2015. június 8., hétfő

Vatikáni kalács

Még néhány hete jutott el hozzám ez a recept, és vele együtt az egyik alapanyag is az egyik cukrászsulis osztálytársam révén - ezúton is köszönöm neki! :). Tulajdonképpen egy nagyon jópofa játékról van szó, aminek az a lényege, hogy a süti alapját képező kovász egy részét adják tovább egymásnak a játékosok, a kapott részt egy héten át 'etetgetik', hétvégén megsütik a hozzá tartozó recept alapján a kalácsot, majd a maradék kovászt ismét továbbadják. Persze az egészhez tartozik egy kis mese is, mert állítólag a kalács megsütése szerencsét hoz az egész családnak, sőt még kívánhatsz is egyet! Azonban mindenki csak egyszer fogadhat el életében ilyen 'vándorkovászt' és csak egyszer sütheti meg belőle a kalácsot!



Hozzávalók:

az 'etetéshez':

  • 1 adag kovász
  • 500g kristálycukor
  • 500ml tej
  • 500g liszt

a tészta bekeveréséhez:
  • 3 egész tojás
  • 250ml olaj
  • 250g liszt
  • fél kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 közepes méretű alma
  • ízesítésként: fahéj, durvára vágott dió, mazsola, durvára vágott étcsoki (ízlés szerint)

Elkészítés:
Első lépésként a kapott kovász etetését és érlelését kell elvégeznünk. Ehhez a kovászt egy nagyobb műanyag tálba öntjük és konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten ebben tartjuk majd egész héten. A menetrend a következő:
  • Hétfőn hozzáadok 250g cukrot, de nem keverem el.
  • Kedden ráöntök 250ml langyos tejet, de nem keverem el.
  • Szerdán rászórok 250g lisztet, és még mindig nem keverem össze.
  • Csütörtökön legalább 3x megkeverem a kovászt.
  • Pénteken hozzáadok még 250g cukrot, 250ml langyos tejet és 250g lisztet, majd jól elkeverem.
  • Szombaton négy részre osztom a kovászt. Egyet megtartok -ebből sütöm majd a kalácsot-, 3részt pedig továbbajándékozok.
  • Vasárnap a megmaradt egy adaghoz hozzákeverek még 3 egész tojást, 250ml olajat, 3 lereszelt almát, 250g lisztet -amiben előzőleg elkevertem a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a fahéjat-, és végül az ízesítőanyagokat. A tésztát csomómentesre keverem és egy sütőpapírral bélelt, nagyobb méretű gyümölcskenyér-formába öntöm. Egyenletesen eloszlatom benne, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe rakom. A sütés minimum 1órát igénybe vesz, hiszen egy elég sűrű, nagy mennyiségű tésztáról van szó, közben érdemes mérsékelni a hőfokot kb. 160fokra, és amikor már szépen megpirult a teteje egy sütőpapírral le is kell takarni! Tűpróbával ellenőrizhető, hogy készen van e! A szeleteléssel mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűl!

+tipp: én a 250ml olajat eleve soknak találtam, szerintem érdemes kevesebbel készíteni!

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése