2014. október 26., vasárnap

Halloween-i tökfejek

Bár Magyarországon, még nem annyira ismert/közkedvelt ünnep a Halloween, mint például Amerikában, azért nálunk is kezdik megismerni az emberek, egyre népszerűbbé válik. Már rengeteg helyen rendeznek ilyenkor beöltözős bulikat, de akár mi magunk is tarthatunk egyet otthon, akár a gyerkőcöknek akár a nagyobbaknak. Mi például a szűkebb baráti társasággal már évek óta összeülünk ilyenkor, eszünk, iszunk és megnézünk egy horrorfilmet! :D A horrort akár ki is hagyhatjátok, de a következő halloween-i recepteket semmiképp se! :)

Az első recept a témában egy nagyon finom töltött keksz, ami kinézetében is teljesen passzol az ünnephez, hiszen a halloweenre leginkább jellemző faragott tököt mintázza. A tésztája egy különleges narancsos, omlós linzer, benne étcsokoládés mascarponés krém van, a tetején pedig egy narancsos máz. Nagy előnye, hogy gyerekekkel is elkészíthető, biztosan élvezni fogják a tök arcok kivágását! :)
A recept a BBC GoodFood magazinjából van.



Hozzávalók:  -a tésztához:

  • 200g liszt
  • 140g margarin
  • 70g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • egy csipet só
                     -a töltelékhez:
  • 200g mascarpone krémsajt
  • 100g étcsokoládé
  • porcukor (ízlés szerint)
                     -a mázhoz:
  • fél narancs kifacsart leve
  • kb. 4 evőkanál porcukor

Elkészítés: 
Először az omlós tésztát készítem el, hiszen annak pihennie kell majd. A liszthez egy csipet sót adok, majd elmorzsolom benne a hideg, kisebb kockákra feldarabolt margarint. Ezután hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a reszelt narancshéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Cipót formázok belőle és folpackba csomagolva fél-egy órára a hűtőbe teszem. Ha ez letelt kiveszem a hűtőből, először csak a cipó felét és enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. A tésztából egy kör alakú kiszúróval vágom ki a korongokat. Értelemszerűen a linzer alját nem piszkálom, csak picit megszúrkálom egy villával, hogy sülés közben majd ne púposodjon fel. A felső lap viszont a tök "arca" lesz, így abból egy kisebb késsel kivágom a szemek, az orr és a száj lyukait, majd a lehulló kis darabokból szárat is ragasztok a tök tetejére (szintén a felső lapra), végül pedig a késsel kicsit bekarcolom az arcot, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi tök barázdái. Az alsó és a felső lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütöm őket.
A krémhez vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét, majd egy kisebb tálban teljesen simára keverem a mascarponéval. A legvégén porcukorral édesítem. Itt mindenki a saját ízlése szerint adagolja a porcukrot, bár tanácsolom, hogy ne legyen túl édes, hiszen a tészta is az és még máz is lesz rajta.
A betöltés előtt a linzer tésztájának mindenképpen ki kell hűlnie, valamint érdemes csak a fogyasztás napján tölteni, mivel a mascarpone napokig nem áll el hűtés nélkül és a sokadik napra már a tésztát is túlságosan eláztatná. A betöltéshez kenjük meg a krémmel az alsó korongokat, majd óvatosan illesszük rá a tetejüket!
A mázhoz kikeverem a narancslevet a porcukorral és egy ecsettel szépen megkenegetem vele a tökök tetejét. Ez egy híg máz, ezért amikor végeztem mindegyik tökről "leöntögetem" a felesleget. Picit várok míg megszárad a tetején és már lehet is enni! :)

Puszi, Dóri





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése