Hozzávalók: (26cm-es tortakarikában készült 16 szeletes tortához)
a piskótához:
- 8db egész tojás
- 160g kristálycukor
- 140g liszt
- 20g kakaópor
- egy csipet só
a meggytöltelékhez:
- 1,5 befőttesüvegnyi magozott meggy
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanálnyi kristálycukor (opcionális, ízlés szerint édesítsük)
- fél citrom reszelt héja
- egy csipet fahéj
- étkezési keményítő
a sima tejszínhabhoz:
- 300ml habtejszín (a cukrozott változat)
a csokoládés tejszínhabhoz:
- 70g étcsokoládé
- 300ml habtejszín (a cukrozott változat)
a bevonáshoz és a díszítéshez:
- 200ml habtejszín (a cukrozott változat)
- 16 szem egész meggy
- étcsokoládé
Elkészítés:
Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A meggytöltelékhez egy kisebb lábasba öntöm a meggyet (a levével együtt!), hozzáadom a reszelt citromhéjat, a csipet fahéjat, a vaníliás cukrot és ízlés szerint a kristálycukrot. Kicsit összefőzöm, éppen csak addig amíg gyöngyözni/forrni kezd. Közben kiveszek egy kicsit a meggyléből és pár evőkanálnyi étkezési keményítőt simára keverek benne. Igen, tudom, hogy nem adtam meg pontos mennyiséget, azért, mert ez attól függ, hogy éppen mennyi lében volt eltéve a meggy, és így mennyi folyadékot kell megkötnie a keményítőnek. Miután beleöntöttem a keményítős meggylét a lábasba alaposan elkeverem, majd pár percig még főzöm, hogy besűrűsödjön. Ezután lehúzom a tűzről és teljesen kihűtöm. Hidegen pudingszerű, sűrű állagúnak kell lennie, úgy hogy már ne folyjon de azért ne is legyen nagyon beton! :D Ha elsőre nem sikerült eltalálni a keményítő mennyiségét és túl híg lett semmi gond, mehet vissza a tűzre, újra fel kell melegíteni és még tovább sűríteni! A kihűtött meggytölteléket egy cső nélküli habzsákba töltöm, fontos, hogy elég széles lyukat vágjunk rajta, különben nem férnek majd ki a meggyszemek!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába.
A tejszínhabkrémhez egyszerűen csak kemény habbá verem a habtejszínt és kettéosztom. Mivel alapból cukrozott tejszínt használok a sima habbal semmi más dolgom nincs mint egy közepes átmérőjű csővel ellátott habzsákba tölteni. A csokoládés habhoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd amikor már nem tűzforró elkezdem hozzákeverni a tejszínhab másik felét. Fontos, hogy az elején gyorsan keverjünk el egy-két habkártyányi habot a csokiban, így fellazítjuk azt. Itt most tényleg lényeges, hogy ne finomkodjunk, különben a hideg habtól megdermed a csoki és darabos lesz a krémünk! A többi habot már óvatosabban beleforgatva adjuk hozzá, nem kell megijedni, a csoki miatt lesz kissé nehezebb, tömörebb a hab, ez ilyen. :) A csokis habot is ugyanolyan átmérőjű csöves zsákba töltöm.
Most hogy mindennel előkészültem kezdődhet a torta betöltése! Az igazi feketeerdő tortát egy nagyon érdekes módszerrel töltik, méghozzá kör alakban. Mondjuk kezdem a csokis habbal: a piskóta legszélére, közvetlenül a tortakarika mellé nyomom az első kört. Ezután fogom a meggyes tölteléket és értelemszerűen a csokis hab belső oldalára nyomom a következő kört. Most jön a sima tejszínhab, amit a meggytöltelék belső oldalára nyomok, ismét kör alakban. Így haladok fokozatosan befelé, míg a kör közepére nem érek. Két fontos szabály van: a kör legszélére és a közepébe ne kerüljön meggytöltelék, mert akkor szeleteléskor kipotyoghatnak a meggyszemek és nem lesz olyan szép a szelet. Ha megvagyok az első krémréteggel jöhet rá a középső piskótalap, majd az újabb krémréteg. Itt a második krémrétegnél mindig az ellentétes habbal kezdem a szélén, tehát ha az alsót a csokissal kezdtem, akkor most a simával fogom. Utána jöhet a meggyes, majd a csokis, ismét a sima és így tovább... Legvégül a felső lapot is a karikába helyezem, kissé lenyomkodom, elegyengetem, majd az egész mehet a hűtőbe egy egész éjszakára.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén és kiszabadítom belőle. Felverem a tejszínhabot és egyenletesen körbekenem/bevonom vele a tortát, az oldalát pedig fésűs kártyával húzom át. Arra azért figyeljünk, hogy a tetejére kerülő habrózsákhoz ne felejtsünk félretenni egy kevés habot. Minden egyes habrózsába egy-egy szem szárazra törölt meggyszemet teszek, a torta közepét pedig beborítom csokiforgáccsal, és már kész is!
Tudom kicsit időigényes az elkészítése, de egyébként nem egy túl bonyolult torta és gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon-nagyon finom, úgyhogy remélem kipróbáljátok! :)
Puszi, Dóri
Először a piskótát készítem el, amihez különválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgájához hozzáadom a kristálycukor 1/3-ad részét és robotgéppel alaposan kihabosítom, míg szinte már kifehéredik. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verem. A habból először csak egy-két habkártyányit adok a sárgájás részhez, ezt alaposan eldogozom benne, majd a többit már óvatosan forgatom bele. A lisztet és a kakaóport átszitálom, összekeverem, hozzáadom a csipet sót végül pedig szintén nagyon óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habos részbe. A tortakarika alját sütőpapírral körbetekerem, majd beleöntöm a masszát. A tetejét elegyengetem, úgy, hogy középen kicsit alacsonyabban legyen a tészta, így nem fog felpúposodni, hanem szép egyenesre sül. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm!
A piskótakészítésről bővebben itt olvashattok! :)
A meggytöltelékhez egy kisebb lábasba öntöm a meggyet (a levével együtt!), hozzáadom a reszelt citromhéjat, a csipet fahéjat, a vaníliás cukrot és ízlés szerint a kristálycukrot. Kicsit összefőzöm, éppen csak addig amíg gyöngyözni/forrni kezd. Közben kiveszek egy kicsit a meggyléből és pár evőkanálnyi étkezési keményítőt simára keverek benne. Igen, tudom, hogy nem adtam meg pontos mennyiséget, azért, mert ez attól függ, hogy éppen mennyi lében volt eltéve a meggy, és így mennyi folyadékot kell megkötnie a keményítőnek. Miután beleöntöttem a keményítős meggylét a lábasba alaposan elkeverem, majd pár percig még főzöm, hogy besűrűsödjön. Ezután lehúzom a tűzről és teljesen kihűtöm. Hidegen pudingszerű, sűrű állagúnak kell lennie, úgy hogy már ne folyjon de azért ne is legyen nagyon beton! :D Ha elsőre nem sikerült eltalálni a keményítő mennyiségét és túl híg lett semmi gond, mehet vissza a tűzre, újra fel kell melegíteni és még tovább sűríteni! A kihűtött meggytölteléket egy cső nélküli habzsákba töltöm, fontos, hogy elég széles lyukat vágjunk rajta, különben nem férnek majd ki a meggyszemek!
Ha megsült és teljesen kihűlt a kakaós piskóta kiszedem a tortakarikából és 3 egyenlő vastagságú lapra vágom. A legalsó lapot ezután visszahelyezem a karikába.
A tejszínhabkrémhez egyszerűen csak kemény habbá verem a habtejszínt és kettéosztom. Mivel alapból cukrozott tejszínt használok a sima habbal semmi más dolgom nincs mint egy közepes átmérőjű csővel ellátott habzsákba tölteni. A csokoládés habhoz az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd amikor már nem tűzforró elkezdem hozzákeverni a tejszínhab másik felét. Fontos, hogy az elején gyorsan keverjünk el egy-két habkártyányi habot a csokiban, így fellazítjuk azt. Itt most tényleg lényeges, hogy ne finomkodjunk, különben a hideg habtól megdermed a csoki és darabos lesz a krémünk! A többi habot már óvatosabban beleforgatva adjuk hozzá, nem kell megijedni, a csoki miatt lesz kissé nehezebb, tömörebb a hab, ez ilyen. :) A csokis habot is ugyanolyan átmérőjű csöves zsákba töltöm.
Most hogy mindennel előkészültem kezdődhet a torta betöltése! Az igazi feketeerdő tortát egy nagyon érdekes módszerrel töltik, méghozzá kör alakban. Mondjuk kezdem a csokis habbal: a piskóta legszélére, közvetlenül a tortakarika mellé nyomom az első kört. Ezután fogom a meggyes tölteléket és értelemszerűen a csokis hab belső oldalára nyomom a következő kört. Most jön a sima tejszínhab, amit a meggytöltelék belső oldalára nyomok, ismét kör alakban. Így haladok fokozatosan befelé, míg a kör közepére nem érek. Két fontos szabály van: a kör legszélére és a közepébe ne kerüljön meggytöltelék, mert akkor szeleteléskor kipotyoghatnak a meggyszemek és nem lesz olyan szép a szelet. Ha megvagyok az első krémréteggel jöhet rá a középső piskótalap, majd az újabb krémréteg. Itt a második krémrétegnél mindig az ellentétes habbal kezdem a szélén, tehát ha az alsót a csokissal kezdtem, akkor most a simával fogom. Utána jöhet a meggyes, majd a csokis, ismét a sima és így tovább... Legvégül a felső lapot is a karikába helyezem, kissé lenyomkodom, elegyengetem, majd az egész mehet a hűtőbe egy egész éjszakára.
Másnap körbevágom a tortát a karika mentén és kiszabadítom belőle. Felverem a tejszínhabot és egyenletesen körbekenem/bevonom vele a tortát, az oldalát pedig fésűs kártyával húzom át. Arra azért figyeljünk, hogy a tetejére kerülő habrózsákhoz ne felejtsünk félretenni egy kevés habot. Minden egyes habrózsába egy-egy szem szárazra törölt meggyszemet teszek, a torta közepét pedig beborítom csokiforgáccsal, és már kész is!
Tudom kicsit időigényes az elkészítése, de egyébként nem egy túl bonyolult torta és gondolom mondanom sem kell, hogy nagyon-nagyon finom, úgyhogy remélem kipróbáljátok! :)
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése