2014. november 12., szerda

Apple Pie

Ha lenne olyan lista, hogy a legismertebb/legtöbbet készített süti, akkor az almás pite biztosan valahol az elején lenne, hiszen mindenki ismeri és szereti. Egy igazi házias finomságnak számít, amit mindenki máshogyan készít és persze állítja, hogy az övé a legjobb... :D Én most az alap cukrászreceptet mutatom meg nektek, amiben egyrészt az alma gyalulva van, nem reszelve, másrészt dió is található a töltelékben és hogy még fokozzam, a tetején is speckó a díszítés. Próbáljátok ki ezt a változatot is! ;)




Hozzávalók: a tésztához:

  • 600g liszt
  • 400g margarin
  • 200g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet só
                    a töltelékhez:
  • 700g alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100g cukor
  • darált dió (ízlés szerint)
  • mazsola (ízlés szerint)
  • fahéj (ízlés szerint)



Elkészítés:
Az omlós tésztához a margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni legalább fél órára. Az omlós tésztáról és készítéséről részletesebben itt olvashattok.
Amíg a tészta hűl elkészítem a tölteléket. Az almákat, megmosom, meghámozom, kiszedem a magházukat, majd negyedekbe vágom. Ezeket a negyed darabokat legyalulom, vagy aki nagyon ügyes késsel is vékonyra szeletelheti. Egy picit hagyom állni az almát, majd kinyomkodom, hogy minnél kevesebb lé maradjon benne. A kinyomkodott almát összeforgatom a dióval, a mazsolával, a fahéjjal, és mielőtt betöltöm a vaníliás cukrot és a sima cukrot is hozzáadom.
Ha a tészta már kellően lehűlt kiveszem a hűtőből és 40-60% arányban elosztom. A pite alsó lapja lesz a tészta 40%-a, a teteje pedig a 60%-ból készül majd. Erre azért van szükség, mert a felső lappal majd a süti oldalát is be kell burkolnunk, és teljesen lezárni a tölteléket. Először csak az alsó lap tésztájával dolgozok, a többit visszateszem a hűtőbe. Kb. 8mm vastagságúra nyújtom a tésztát, téglalap alakúra és minden kenés/lisztezés/sütőpapírozás nélkül egy sütőlemezre rakom. Ezekre azért nincs szükség, mert az omlós tészta sok zsiradékot tartalmaz, így biztosan nem fog leragadni! Egy villával alaposan megszurkálom a lapot, majd 170-180fokra előmelegített légkeveréses sütőbe rakom és elősütöm. Itt pontos időt nem tudok mondani, folyamatosan figyelgetni kell, és amint kicsit színt kap a széle ki is vehetjük! Ha kivettem rögtön lekenem valamilyen gyümölcsízzel vagy lekvárral. Ennek az íze tulajdonképpen nem számít, hiszen csak egy nagyon vékony réteget kenek rá, ami rögtön "megbőrösödik" rajta és így majd nem engedi, hogy a töltelék átáztassa a tésztát. Ha nagyon darabos a lekvár érdemes átpaszírozni, hiszen nekünk csak egy védőréteg kell, nem a gyümölcsdarabok. 
A tölteléket egyenletesen eloszlatom az alsó lapon, majd ugyanakkorára kinyújtom a felső lapot is, és teljesen befedem vele a pitét. A tetejét alaposan megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon, majd megkenem felvert egész tojással. A kenés után jön a díszítés! :) Fogok egy villát és a hátuljával egyenletesen keresztbe karcolgatom a tésztát, mindkét irányból így szép "kockás" lesz. 180fokra előmelegített légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm.

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése