2015. május 31., vasárnap

Epres pohárdesszert

Őszintén szólva nagyon büszke vagyok erre a desszertre. Na nem azért, mert ez egy akkora remekmű lenne, -nyilván sokan ennél ezerszer menőbb pohárkrémeket tudnak készíteni- de én most csináltam ilyesmit először, ráadásul saját ötlet alapján állítottam össze, találtam ki a rétegeket. Azért volt vele munka rendesen, meg picit időigényes is hiszen meg kell várni amíg a rétegek egyesével megkötnek, de szerintem abszolút megérte! :)  Az egyes elemek külön-külön is nagyon finomak, hát még együtt... de ha valaki nagyon nagy kihívásnak érzi elkészíteni az egészet simán meg lehet próbálkozni mondjuk csak a panna cottával, garantáltan menni fog és mint mondtam, önmagában is isteni! A panna cotta receptjét egyébként Varga Gábor mestercukrász Gourmandia című könyvéből készítettem el, amit még mindig imádok! :)



Hozzávalók:  a tészához: (jojófánktészta)

  • 2db egész tojás
  • 120g tojássárgája
  • 10g vaníliás cukor
  • 90g kristálycukor
  • 140g liszt
  • 20g vaníliás pudingpor
  • egy kevés porcukor a tetejére


                      az eperzseléhez:

  • kb. 10szem eper (közepes méretű)
  • összesen 50g vaníliás cukor és kristálycukor (ízlés szerint, meg persze függ attól is, hogy mennyire édes az eper)
  • 2dl víz
  • 3 lapzselatin (5g)


                      a panna cottához:

  • 250ml tej
  • 250ml tejszín
  • fél rúd vanília 
  • 50g kristálycukor
  • 3 lapzselatin (5g)


                      a díszítéshez:

  • néhány szem friss eper
  • porcukor
  • mentalevélke


Elkészítés: 
Először a jojófánktésztát csinálom meg, ami egy hagyományos piskótával megegyező úton készül. A tojásokat kettéválasztom, összemérem a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, valamint külön tálban kimérem és összeszitálom a lisztet és a vaníliás pudingport is. A tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverem a cukor 1/3-ad részével, majd félreteszem. A tojásfehérjéket elkezdem habbá verni és a kristálycukor maradékát (2/3-ad rész) csak akkor adom hozzá, ha már kezd szép krémes lenni, ezután még pár pillanat és elkészül a kemény hab. A tojásfehérjehab egy kis részletével fellazítom a kihabosított sárgáját, majd a többi habot már óvatosan forgatom bele. Végül a lisztes-pudingporos keveréket is apránként hozzáadom és óvatosan beleforgatom. A tésztát ezután sima csöves habzsákba töltöm és sütőpapírral bélelt sütőlemezre közepes méretű korongokat nyomok belőle. A tésztakorongok ne legyenek túl közel egymáshoz, mert a sütés során még terülhetnek és nőhetnek, valamint a nagyságuknál vegyük figyelembe, hogy mekkora átmérőjű pohárba akarjuk majd rétegezni a desszertet. Mielőtt a sütőbe kerülne a tészta kevés porcukrot szitálok a tetejükre. 160 fokra előmelegített, légkeveréses, gőzmentes sütőben sütöm őket halvány színűre. Miután elkészültek és teljesen kihűltek egy kör alakú kiszúróval korongokat vágok ki belőlük. A 6 adag desszerthez összesen 12 korong szükséges. A poharak aljára egy-egy korongot teszek, s majd a legtetejükre is egy-egy korong jön a későbbiekben.

Az eperzseléhez nagyobb darabokra vágom az epret és némi vaníliás- és kristálycukor valamint a víz kíséretében egy kis nyeles lábasban összeforralom. Nem kell túlságosan szétfőzni, az a jó ha maradnak még benne eperdarabok! Közben 3 lap zselatint hideg vízbe áztatok és ha már teljesen felpuhultak a lapok kinyomkodom belőlük a felesleges vizet és az epres főzethez adom, majd jól elkeverem benne. Ezután hagyom picit kihűlni, közben néha megkeverem, majd ha már csak langyos, akkor elosztom a 6 pohár között, szépen az első piskóta tetejére kanalazom. Ahhoz, hogy a zselé megdermedjen hűtőbe kell tenni, a hűtési idő függ attól, hogy mennyire hideg a hűtőnk.

Ha már kezd megkötni az eperzselé nekilátok a panna cotta elkészítéséhez. A tejet, a tejszínt, a kristálycukrot és a fél rúd vanília kikapart magvait is egy kisebb nyeles lábasba mérem, felforralom majd lehúzom a tűzről. Közben az előzőekben leírt módon előkészítem a zselatinlapokat és a még forró tejes keverékhez adom, egyenletesen elkeverem benne. Szintén megvárom míg ez is picit kihűl, néha megkeverem és csak langyosan rétegzem az eperzselé tetejére. Ezt a réteget is megdermesztem a hűtőben.

Ha a panna cotta rész is megkötött vékonyan felszeletelek néhány szem epret és óvatosan a tejpuding tetejére rétegzem a szeleteket. Ezután a legtetejére kerülő tésztakorongot is a pohárba helyezem, a tetejét meghintem porcukorral és egy levélke mentával díszítem.

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése