Hozzávalók:
a tésztához:
- 200g liszt
- 100g hideg margarin
- 30g reszelt sajt (ez lehet sima trappista vagy esetleg cheddar sajt is)
- egy kis hideg víz
- egy csipet só
a krémhez:
- 200g ricotta túró (ez helyettesíthető sima túróval, az eredeti receptben is azzal készül)
- 2 evőkanál tejföl
- 20g reszelt sajt
- só, bors
- zöldfűszerek (én most petrezselymet, snidlinget és bazsalikomot használtam)
a tetejére:
- néhány nagyobb szem paradicsom felkarikázva
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Először a tésztát állítom össze. A liszthez egy csipet sót adok, majd összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom a reszelt sajtot és annyi vizet amivel szépen összeáll. Ha összegyúrtam folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Ha ez letelt kiveszem, téglalap alakúra nyújtom és néhány hajtást végzek rajta. Ezt ugyanúgy teszem meg, mint korábban a croissant esetében, tehát képzeletben 3 részre osztom a tésztát és a felső, valamint az alsó harmadot is középre hajtom. Ezután újra kinyújtom a tésztát majd hajtogatok kb. 3-4 alkalommal ismételve. A hajtogatás után még 10 percre visszarakom a hűtőbe pihenni a tésztát, közben pedig kivajazok és kilisztezek egy piteformát. A tésztát kiveszem, kör alakúra nyújtom és elegyengetem a formában. Az alját villával megszúrkálom és 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15 perc alatt elősütöm.
A krémhez összekeverem a hozzávalókat, majd az elősütött tésztaalapra kenem. Ezután jöhetnek a tetejére a paradicsomkarikák, szépen sorban elrendezve. A tetejére még szórok egy kis sót és borsot, meglocsolom olívaolajjal, majd visszarakom a sütőbe még 15percre, így szépen megpirul a pite széle. Ha letelt a 15 perc leveszem a hőfokot 150fokra és így további 30-40 percig sütöm. Így a széle nem fog megégni a paradicsomban lévő rengeteg víz viszont elpárolog, szinte megaszalódik a tetején, így lesz igazán finom! ;)
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése