Hozzávalók: a tésztához:
- 240g liszt
- 160g margarin
- 70g porcukor
- egy csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
- fél citrom lereszelt héja
- 2 tojássárgája
a töltelékhez:
- eper
- rebarbara
- egy csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanálnyi kristálycukor
- 1 evőkanálnyi étkezési keményítő
- fél citrom lereszelt héja
+ egy egész tojás a kenéshez
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítem el. A hideg margarint elmorzsolom az átszitált liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, a citromhéjat és a tojássárgákat is. Pár mozdulattal összegyúrom a tésztát, cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és legalább egy fél órára a hűtőbe teszem pihenni.
Ha letelt a fél óra kiveszem a tésztát a hűtőből és kb a 2/3-át lisztezett munkalapon közepes vastagságúra nyújtom. A kinyújtott tésztát a piteformába terítem és belenyomkodom, a lelógó széleket levágom, majd alaposan megszurkálom egy villával. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben elősütöm a tésztaalapot, éppen csak, hogy egy kis színt kapjon. Ezután kiveszem, és a még forró tésztát lekenem egy réteg hideg eperlekvárral, azért, mert az szépen "megbőrösödik" rajta és így nem fogja eláztatni a töltelék a tésztát.
Ha letelt a fél óra kiveszem a tésztát a hűtőből és kb a 2/3-át lisztezett munkalapon közepes vastagságúra nyújtom. A kinyújtott tésztát a piteformába terítem és belenyomkodom, a lelógó széleket levágom, majd alaposan megszurkálom egy villával. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben elősütöm a tésztaalapot, éppen csak, hogy egy kis színt kapjon. Ezután kiveszem, és a még forró tésztát lekenem egy réteg hideg eperlekvárral, azért, mert az szépen "megbőrösödik" rajta és így nem fogja eláztatni a töltelék a tésztát.
A rebarbarát megmosom, megpucolom majd feldarabolom, az epret szintén megmosom és közepes darabokra vágom. Egy tálban összekeverem a gyümölcsöket a vaníliás cukorral, a kristálycukorral, az étkezési keményítővel és a citromhéjjal, majd az egészet beleöntöm a piteformába. Kissé elegyengetem, majd fogom az omlós tészta maradék 1/3-ad részét, kinyújtom és egy recés szélű tésztavágóval csíkokat vágok belőle. A csíkokat óvatosan a pite tetejére helyezem, úgy, hogy egy rácsos minta rajzolódjon ki rajta. A csíkokat felvert egész tojással kenem le, majd visszateszem a pitét a sütőbe, ugyanúgy 180fokra és egészen addig sütöm amíg a teteje is szép aranybarnára nem sül.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése