2014. augusztus 22., péntek

Paradicsomos - ricottás pite

Nálunk a kertben még csak nemrég robbant be a paradicsomszezon, így csak most kezdtem elővenni a legújabb, még kipróbálásra váró paradicsomos recepteket, mint például ezt a finom pitét. A sajtos-omlós tésztaalapon egy zöldfűszeres ricottakrém van, a legtetején pedig sorban sok-sok paradicsom. :) A recept egyébként a BBC GoodFodd című magazinjának egy régebbi számából van.



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 200g liszt
  • 100g hideg margarin
  • 30g reszelt sajt (ez lehet sima trappista vagy esetleg cheddar sajt is)
  • egy kis hideg víz
  • egy csipet só

a krémhez:
  • 200g ricotta túró (ez helyettesíthető sima túróval, az eredeti receptben is azzal készül)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20g reszelt sajt
  • só, bors
  • zöldfűszerek (én most petrezselymet, snidlinget és bazsalikomot használtam)

a tetejére:
  • néhány nagyobb szem paradicsom felkarikázva
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:
Először a tésztát állítom össze. A liszthez egy csipet sót adok, majd összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom a reszelt sajtot és annyi vizet amivel szépen összeáll. Ha összegyúrtam folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Ha ez letelt kiveszem, téglalap alakúra nyújtom és néhány hajtást végzek rajta. Ezt ugyanúgy teszem meg, mint korábban a croissant esetében, tehát képzeletben 3 részre osztom a tésztát és a felső, valamint az alsó harmadot is középre hajtom. Ezután újra kinyújtom a tésztát majd hajtogatok kb. 3-4 alkalommal ismételve. A hajtogatás után még 10 percre visszarakom a hűtőbe pihenni a tésztát, közben pedig kivajazok és kilisztezek egy piteformát. A tésztát kiveszem, kör alakúra nyújtom és elegyengetem a formában. Az alját villával megszúrkálom és 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15 perc alatt elősütöm.

A krémhez összekeverem a hozzávalókat, majd az elősütött tésztaalapra kenem. Ezután jöhetnek a tetejére a paradicsomkarikák, szépen sorban elrendezve. A tetejére még szórok egy kis sót és borsot, meglocsolom olívaolajjal, majd visszarakom a sütőbe még 15percre, így szépen megpirul a pite széle. Ha letelt a 15 perc leveszem a hőfokot 150fokra és így további 30-40 percig sütöm. Így a széle nem fog megégni a paradicsomban lévő rengeteg víz viszont elpárolog, szinte megaszalódik a tetején, így lesz igazán finom! ;)


Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése