2014. október 15., szerda

Cukrászsuli

Ez a bejegyzés kivételesen egy receptet sem fog tartalmazni, mégis sok köze van a sütéshez. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy elkezdtem a cukrászsulit!!! :))
Úgy hozta az élet -annak ellenére, hogy ha minden jól alakul nem ez lesz a fő hivatásom- hogy idén lehetőségem van elvégezni egy cukrász képzést és így magasabb szintre emelni a hobbysütögetést. Egy esti tagozatos iskolába iratkoztam be, ahol néhány héttel ezelőtt el is kezdődtek az órák. Eddig csak elmélet volt, azonban a héten a gyakorlati órák is elindultak, valamint az év során külsős gyakorlatokon is részt kell majd vennem, így bőven lesz miről írnom! :)
Az első tapasztalataim mindenképpen nagyon pozitívak, nem is gondoltam volna, hogy ez a szakma is ennyire összetett és hogy itt is ennyi tudnivaló van. Már az első hetekben rengeteg érdekességet hallottam, mint például, hogy a karamell átlátszó és egyáltalán nem az aminek mindenki hiszi... :D
Eleinte csak cukrászelméleti óráink voltak. Naivan azt gondolná az ember, hogy rögtön tanuljuk a tésztákat, tortákat, desszerteket...hát nem! Mielőtt belevágnánk a közepébe, rengeteg dolgot meg kell tanulni, ismerni, ilyen például a cukrászszakma kialakulása, a higiéniai előírások, az üzem berendezései, gépei, a sütemény gyártás lépései, az alapanyagok..... és még sorolhatnám! Még csak most, kb. egy hónappal a sulikezdés után kezdtünk megismerkedni az egyszerűbb cukrászipari termékekkel, azok receptjeivel, elkészítésükkel. Mondjuk azt gondolom ez egyáltalán nem baj, hiszen az alapok a legfontosabbak, azok nélkül nem lehet tovább haladni.
Újabb meglepetés volt a héten elinduló két új órám, a gazdasági ismeretek és az élelmiszerismeret. Alapvetően sosem érdekeltek a gazdasági témák, de hát itt ehhez is kell érteni, ráadásul az elmélet gazdasági számításokkal is kiegészül, amitől még jobban élvezem! :D Az élelmiszerismeret egyenlőre leginkább a kémiához és a biológiához áll közel, ezért azzal nincs gondom, hiszen most is ilyesmit tanulok.
A héten volt az első rendes gyakorlati órám is a tankonyhában, amiről egyenlőre nem akarok részletesebben írni, mert mindenképpen szeretnék róla majd egy külön bejegyzést. :)
Továbbá ezt az egész sulis dolgot szeretném majd belevonni a blogba, lesznek ilyen kis beszámolók élményekről, az ott tanult fontosabb ismeretekről, alapreceptek stb. Aki pedig tényleg érdeklődik a cukrászat iránt, és akár csak otthon tanulgatna annak mindenképpen ajánlom a lenti könyvet, mi is ebből tanulunk, minden benne van amit tudni kell és érdemes! :)

Puszi, Dóri


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése