Hozzávalók: a tésztához:
- 20g élesztő
- 2 teáskanálnyi kristálycukor
- 115g tej
- 360g liszt
- 50g víz
- 30g extra szűz olívaolaj
- 1db tojás
- 1 teáskanálnyi só
a töltelékhez: (mind ízlés szerinti mennyiségben)
- aszalt paradicsom
- parmezán sajt
- fokhagyma
- friss bazsalikom
- őrölt bors
Elkészítés:
Első lépésként az élesztőt futtatom fel. Ehhez langyosra melegítem a tejet, belemorzsolom a friss élesztőt és hozzáadom a két teáskanálnyi kristálycukrot. Kicsit elkeverem, majd hagyom állni.
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom és egy kisebb mélyedést alakítok ki a közepén. A felfutott élesztőt a mélyedés közepébe öntöm, majd eldolgozom a liszttel. Ezután sorban hozzáadom az összes többi hozzávalót is, a langyos vizet, az olívaolajat, az egész tojást és legvégül a sót is. Elkezdem gyúrni a tésztát, szépen ki kell dagasztani, egészen addig amíg a cipó már elválik az edény falától. Ha túlságosan ragaszkodna a kezünkhöz a tészta, akkor egy kis liszttel lehet ezen segíteni! :) A cipót konyharuhával letakarva, majd egy kisebb pléddel beburkolva meleg helyen legalább egy órán keresztül pihentetem a tálban.
Ha a tészta szépen megkelt lisztezett munkalapra borítom a tálból és kb. 50x20-as méretű téglalapra nyújtom ki. Most jönnek a tésztába kerülő finomságok! :) Megkenem az átpaszírozott fokhagymával, megszórom a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal, majd reszelek rá egy kevés sajtot is. Ezután a téglalapot a hosszabbik oldalánál fogva feltekerem, majd a tekercs két végét összenyomom/lezárom. Egy nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral, majd áthelyezem rá a tekercset, amit ezután nyolcas alakúra hajtok és megkenem a felületét egy kis vízzel. Újabb kelesztés következik, kb. fél órán keresztül, konyharuhával letakarva. Ezután egy éles késsel bevágom a felületét, majd tekerek rá egy kevés őrölt borsot. A sütőt közben 200fokra melegítem elő, hőlégkeveréssel. Mielőtt betenném a kenyeret a sütőbe mégegyszer megkenem a felületét vízzel és a tepsibe is spriccelek egy keveset, hogy gőzös sütőteret biztosítsak a sütéshez. Kb. 35-40 perc alatt szépen meg is sül, de 15 perc elteltével mindenképpen le kell takarni, hogy ne piruljon túl a teteje!
Puszi, Dóri
Ha a tészta szépen megkelt lisztezett munkalapra borítom a tálból és kb. 50x20-as méretű téglalapra nyújtom ki. Most jönnek a tésztába kerülő finomságok! :) Megkenem az átpaszírozott fokhagymával, megszórom a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal, majd reszelek rá egy kevés sajtot is. Ezután a téglalapot a hosszabbik oldalánál fogva feltekerem, majd a tekercs két végét összenyomom/lezárom. Egy nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral, majd áthelyezem rá a tekercset, amit ezután nyolcas alakúra hajtok és megkenem a felületét egy kis vízzel. Újabb kelesztés következik, kb. fél órán keresztül, konyharuhával letakarva. Ezután egy éles késsel bevágom a felületét, majd tekerek rá egy kevés őrölt borsot. A sütőt közben 200fokra melegítem elő, hőlégkeveréssel. Mielőtt betenném a kenyeret a sütőbe mégegyszer megkenem a felületét vízzel és a tepsibe is spriccelek egy keveset, hogy gőzös sütőteret biztosítsak a sütéshez. Kb. 35-40 perc alatt szépen meg is sül, de 15 perc elteltével mindenképpen le kell takarni, hogy ne piruljon túl a teteje!
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése