2014. július 20., vasárnap

Pavlova torta

Már régóta nagy vágyam volt egy Pavlova torta megsütése, de valahogy sosem jött össze, pedig nem bonyolult, de tényleg! :) Rákészültem a dologra, utánaolvastam és végül Nigella alapreceptje mellett döntöttem. A feltét az elengedhetetlen tejszínhab és egy saját gyümölcs-kombináció, nektarin-málna-szeder ragu volt.



Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • egy csipet só
  • 300g kristálycukor
  • 3 evőkanálnyi kukoricaliszt
  • 1 evőkanálnyi balzsamecet
  • 500 ml habtehszín
  • bármilyen gyümölcs a tetejére

Elkészítés:
A robotgép táljába teszem a 6 tojásfehérjét és egy csipet sóval elkezdem felverni, majd ha már alakul (félkemény) apránként hozzáadom a cukrot és a kukoricalisztet is, a legvégén pedig a balzsamecetet. Ha kész a massza egy nagyobb tepsit sütőpapírral borítok le és a közepére öntöm nagyjából kör alakban. Ezután légkeveréses, 180fokra előmelegített sütőbe teszem, majd rögtön le is veszem 150-re a hőfokot. Erre azért van szükség, mert így a torta külseje hirtelen "sokkot kap" :D és jó ropogós lesz, a belseje pedig az alacsonyabb hőfokon, viszonylag hosszú idő alatt (kb. 1 óra) puhára, de még ragacsosra sül. Nagyon fontos, hogy ha megsült a sütőajtót résnyire nyitva hagyva kell kihűteni a habcsókot, különben az kivéve rögtön összeesik. A repedésektől nem kell tartani, azok mindenképpen lesznek rajta, de ez a torta ettől (is) szép! :)
A feltéteket csak tálalás előtt rakom rá, hogy ne áztassák el a tortát. Először felvert tejszínhabot teszek rá, majd a gyümölcsös ragut. A ragu elkészítése nagyon egyszerű, egy  pici vízzel, mézzel és vaníliával összefőztem a gyümölcsöket, majd ezt is rápakoltam a torta tetejére.

Puszi, Dóri



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése