2014. október 5., vasárnap

Birsalmás - morzsás tart

Őszi receptsorozatom legújabb finomsága egy igazi különlegesség! :) Talán nem annyira közismert gyümölcs a birsalma, pedig nagyon finom, aromás íze van és ilyenkor ősszel könnyen hozzá is lehet jutni. Mivel közeli rokonságban van az almával ahhoz hasonlóan rengetegféleképpen felhasználható, én például nagyon sokszor főzök belőle kompótot -hamarosan ez a recept is fennt lesz majd- és a mostani süti is nagy kedvencem. Egy diós-omlós tésztakosárban van a fűszeres birsalmakrém, az egésznek a tetejét pedig ropogós-zabpelyhes morzsa borítja. Isteni finom! :)



Hozzávalók: a tésztához:

  • 200g liszt
  • 50g darált dió
  • 140g margarin
  • 75g porcukor
  • 1db egész tojás
  • 1db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
                    a birspüréhez:
  • 1kg birsalma
  • 175g barnacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
                   a morzsához:
  • 100g liszt
  • 140g margarin
  • 75g zabpehely
  • 75g barnacukor

Elkészítés:
Először a birspürét készítem el, akár már előző nap is megcsinálhatjuk, a hűtőben eláll. A birsalmákat megpucolom, feldarabolom és mielőtt feltenném főni vízben jól átmosom. Ezután egy nagyobb lábasba rakom, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítem. Hozzáadom a barnacukrot, a citromhéjat, és néhány darab szegfűszeget. (Érdemes megjegyezni, hogy pontosan hány szemet dobtunk bele, hiszen ezeket a pürésítés előtt majd ki kell szedni!) Lassú tűzön 15-20 percig főzöm, teljesen puhára. Most az sem gond ha kicsit túlfől, hiszen miután kiszedegettem a szegfűszegeket az egészet botmixerrel pürésítem. Ha ezzel megvagyok jön a végleges ízesítés. Szinte biztos, hogy kell bele még barnacukor, hiszen a birsalma elég fanyar. Mindig csak egy-egy plusz kanállal adjunk hozzá és folyamatosan kóstolgassuk, mert az sem jó ha túl édes lesz! Ekkor rakom bele még a fahéjat is, összefőzöm és kész is.
A diós-omlós tésztához a margarint elmorzsolom a lisztes-diós-porcukros-citromhéjas keverékkel, majd a tojásokat is hozzágyúrom. Ha szépen összeállt folpackba csomagolom és legalább fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Ez idő alatt kivajazom és kilisztezem a formákat. Én most ilyen kicsi, egyszemélyeseket használtam, ebből a típusból kb. 8db jön ki, de nagyjából ez a mennyiség szükséges egy sima, normál méretű piteformához is.
Ha letelt a fél óra kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett munkalapon közepes vastagságúra nyújtom, majd a formá(k)ba terítem, kicsit belenyomkodom és megszúrkálom egy villával. Először ún. vakon sütést végzek, a formákba sütőpapírt teszek és megpakolom őket nehezékkel, ami lehet száraz bab,mogyoró vagy direkt erre a célra való sütőgolyó. Erre egyrészt azért van szükség, mert így a tészta biztosan átsül, a krém nem fogja átáztatni, másrészt pedig a nehezéktől nem púposodik fel és így lesz hely a tölteléknek. 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben ez kb. 20 percet vesz igénybe.
Ezalatt elkészítem a morzsát. Ugyanúgy ahogyan a tésztánál itt is csak elmorzsolom a margarint a száraz hozzávalókkal és már kész is.
Ha megvan az elősütés leszedem a tésztakosarakról a sütőpapírt és a nehezéket, majd ezek nélkül még 15 percig sütöm, hogy a tészta kicsit megpiruljon. Ezután belekanalazom a birskrémet és jól megszórom a morzsával. A sütő hőfokát 180fokra emelem és így megtöltve még kb. 20-25 percig sütöm, amíg a morzsa aranybarnára nem pirul a tetején, a birspüré pedig már bugyog ki alóla.

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése