2014. november 9., vasárnap

Gyümölcsös kosárka

Ugyan már volt több omlós tésztás recept is a blogon ez a mostani mégis egy nagyon könnyen elkészíthető, kezdő sütögetőknek való alaprecept lesz. A kosárka alapja egy sima sárga linzi tészta, amit egy cukrászati alapkrémmel, a sárgakrémmel töltöttem meg, a tetejére pedig gyümölcsöket pakoltam. Tényleg nagyon egyszerű, ám igen tetszetős ez a süti, az ízek tekintetében pedig rengeteg variáció lehetséges, mind a krém, mind pedig a díszítés esetén. Próbáljátok ki bátran! ;)



Hozzávalók:  a tésztához:

  • 300g liszt
  • 200g margarin
  • 100g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet só
                    a töltelékhez:
  • 250ml tej
  • 15g liszt
  • 15g pudingpor
  • 100g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
                    a díszítéshez:
  • körte, szőlő, gránátalma (de természetesen bármilyen gyümölccsel működik)

Elkészítés:
Az omlós tésztához a margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni legalább fél órára. Az omlós tésztáról és készítéséről részletesebben itt olvashattok.
Ha a tészta már kellően lehűlt kiveszem a hűtőből és elkezdem megtölteni vele a kosárkákat. Minden egyes kosárkát picit kiolajozok egy ecsettel, majd egy-egy darabka tésztát egyenletesen eloszlatok benne. 170-180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm, majd ha már nem olyan forró a forma óvatosan kikocogtatom belőle a tésztakosarat. 
A sárgakrémhez a tojássárgákat simára keverem a tej negyedrészével, egy kis pudingporral és egy kis liszttel. A maradék tejet a cukor felével és a vaníliás cukorral felforralom, majd elkeverem a tojássárgás keverékkel. Nagyon fontos, hogy ezt hőkiegyenlítéssel tegyük, vagyis először csak egy kicsit adjunk a felforralt tejből a tojásos keverékhez, majd ezt öntsük vissza a többi forró tejhez a lábasba. Ha nem így csináljuk lehet, hogy összugrik és becsomósodik a krémünk! Ezután habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítem a krémet. Közben a cukor másik felével a tojásfehérjéből kemény habot verek és óvatos mozdulatokkal a még meleg krémbe forgatom. Nem szabad megvárni míg megköt a krém, rögtön a kosárkákba töltöm.
A tetejére a gyümölcsöket tetszés szerint meghámozom/felszeletelem és szépen elrendezem a kosárkák tetején.

Puszi, Dóri







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése