2014. július 15., kedd

Croissant

Franciamániás vagyok, ez tény, így odavagyok a francia süteményekért is. Valljuk be, azért a franciák ehhez tényleg nagyon értenek, rengeteg isteni süteményük van, de talán a legismertebb mind közül a croissant. Már régóta tervbe volt véve ez a sütögetés, így nagyon örülök, hogy végre belevágtam, pláne úgy, hogy a kóstolók szerint isteni lett! :) A recept egyébként Varga Gábor Gourmandia című könyvéből van.



Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 40g élesztő vagy 1kg liszthez való élesztőpor
  • 2 csipet só
  • 90g porcukor
  • 40g olvasztott margarin a tésztába és 250g puha margarin a hajtogatáshoz
  • 500ml víz
  • 1db felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

Első lépésben az élesztőt futtatom fel egy kis langyos tejben, amibe egy kiskanál cukrot is teszek. Amíg az élesztő dolgozik egy nagy keverőtálba kimérem a lisztet, a porcukrot, a sót és az olvasztott margarint. Ezután hozzáadom a felfutott élesztőt is, majd dagasztani kezdem és annyi vizet adok még hozzá amennyit felvesz. Ha már szépen cipóba gyúrtam és kidagasztottam a tésztát a tálat egy konyharuhával fedem be és fél órára a hűtőbe teszem pihenni.


Ha letelt a fél óra enyhén lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtom a tésztát és megkenem a puha margarinnal.

 

Most jön a trükkös rész, a hajtogatás! Először csak simán félbehajtom a tésztát a téglalap rövidebb oldalánál fogva. Ezt a félbehajtott tésztát ezután 90fokkal elforgatom, vagyis úgy fordítom, hogy ismét a téglalap hosszabb oldala legyen felém. Ezután szimpla hajtást végzek, ami azt jelenti, hogy képzeletben három részre osztom a tésztát és először az egyik, majd a másik oldalt is a középső harmadra hajtom.

 


Ha ez megvan a téglalapot ismét elforgatom, úgy mint az előbb és megint elvégezem a szimpla hajtást. Ezután ismét fél óra pihenő következik a hűtőben, konyharuhával letakarva. 
A pihenő után még egyszer hajtok egy szimplát, majd egy kisebb darabot vágok a tésztából és azzal dolgozom tovább. A többi tésztát visszarakom a hűtőbe. A kis darabot lisztezett munkalapon vékony csíkra nyújtom és háromszögeket vágok belőle. 



A háromszögeket ezután az alapjuknál fogfa feltekerem és a tekercseket kicsit félkör alakúra hajtlítom.

 

 A croissant-okat sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, de nem túl szorosan, ugyanis, ha megtelt a tepsi letakarva, meleg helyen pár perc alatt "remegősre" kelesztem őket. A kelesztés után jó alaposan megkenem a felvert tojással és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Puszi, Dóri









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése