2015. október 18., vasárnap

Feketeerdő torta

Múlt hétvégén ünnepeltük a családdal a "kis"öcsém szülinapját, erre az alkalomra készült ez a torta. :) Jó előre megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, amire az volt a válasz, hogy: "Mondanám, hogy csinálj egy dobost, de inkább legyen egy feketeerdő!" Így hát ez lett! :D Amikor még a gyakorlatomat töltöttem a cukrászdában rengeteg feketeerdő tortát készítettem, de itthon még sosem álltam neki. Így hát rendesen utánanéztem a dolgoknak és kitaláltam pontosan hogyan készítsem, hogy minél jobban sikerüljön. Végül nagyon nagy sikert aratott, mindenkinek ízlett és másnapra el is fogyott az egész torta, úgyhogy csak ajánlani tudom az elkészítését! :)



Hozzávalók: (26cm-es tortakarikában készült 16 szeletes tortához)

                 a piskótához:
  • 8db egész tojás
  • 160g kristálycukor
  • 140g liszt
  • 20g kakaópor
  • egy csipet só
                   
                  a meggytöltelékhez:
  • 1,5 befőttesüvegnyi magozott meggy
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanálnyi kristálycukor (opcionális, ízlés szerint édesítsük)
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet fahéj
  • étkezési keményítő

                    a sima tejszínhabhoz:
  • 300ml habtejszín (a cukrozott változat)

                    a csokoládés tejszínhabhoz:
  • 70g étcsokoládé
  • 300ml habtejszín (a cukrozott változat)

                  a bevonáshoz és a díszítéshez:
  • 200ml habtejszín (a cukrozott változat)
  • 16 szem egész meggy
  • étcsokoládé


Elkészítés:
Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A meggytöltelékhez egy kisebb lábasba öntöm a meggyet (a levével együtt!), hozzáadom a reszelt citromhéjat, a csipet fahéjat, a vaníliás cukrot és ízlés szerint a kristálycukrot. Kicsit összefőzöm, éppen csak addig amíg gyöngyözni/forrni kezd. Közben kiveszek egy kicsit a meggyléből és pár evőkanálnyi étkezési keményítőt simára keverek benne. Igen, tudom, hogy nem adtam meg pontos mennyiséget, azért, mert ez attól függ, hogy éppen mennyi lében volt eltéve a meggy, és így mennyi folyadékot kell megkötnie a keményítőnek. Miután beleöntöttem a keményítős meggylét a lábasba alaposan elkeverem, majd pár percig még főzöm, hogy besűrűsödjön. Ezután lehúzom a tűzről és teljesen kihűtöm. Hidegen pudingszerű, sűrű állagúnak kell lennie, úgy hogy már ne folyjon de azért ne is legyen nagyon beton! :D Ha elsőre nem sikerült eltalálni a keményítő mennyiségét és túl híg lett semmi gond, mehet vissza a tűzre, újra fel kell melegíteni és még tovább sűríteni! A kihűtött meggytölteléket egy cső nélküli habzsákba töltöm, fontos, hogy elég széles lyukat vágjunk rajta, különben nem férnek majd ki a meggyszemek!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába.
A tejszínhabkrémhez egyszerűen csak kemény habbá verem a habtejszínt és kettéosztom. Mivel alapból cukrozott tejszínt használok a sima habbal semmi más dolgom nincs mint egy közepes átmérőjű csővel ellátott habzsákba tölteni. A csokoládés habhoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd amikor már nem tűzforró elkezdem hozzákeverni a tejszínhab másik felét. Fontos, hogy az elején gyorsan keverjünk el egy-két habkártyányi habot a csokiban, így fellazítjuk azt. Itt most tényleg lényeges, hogy ne finomkodjunk, különben a hideg habtól megdermed a csoki és darabos lesz a krémünk! A többi habot már óvatosabban beleforgatva adjuk hozzá, nem kell megijedni, a csoki miatt lesz kissé nehezebb, tömörebb a hab, ez ilyen. :) A csokis habot is ugyanolyan átmérőjű csöves zsákba töltöm.
Most hogy mindennel előkészültem kezdődhet a torta betöltése! Az igazi feketeerdő tortát egy nagyon érdekes módszerrel töltik, méghozzá kör alakban. Mondjuk kezdem a csokis habbal: a piskóta legszélére, közvetlenül a tortakarika mellé nyomom az első kört. Ezután fogom a meggyes tölteléket és értelemszerűen a csokis hab belső oldalára nyomom a következő kört. Most jön a sima tejszínhab, amit a meggytöltelék belső oldalára nyomok, ismét kör alakban. Így haladok fokozatosan befelé, míg a kör közepére nem érek. Két fontos szabály van: a kör legszélére és a közepébe ne kerüljön meggytöltelék, mert akkor szeleteléskor kipotyoghatnak a meggyszemek és nem lesz olyan szép a szelet. Ha megvagyok az első krémréteggel jöhet rá a középső piskótalap, majd az újabb krémréteg. Itt a második krémrétegnél mindig az ellentétes habbal kezdem a szélén, tehát ha az alsót a csokissal kezdtem, akkor most a simával fogom. Utána jöhet a meggyes, majd a csokis, ismét a sima és így tovább... Legvégül a felső lapot is a karikába helyezem, kissé lenyomkodom, elegyengetem, majd az egész mehet a hűtőbe egy egész éjszakára.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén és kiszabadítom belőle. Felverem a tejszínhabot és egyenletesen körbekenem/bevonom vele a tortát, az oldalát pedig fésűs kártyával húzom át. Arra azért figyeljünk, hogy a tetejére kerülő habrózsákhoz ne felejtsünk félretenni egy kevés habot. Minden egyes habrózsába egy-egy szem szárazra törölt meggyszemet teszek, a torta közepét pedig beborítom csokiforgáccsal, és már kész is!
Tudom kicsit időigényes az elkészítése, de egyébként nem egy túl bonyolult torta és gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon-nagyon finom, úgyhogy remélem kipróbáljátok! :)

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése