2014. november 26., szerda

Fonott kalács

Gondolom sokak kedvence a pékségekben kapható illatos fonott kalács, egy kis vajjal, házi lekvárral... hmm! :) Nos, ezt próbáltam most reprodukálni a suliban tanultak alapján, és be kell valljam, hogy így második próbálkozásra egészen jól sikerült! Nagyon finom lett a kalács tésztája, ami sokáig friss és finom maradt, nem száradt ki! Igen, igen, tudom, hogy a fonás még nem tökéletes, azon még van mit gyakorolnom, de igyekszem! :)



Hozzávalók:
  • 450g liszt
  • 220ml tej
  • 90g porcukor
  • 5g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 45g margarin
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • egy kenőtojás

Elkészítés:
Az ilyen tipusú gyúrt élesztős tészta elkészítését az előző bejegyzésemben már leírtam, ezért itt ezt most újra nem részletezném, akkor kitértem minden fontos kis apróságra úgyhogy ha valaki belevág a fonott kalácsba akkor érdemes előtte átolvasni a cikket itt
Ebből a mennyiségből 3db egyenként negyed kilós kalácsok lesznek, ehhez a nyers tésztából 3x280g-ot kell kimérnünk, majd az adagokat egyesével ki kell 'virgolnunk' ami azt jelenti, hogy az ujjaink és a tenyerünk segítségével sima felülető kis cipókat formálunk belőlük. Egy picit pihentetjük a cipókat, majd mindegyiket még ketté osztjuk és két szálat sodrunk belőlük, ezután következhet a fonás! :) Ahogy azt már említettem a bevezetőben ez még nekem sem megy teljesen tökéletesen, ezért ti se keseredjetek el ha elsőre nem sikerül! Valószínűleg a család észre sem veszi a kalácson, hogy nem egyenletes a fonat, csak azzal lesznek majd elfoglalva, hogy minnél hamarabb eltüntessék... Ettől függetlenül persze érdemes a tökéletesre törekedni és minnél többet gyakorloni a fonást, én is így fogok tenni! :)
Nagyon jónak találtam ezt a videót, mert lassan, és pontosan azzal a technikával mutatja be a fonást, ahogyan azt a suliban tanítják. Mindenképpen nézzétek meg!

  • Nagyon fontos, hogy nem szabad túl szorosra fonni a kalácsot, mivel sütésig még kelni fog és a fonatok könnyen szétfeszíthetik egymást és elválnak egymástól. 
  • Szintén nagyon oda kell figyelni a kenésre is, egész tojással kétszer kenjük le a kalácsokat, persze a második réteget csak akkor visszük fel ha az első már megszáradt! Így lesz igazán fényes a felülete!
  • A kalács szép színét részben az a csipetnyi só adja, ezért semmiképp se felejtsük ki!
  • Az éppen nem használt tésztacipókat mindig takarjuk le konyharuhával különben kiszáradnak!

Puszi, Dóri









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése