Hozzávalók: a piskótához:
- 3db egész tojás
- 60g kristálycukor
- 75g liszt
- egy csipet só
a krémhez:
- 500g görög joghurt
- 200ml habtejszín
- egy nagyobb citrom leve és lereszelt héja
- porcukor (ízlés szerint)
- egy csomag vaníliás cukor
- lapzselatin (1 csomag, mely 6 lapot tartalmaz, 10g)
Elkészítés:
Először a piskótát készítem el. Ehhez kettéválasztom a tojásokat és a sárgáját kihabosítom a cukor 1/3-ad részével. A fehérjét a cukor maradék, 2/3-ad részével kemény habbá verem. Ezután egy kevés habbal fellazítom a tojássárgájás részt, majd a többi habot is óvatosan beleforgatom. Végül az átszitált lisztet is belekeverem. Még több, részletesebb infót a piskótakészítésről itt találtok! :) A kész masszát egy sütőpapírral körbetekert tortakarikába öntöm, a tetejét elegyengetem, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20perc alatt készre sütöm. Remélem mondanom sem kell, hogy nem nyitogatjuk közben a sütőajtót és ha kész, akkor sem kapjuk ki rögtön a piskótát, mert összeesik!!
A krémhez egy tálba reszelem a citromhéjat, majd beleöntöm a kifacsart levét is. Ezután hozzáadom a joghurtot és alaposan összekeverem. Ezen a ponton kell beállítani, hogy mennyire legyen édes a krém, mehet bele a vaníliás cukor, majd ízlés szerint a porcukor. A habtejszínt felverem és óvatosan a joghurthoz forgatom. A zselatinlapokat a csomagon található leírás szerint pár percre hideg vízbe áztatom, majd ha felpuhultak kifacsarom belőlük a vizet és egy kisebb nyeles lábasba rakom át őket. Ezután egy nagyon kevés vízzel épp hogy csak felmelegítem, egészen addig amíg a lapok feloldódnak. A híg zselatint ezután vékony sugárban a krémhez csurgatom és alaposan elkeverem.
A teljesen kihűlt piskóta aljáról lehúzom a sütőpapírt, majd kivágom a tortakarikából. A karikát picit letisztítom, majd visszarakom bele a piskótát. Érdemes jó szorosan ráhúzni, nehogy a krém kifolyjon a piskóta mellett! Az elkészült krémet ezután ráöntöm a tészta tetejére és jó pár órára -akár egy egész éjszakára- a hűtőbe teszem pihenni. Csak akkor érdemes felvágni, ha a krém már szépen megkötött!
Puszi, Dóri
A krémhez egy tálba reszelem a citromhéjat, majd beleöntöm a kifacsart levét is. Ezután hozzáadom a joghurtot és alaposan összekeverem. Ezen a ponton kell beállítani, hogy mennyire legyen édes a krém, mehet bele a vaníliás cukor, majd ízlés szerint a porcukor. A habtejszínt felverem és óvatosan a joghurthoz forgatom. A zselatinlapokat a csomagon található leírás szerint pár percre hideg vízbe áztatom, majd ha felpuhultak kifacsarom belőlük a vizet és egy kisebb nyeles lábasba rakom át őket. Ezután egy nagyon kevés vízzel épp hogy csak felmelegítem, egészen addig amíg a lapok feloldódnak. A híg zselatint ezután vékony sugárban a krémhez csurgatom és alaposan elkeverem.
A teljesen kihűlt piskóta aljáról lehúzom a sütőpapírt, majd kivágom a tortakarikából. A karikát picit letisztítom, majd visszarakom bele a piskótát. Érdemes jó szorosan ráhúzni, nehogy a krém kifolyjon a piskóta mellett! Az elkészült krémet ezután ráöntöm a tészta tetejére és jó pár órára -akár egy egész éjszakára- a hűtőbe teszem pihenni. Csak akkor érdemes felvágni, ha a krém már szépen megkötött!
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése