Hozzávalók:
- 180g margarin
- 120g porcukor
- egy csomag vaníliás cukor
- 6 tojássárgája
- 220g liszt
- fél citrom reszelt héja
- a töltelékhez lekvár, a díszítéshez pedig étcsokoládé
Elkészítés:
Természetesen az első lépés a tészta bekeverése. A néró tésztája egy kevert omlós tészta, ami abban különbözik a sima gyúrt omlóstól, hogy a hozzávalók langyosak és nagyobb a zsiradéktartalma, így hígabb masszát kapunk. Továbbá, ahogyan a neve is jelzi, nem gyúrással hanem keveréssel egyneműsítjük az alap- és járulékos anyagokat. Az a legegyszerűbb ha gépi habverővel dolgozunk, így nem szakadunk meg és a tészta is homogénebb, jobb állagú lesz.
Először a szobahőmérsékletű, puha margarint kihabosítom az átszitált porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével hozzáadom a tojássárgákat. Nagyon fontos, hogy tényleg egyesével adagoljuk őket és közben keverjük a habverővel a masszát! Ha egyszerre hirtelen hozzáöntjük a tojásokat, akkor a margarin "összeugrik", vagyis ilyen darabos, ikrás állagú lesz, ami nem jó, úgyhogy ne tegyük! :D
Ezután részletekben beleszitálom a lisztet és azt már fakanállal keverem el benne, jó alaposan. Közben a reszelt citromhéjat is hozzáadhatjuk, vagy akár a legelején is, az nem számít.
A tésztát ezután nyomózsákba töltöm, amibe előtte egy kisebb méretű, sima csöves nyomócsövet rakok. A tepsiket sütőpapírral kibélelem és kezdődhet a formázás!
A nérónak két változata van, vagy babapiskóta alakúra készítjük vagy sima korongokat nyomunk a tésztából. A korongoknál tartsuk egyenesen, függőlegesen a nyomózsákot, kb. egy centire a lemeztől. Nyomjuk a zsákot amíg a tészta a megfelelő méretűre nem terül, majd ha már elég nagy egy gyors mozdulattal húzzuk oldalra a zsákot. A babapiskóták esetében is egyenesen és függőlegesen kell tartani a zsákot. Elindulunk az egyik végéről, hagyjuk hogy korong alakúra terüljön a tészta, majd oldalra húzzuk -egy mozdulattal-, a másik végén pedig megint egy picit tovább lent tartjuk a zsákot, hogy szintén korong alakú legyen. A befejező mozdulat, hogy óvatosan a kiindulási pont felé gyorsan visszarántjuk a zsákot. Nemtudom, mennyire volt érthető a magyarázat, de kerestem hozzá nektek két videót is, amivel talán világosabb lesz az egész, csak katt ide és ide ! :)
Amikor kisülnek a sütőpapírral együtt leveszem őket a lemezről -különben az aljuk tovább sülne rajta-, és hagyom kihűlni. Ha teljesen kihűlt betöltöm őket, szintén egy nyomózsák segítségével. A töltelékre számos variáció létezik, bár a klasszikus a barack- vagy piroslekváros. Értelemszerűen csak minden második darabra nyomjunk lekvárt, az üreseket pedig óvatosan illesszük rájuk. Ezután sorba rakom őket és csokoládéval lespínelem. Ehhez egy darab sütőpapírból hajtok zsákot, beletöltöm a csokoládét és egy apró lyukat vágva a végére gyors mozdulatokkal dolgozok. Korábban mutattam már videót a nyomózsák hajtogatásról, azt itt nézhetitek meg. Betöltés után mindenképpen egy éjszakát pihentetem, másnapra szépen bepuhul!
+tipp:
- ha nem sikerült tökéletes lapos korongokat nyomnunk a zsákból, és mindegyiken pici csúcsok vannak, akkor azokat mindenképpen "nyomjuk le", különben megégnek, ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy egy picit bevizezzük az egyik ujjunkat és óvatosan lelapogatjuk a csúcsokat, így nem fog a kezünkhöz ragadni a tészta
- érdemes egynemű lekvárokkal dolgoznunk, ha rostosabb fajtát használunk akkor azt ajánlott átpaszírozni egy szitán, úgy könnyebb lesz betölteni
- a lekvárokon túl betölthető például párizsi krémmel is, érdemes kipróbálni, nagyon finom! :)
- a spínelésen kivül bemártással is lehet díszíteni, például ha étcsokoládéba mártjuk a korongok felét vagy a babapiskóták két végét
- valamint még érdekesség-képpen, egy szabvány néró 10g-os, úgyhogy aki nagyon pontos akar lenni, ehhez tartsa magát... :D
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése