2016. február 7., vasárnap

Álom sütikivitelben, avagy 1 év Sallay Fannival - Január

Nemrég jelent meg a boltok polcain Sallay Fanninak, a CakeShop Budapest cukrászának és háziasszonyának könyve az 'Álom sütikivitelben'. Ezzel kapcsolatban hoztam Nektek most egy rövid kis ajánló-szerűséget és a könyvhöz kapcsolódó új tervemet.... :)

Már jó régóta nyomon követem a CakeShop Budapest kreálmányait és eseményeit, mert ez a picit franciás - picit amerikai stílus amit képvisel az üzlet nagyon közel áll hozzám. Gyönyörűszép tortákat, süteményeket és desszerteket készítenek, amik nem csak jól néznek ki, de nagyon finomak is -volt szerencsém már megkóstolni egyik brutálcsokis-málnás sütijüket. :) Így nagyon megörültem, amikor Szenteste a fa alatt Sallay Fanni recepteskönyvét találtam! :)

A könyv néhány fontos és nagyon hasznos alaprecepttel indul, amelyek a későbbiekben számos receptnél visszaköszönnek, de a cukrászatban egyébként is gyakran használatosak, így praktikus, hogy egy helyen vannak összegyűjtve. Ilyen például a klasszikus brownie alap, az angolkrém vagy a vaníliás cukor.
Ezután hónapok szerint lebontva találjuk meg a recepteket, amelyek kapcsolódnak az aktuális hónap hangulatához, az ünnepekhez, és az éppen szezonális alapanyagokhoz is. A receptek és az elkészítés leírása tömör de abszolút érthető, szépen pontokba szedve. Minden recepthez tartozik még egy rövid kis bevezető is, amit én különösen kedvelek, hiszen így megismerhetjük az adott sütihez tartozó kis történetet is! :) A könyvben természetesen rengeteg szép kép is helyet kapott, azok a típusúak amiktől csak úgy összefut az ember szájában a nyál! A bonyolultabb recepteknél pedig fázisfotók is segítik az elkészítést.
Azoknak is hasznos lehet a könyv akik az egészségesebb, reform recepteket kedvelik, hiszen megtanulhatunk belőle különböző magtejeket vagy tápióka pudingot is készíteni.

A terv pedig a következő: útjára indítok a blogon egy új bejegyzés-sorozatot, amelyben minden hónapban kiválasztok egy szuper receptet a könyvből, elkészítem, lefotózom és megosztom Veletek!
:) Januárban a 'Belga csokoládétortára' esett a választásom, lássuk a receptet!



Hozzávalók:

a brownie alaphoz:

  • 2db tojás
  • 150g kristálycukor
  • 75g 60-70%-os étcsokoládé
  • 85g vaj
  • 60g liszt
  • 12g kakaópor
  • egy pici sütőpor
  • egy pici só


a ganachehoz:

  • 150g étcsokoládé
  • 150g habtejszín


a sacher-réteghez:

  • 5 egész tojás
  • 50g kristálycukor
  • 50g porcukor
  • 50g vaj
  • 50g étcsokoládé
  • 50g marcipán
  • 80g liszt
  • 20g mandulaliszt
  • 8g kakaópor
  • fél kávéskanálnyi sütőpor
  • 1 csipet só

az angolkrémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 40g kristálycukor
  • 40g tejszín
  • 1 vaníliarúd félbevágva

a csokoládé moussehoz:

  • 300g felvert tejszínhab
  • 200g étcsokoládé
  • 100g angolkrém

Elkészítés:
A brownie alaphoz kihabosítom a tojásokat a kristálycukorral. Közben vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét és a vajat, majd ha teljesen felolvadtak a habos-tojásos részhez keverem őket.
A száraz hozzávalókat egy tálba szitálom és alaposan elkeverem, majd apránként a csokis masszához adom és óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgatom.
A tortakarikát sütőpapírral bélelem ki, elegyengetem benne a tésztát, majd 175-180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25perc alatt készre sütöm.
A ganachehoz egy kisebb nyeles lábasban forrásig hevítem a tejszínt, majd a keverőtálban lévő, apróbb darabokra tört étcsokoládéra öntöm. Hagyom kb. 5 percig állni, majd teljesen simára keverem és felhasználásig hűvös helyen pihentetem, Ez idő alatt szépen be is fog kötni!
A sacher laphoz szétválasztom a tojásokat. A fehérjét a porcukorral kemény habbá verem, a sárgáját a kristálycukorral pedig krémesre habosítom. A kihabosított tojássárgájákhoz csurgatom hozzá az olvasztott vajat és az étcsokoládét is, majd ezt is alaposan elkeverem benne. Ezután a marcipánt is hozzáreszelem. Egy tálban összeszitálom és elkeverem a száraz hozzávalókat, majd apránként a tojássárgájás-csokis masszához adom, a legvégén pedig a fehérjehabot is beleforgatom. Szintén sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm és 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 40perc alatt készre sütöm.
Az angolkrémhez egy edényben vizet forralok, ami fölé egy hőálló keverőtálat helyezek. A tálba kimérem az összes hozzávalót, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ezután azonnal leveszem a vízgőzről és hagyom kihűlni.
A csokoládé moussehoz összekeverem az angolkrémet az olvasztott étcsokoládéval, majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínhabot.
Az összeállításnál a tortaforma legaljára helyezem a sacher lapot, eloszlatom rajta a ganache krémet, majd erre helyezem a browniet. Ezt megkenem egy kevés Amarettóval (de másfajta alkohol is lehet) végül pedig rásimítom a csokoládé mousse-t Hűtőben dermesztem készre.

(Eltérések az eredeti recepthez képest: Nem vágtam félbe a sacher lapot, hanem az egészet felhasználtam a tortához, illetve megcseréltem a sacher lap és a brownie sorrendjét, mert így a sacher lap jó alapot biztosított az egész krémes tortának. :)

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése