint például ez az almáspite. Szóval senkinek se vegye el a kedvét a rossz idő, irány a konyha, kapcsoljátok be a sütőt és készítsétek el ezt az isteni almás sütit, már csak az illatokért megéri... :)



Hozzávalók:

     a tésztához:
  • 240g liszt
  • 160g margarin
  • 70g porcukor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só
  • fél citrom reszelt héja

    a töltelékhez:
  • 2 nagyobb alma
  • 1-2 evőkanálnyi barnacukor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fahéj (ízlés szerint)
   + egy egész tojás a kenéshez


Elkészítés:
Az omlós tésztához a margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni legalább fél órára. Az omlós tésztáról és készítéséről részletesebben itt olvashattok.
Amíg a tészta hűl elkészítem a tölteléket. Az almákat, megmosom, meghámozom, kiszedem a magházukat, majd negyedekbe vágom. Ezeket a negyed darabokat legyalulom, vagy aki nagyon ügyes késsel is vékonyra szeletelheti. Egy picit hagyom állni az almát, majd kinyomkodom, hogy minnél kevesebb lé maradjon benne. A kinyomkodott almához ízlés szerint szórok egy kis fahéjat, majd a reszelt citromhéjat, és mielőtt betöltöm a vaníliás cukrot és a barnacukrot is hozzáadom. Jól összeforgatom, hogy az összes almára jusson fűszer.
Ha a tészta már kellően lehűlt kiveszem a hűtőből és kinyújtom. Mivel én most a pite tetejét nem szeretném bevonni, csak egy-két levélkével díszíteni kb. a tészta 80%-át nyújtom ki a piteforma méretére. A kinyújtott tésztát a piteformába terítem és belenyomkodom, a lelógó széleket levágom, majd alaposan megszurkálom egy villával. Ezután alufóliával kibélelem és valamilyen nehezéket öntök bele, pl. szárazbabot vagy az erre a célra kitalált sütőgolyót. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben ún. vakon sütést végzek, kb. 10-15 percig, majd eltávolítom a nehezéket és az alufóliát is a tésztáról. A forró tészta felszínét átkenem valamilyen hideg lekvárral, ami azonnal megbőrösödik rajta, így az alma egész biztosan nem fogja átáztatni a pitét! 
A tölteléket beleöntöm a piteformába, kissé elegyengetem rajta, majd a maradék tésztát ismét kinyújtom és kisebb-nagyobb levélkéket formázok belőle, amikkel kidíszítem a pite tetejét. Nekem van ilyen kis speckó levél kiszúróm, de ha Nektek nincs, akkor simán késsel is meg lehet oldani a leveleket. Felvert egész tojással szépen lekenem a levélkéket, majd visszarakom a pitét a sütőbe és aranybarnára sütöm. Kihűlve/langyosan szépen szeletelhető.

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése