Hozzávalók: a tésztához:
- 300g liszt
- 200g margarin
- 100g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- egy csipet só
a töltelékhez:
- 250ml tej
- 15g liszt
- 15g pudingpor
- 100g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
a díszítéshez:
- körte, szőlő, gránátalma (de természetesen bármilyen gyümölccsel működik)
Elkészítés:
Az omlós tésztához a margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni legalább fél órára. Az omlós tésztáról és készítéséről részletesebben itt olvashattok.
Ha a tészta már kellően lehűlt kiveszem a hűtőből és elkezdem megtölteni vele a kosárkákat. Minden egyes kosárkát picit kiolajozok egy ecsettel, majd egy-egy darabka tésztát egyenletesen eloszlatok benne. 170-180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm, majd ha már nem olyan forró a forma óvatosan kikocogtatom belőle a tésztakosarat.
A sárgakrémhez a tojássárgákat simára keverem a tej negyedrészével, egy kis pudingporral és egy kis liszttel. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliás cukorral felforralom, majd elkeverem a tojássárgás keverékkel. Nagyon fontos, hogy ezt hőkiegyenlítéssel tegyük, vagyis először csak egy kicsit adjunk a felforralt tejből a tojásos keverékhez, majd ezt öntsük vissza a többi forró tejhez a lábasba. Ha nem így csináljuk lehet, hogy összugrik és becsomósodik a krémünk! Ezután habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítem a krémet. Közben a cukor másik felével a tojásfehérjéből kemény habot verek és óvatos mozdulatokkal a még meleg krémbe forgatom. Nem szabad megvárni míg megköt a krém, rögtön a kosárkákba töltöm.
A tetejére a gyümölcsöket tetszés szerint meghámozom/felszeletelem és szépen elrendezem a kosárkák tetején.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése