2015. augusztus 23., vasárnap

Citromos joghurttorta

Az elmúlt hetekben nagyon nagy kánikula volt, így akkor egy olyan recept után kutattam, ami nagyon friss, könnyed és nem is kell olyan sokáig sütni. A citrom a joghurt és a piskóta mindig is jó barátok voltak, ez most sincs másképp, hamar össze lehet dobni ezt a sütit, majd jól behűteni, aztán persze megenni! Bár már nincs annyira meleg, ez a süti olyan finom, hogy érdemes elkészíteni! :)



Hozzávalók: a piskótához:

  • 3db egész tojás
  • 60g kristálycukor
  • 75g liszt
  • egy csipet só
                      a krémhez:
  • 500g görög joghurt
  • 200ml habtejszín
  • egy nagyobb citrom leve és lereszelt héja
  • porcukor (ízlés szerint)
  • egy csomag vaníliás cukor
  • lapzselatin (1 csomag, mely 6 lapot tartalmaz, 10g)

Elkészítés:
Először a piskótát készítem el. Ehhez kettéválasztom a tojásokat és a sárgáját kihabosítom a cukor 1/3-ad részével. A fehérjét a cukor maradék, 2/3-ad részével kemény habbá verem. Ezután egy kevés habbal fellazítom a tojássárgájás részt, majd a többi habot is óvatosan beleforgatom. Végül az átszitált lisztet is belekeverem. Még több, részletesebb infót a piskótakészítésről itt találtok! :) A kész masszát egy sütőpapírral körbetekert tortakarikába öntöm, a tetejét elegyengetem, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20perc alatt készre sütöm. Remélem mondanom sem kell, hogy nem nyitogatjuk közben a sütőajtót és ha kész, akkor sem kapjuk ki rögtön a piskótát, mert összeesik!!
A krémhez egy tálba reszelem a citromhéjat, majd beleöntöm a kifacsart levét is. Ezután hozzáadom a joghurtot és alaposan összekeverem. Ezen a ponton kell beállítani, hogy mennyire legyen édes a krém, mehet bele a vaníliás cukor, majd ízlés szerint a porcukor. A habtejszínt felverem és óvatosan a joghurthoz forgatom. A zselatinlapokat a csomagon található leírás szerint pár percre hideg vízbe áztatom, majd ha felpuhultak kifacsarom belőlük a vizet és egy kisebb nyeles lábasba rakom át őket. Ezután egy nagyon kevés vízzel épp hogy csak felmelegítem, egészen addig amíg a lapok feloldódnak. A híg zselatint ezután vékony sugárban a krémhez csurgatom és alaposan elkeverem.
A teljesen kihűlt piskóta aljáról lehúzom a sütőpapírt, majd kivágom a tortakarikából. A karikát picit letisztítom, majd visszarakom bele a piskótát. Érdemes jó szorosan ráhúzni, nehogy a krém kifolyjon a piskóta mellett! Az elkészült krémet ezután ráöntöm a tészta tetejére és jó pár órára -akár egy egész éjszakára- a hűtőbe teszem pihenni. Csak akkor érdemes felvágni, ha a krém már szépen megkötött!

Puszi, Dóri



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése