Szedres-fehércsokis pite:
Hozzávalók:
az omlós tésztához:
- 250g liszt
- 125g puha margarin
- 2db tojássárgája
- egy csipet só
- egy kevés hideg víz
a krémhez:
- 90g fehércsoki
- 4dl tejszín (én HuLaLa-t használtam, ami már eleve cukrozott volt, így több cukrot már nem adtam hozzá, de aki sima tejszínt használ az ízlés szerint édesítse)
- 500g mascarpone
- vaníliaesszencia
+ sok-sok szeder a tetejére :)
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítem el, hiszen annak hűlési és sütési ideje is van. A tészta összegyúrásánál gyorsan kell dolgoznunk, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezünk melegétől! Egy csipet sót adok a liszthez és összemorzsolom a margarinnal, majd a tojássárgákat is hozzáadom. Ha túl száraz a keverék és nem akar összeállni adjunk hozzá egy kevés hideg vizet! Kis cipót formázok belőle és folpackba csomagolom, majd kb. fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Ha letelt a fél óra kiveszem és enyhén lisztezett munkalapon nagyjából kör alakúra nyújtom. A piteformát kivajazom és kilisztezem majd óvatosan belefektetem a tésztát. Biztos, hogy lesznek letört részek, meg olyanok amik túllógnak a formán ezekkel szépen ki kell tölteni a réseket, repedéseket....ez amolyan patchwork munka. Ezután ún. vakon sütést végzek. A formában lévő tésztára sütőpapírt terítek és teleszórom szárazbabbal majd 180fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30perc alatt megsütöm. Ha elkészült mindenképpen meg kell várni míg kihűl, csak utána lehet tölteni!
A krémhez vízgőz felett 2dl tejszínben megolvasztom a fehércsokit, hozzáadom a vaníliaesszenciát, simára keverem és picit összefőzöm. Egy másik tálban elkezdem felverni a másik 2dl tejszínt és a fehércsokis keveréket szép lassan hozzácsurgatom. Ilyenkor elég híg lesz, ne ilyedjünk meg! Ezután hozzáadom a mascarponét, amitől még folyós, de már jóval krémesebb állagú lesz.
A krémet ezután a már kihűlt tésztába öntöm és a hűtőbe rakom, megvárom míg kicsit megdermed. Végső lépésként pedig jól megpakolom a szederrel és reszelek egy kis citromhéjat a tetejére.
Fontos, hogy felvágni, majd csak másnap lehet rendesen, mert addigra dermed meg teljesen a krém!
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése