2015. május 21., csütörtök

Nehéz sós

Rég volt már sós recept, úgyhogy hoztam is egyet! :) Anyukám csinált még egyszer ilyen nehéz sósat Varga Gábor receptje alapján, akkor is ízlett mindenkinek a családban. Én pedig nemrég tanultam a cukrászsuliban, ahol még a vizsga-tételeim között is szerepel majd, úgyhogy elővettem a sulis receptet és elkészítettem. Nagyon jó kis süti ez egyébként, sokáig eláll, finom marad és nem szárad ki! A különböző magokkal és feltétekkel pedig nagyon változatosan és látványosan lehet díszíteni, például ott van a pirospaprikás-sajtpöttyös, amit az egyik tanárom mutatott, szerintem nagyon jól néz ki! :)



Hozzávalók:

  • 330g liszt
  • 200g vaj
  • 135g tejszín
  • 40g tojássárgája
  • 8g só

  • magok, sajt, pirospaprika, tojás a tetejére

Elkészítés:
Először az omlós tésztát gyúrom be, amihez a lisztet egy nagyobb tálba szitálom és alaposan elmorzsolom benne a vajat. A tejszínt elkeverem a tojássárgájával és a sóval, majd a lisztes-vajas részhez adom. Néhány mozdulattal összedolgozom és cipót formálok belőle. Nem kell megijedni, hogy ha egy picit ragacsosabb vagy lágyabb a tészta egy átlagos omlós tésztánál, kicsit tovább kell "gömbölygetni" a tálban és jó lesz! :) A cipót ezután lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtom, úgy, hogy kb. 1-1,5cm vastagságú legyen. Ha ezzel megvagyok átügyeskedem a tésztát egy tepsi hátuljára vagy egy tálcára és hagyom lehűlni, hogy teljesen keményre dermedjen. Ez a lépés nagyon fontos, mert ha nem hűl le eléggé és lágy marad a tészta felvágás közben eldeformálódik és nem kapunk szabályos alakzatokat! Nekünk elég jól hűt a hűtőnk és nagyon hidegre is lehet állítani a hőfokot, így én oda tettem, de ha nektek nem ilyen akkor érdemes a fagyasztóba rakni, hogy tényleg rendesen megdermedjen. Amikor már kezd keményebb lenni a tészta, de azért még nem beton felütök egy tojást és lekenem vele a felületét, majd egy villával csíkokat karcolok rá, így szebb lesz a teteje sülés után. Ha teljesen megszilárdult a tészta kiveszem a hűtőből és még egyszer lekenem az egész tojással. Ezután következik a felvágás, ami teljesen rátok van bízva, lehet négyzetre, téglalapra, rudacskákra vágni. Az a lényeg, hogy a sima pengéjű kést inkább csak egyszer, jó erősen nyomjuk rá a tésztára és úgy vágjuk át, ne akarjuk fűrészelni, mert csúnya lesz a széle. Az alakzatokat végül egyesével kimártom a magvakban vagy megszórom a tetejüket sajttal. Itt is számtalan variáció létezik, lehet átlósan, félig vagy teljesen díszíteni a felületüket, ki, hogy szereti. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 200fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20perc alatt aranybarnára sütöm őket. Érdemes lehet félidőnél egy sütőpapírral letakarni a tetejüket ha a sajt nagyon pirulna!

+tipp: A pirospaprikás-sajtpötty díszítéshez a reszelt sajtot összekeverem egy pici pirospaprikával, majd apró gömböket formálok belőle és a süti tetejére helyezem. Sütés közben szépen megolvad így pötty lesz belőle, próbáljátok ki! ;)

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése