2015. október 4., vasárnap

Csokoládé ganache

Egy rövidke bejegyzéssel készültem most nektek a 'cukrászkrémek' témakörében, ugyanis rengeteg helyen látom, hogy félreértések vannak abban, hogy pontosan mit is nevezünk ganache-nak. Sokan a recept után érdeklődnek, ha pedig a keresőben kutatnátok utána egy csomó párizsi krém receptet is kiad a rendszer, ami abszolút nem ugyanaz! Tehát következzen akkor egy kis infó, hozzávalók, recept és néhány kép, hogy összefusson a nyál a szátokban... ;)


A csokoládé ganache (ejtsd: gánázs) rengeteg mindenre használható, egy nagyon sokoldalú cukrászkrém. Frissen felhasználva selymesen lágy, így szépen betölthető bonbonokba, tésztakosárkákba, pohárdesszertekbe, ha pedig beköt és kissé megszilárdul akkor torták betöltésére, körbekenésére és díszítésére is alkalmas.

Hozzávalók:

  • étcsokoládé
  • tejszín

Egy alap ganache krém ezen a két hozzávalón kívül semmi mást nem tartalmaz! Nagyon fontos, hogy az étcsokoládé és a tejszín is jó minőségű legyen, hiszen más nem kerül már a krémbe, így ezek határozzák meg az ízét és az állagát is. Természetesen némi cukrot adhatunk hozzá, ha így túl keserűnek találjuk. Otthon leginkább kristálycukrot, a cukrászatban viszont -főleg a bonbonok készítésénél- már inkább glükóz szirupot használnak.
Egy dl tejszínre mindig 100g étcsokoládét számolunk, de természetesen készíthető tej- és fehércsokoládéval is (ez esetben az arányok picit módosulnak).

Elkészítés:
Az étcsokoládét kisebb darabokra töröm és egy hőálló keverőtálba teszem. A tejszínt egy lábasban forráspontig hevítem, a csokoládé darabokra öntöm, úgy, hogy egyenletesen ellepje, majd hagyom 1-2percig állni, hogy a forró tejszín megolvassza a csokit. Fontos, hogy ne törjük túl nagy darabokra a csokit, mert a nagy rögök nem fognak olyan szépen és hamar elolvadni! Ha letelt az 1-2perc és a csoki olvadozni kezdett egy kézi habverő segítségével keverni kezdem. Rövid időn belül a csokoládé teljesen felveszi a tejszínt, elolvad, és egy nagyon selymes, fényes krémet kapok. 


Ekkor a ganache még folyékony és langyos, így mindenképpen meg kell várni míg lehűl. Letáblázhatjuk márványlapon -ez a leggyorsabb- vagy hűtőben is szépen beköt, ekkor viszont nagyon kell figyelni a sűrű keverésre, hiszen a tál szélén sokkal gyorsabban megszilárdul! Én itthon egy nagyobb tepsibe kiöntve a pincében szoktam lehűteni! :) 
A hűtési idő értelemszerűen függ attól, hogy mire szeretnénk majd felhasználni, a már említett bonbonokhoz jobb a még folyós állag, de egy tortához már inkább kenhető, szilárd legyen.

Próbáljátok ki! ;)
Korábban a blogon megjelent, ganache krémet tartalmazó receptért katt ide! (Megsúgom: Szedres-étcsokoládés kosárka :)

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése