2015. március 15., vasárnap

Sachertorte

Lassan de biztosan közelednek azok az év végi cukrász vizsgák, így mostanában ha sütök, akkor igyekszem a tételeim közül választani valamit. Mondjuk az itthoniak egyáltalán nem bánják, a barátaim annál inkább, hiszen ők legtöbbször már csak a fotókat látják, bocsi!!! :D Kivételesen ebben a bejegyzésben csupán egyetlen egy kép lesz, előre is elnézést, de megették a fotózásra szánt darabot! Ezt az egyet telefonnal lőttem, csak úgy, gondolván, hogy majd később csinálok normális képeket a félrerakott szeletről, persze... :D



Hozzávalók: a tésztához:

  • 5-6 tojás (attól függően, hogy milyen méretűek, ha nagyon picik érdemes 6-ot használni)
  • 110g liszt
  • 40g kakaópor
  • 150g cukor
  • 110g étcsokoládé
  • 110g margarin
                   
                     a töltelékhez:
  • 1-2 üveg házi sárgabaracklekvár
                   
                     a csokimázhoz:
  • 200g étcsokoládé
  • 1-1,5dl olaj

Elkészítés:
A Sacher torta tésztája a sacher felvert, ami egy meleg úton készült nehéz felvert. Több tojást és plusz zsiradékot tartalmaz, valamint étcsokoládé és kakaópor is gazdagítja. 
Először előkészítem az alapanyagokat. a lisztet és a kakaóport összeszitálom, az étcsokoládét és a margarint pedig felolvasztom és összekeverem. Ezután egy fém keverőtálba töröm az egész tojásokat, majd hozzáadom a kristálycukrot is és vízgőz felett folyamatos kevergetéssel csipősre melegítem. Ez azt jelenti, hogy ha beledugom az ujjamat akkor érzem, hogy már meleg, de még nem forró, hiszen a tojások 60fok körül kicsapódnak és ki szereti az édes tojásrántottát...bahh. Ha megvagyok vele a keverőtálat leveszem a vízgőzről és gépi habverő segítségével a tojásokat kihűlésig habbá verem. Ha már szép, jó tartása van a habnak akkor kiveszek belőle egy keveset, amit alaposan eldolgozok az étcsokis-margarinos keverékkel, fellazítom vele és így adom a többi habhoz. Végül a kakaós-lisztes keveréket is óvatosan a masszába forgatom.
Ez a mennyiség egy 20cm-es tortakarikához van kiszámolva, melynek az alját körbetekerem sütőpapírral és az egyik tepsi hátuljára helyezem. Beleöntöm a tésztát, kicsit elegyengetem, majd berakom a sütőbe. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben sütöm 40-45 percig. Félidőnél leveszem a hőmérsékletet 160fokra, a végén pedig tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült e a tészta.
A piskótát hagyom a karikában kihűlni, majd kivágom belőle és 3 részbe vágom. A töltés borzasztóan egyszerű, fogom a baracklekvárt és jó alaposan megkenem vele mindkét réteget. Én most nem paszíroztam át a lekvárt, ahogyan egyébként hivatalosan kellene, mert igazi házi, darabos fajta volt, amit szerintem kár lett volna. A lényeg, hogy ne csak "megmutassuk" neki a lekvárt, hanem rendesen kenjük meg vele a tésztát, különben száraz marad! A lekvárból az oldalára és a tetejére is kenek egy kicsit, hogy a tészta ne szívja majd be a csokimázt.
A csokimázhoz az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztom, majd az olajat is hozzáadom. Az olajtól nem kell megijedni, kicsit hígítja a csokit így könnyebb lesz majd az áthúzás, valamint szép fényt is ad neki. Az összeállított tortát rácsra rakom, ami alatt valamilyen tálca vagy tepsi van. A közepére öntöm a csokoládét, majd egy-két gyors mozdulattal egy kenőkés segítségével szépen eloszlatom rajta, úgy hogy az oldalára is lefolyjon és azt is bevonja. Ha megkötött a máz elvileg minden szeletre fel kéne még írni a 'Sacher' feliratot, de ha túl nagy falatnak érzitek ezt, akkor egy-egy S betűvel is díszíthetitek, ahogyan én is csináltam! :) A tálcára lecsöpögött, maradék csokit nyugodtan össze lehet szedni, dobozban elrakva semmi baja nem lesz a következő ilyen csokimázas akcióig!
Szót ejtenék még a torta felvágásáról, hogy a szép csokiréteg ne végezze tragikusan, össze-vissza repedezve. Először is mindig recés, erre kitalált szeletelőkéssel vágunk. A kést vagy forró vízzel teli pohárba kell rakni, vagy gyorsabb, hogy ha a tűzhelyen a lángba tartjátok, így átmelegedik a pengéje. Az ilyen csokimázas tortáknál először mindig a csokiréteget vágjuk át és csak utána magát a sütit. Mivel meleg a kés pengéje a vágás nyomán megolvasztja picit a csokit, így egyszerűen átsiklik rajta és nem fogja berepeszteni mindenhol. A kés pengéjét egy-egy vágás között töröljük meg, hogy a következő szelet tetejére se ragadjanak morzsák és sütidarabkák! Ha szükséges közben újra át lehet melegíteni a kés pengéjét, így minden szelet szép lesz! :)

Puszi, Dóri


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése