Hozzávalók:
az 'etetéshez':
- 1 adag kovász
- 500g kristálycukor
- 500ml tej
- 500g liszt
a tészta bekeveréséhez:
- 3 egész tojás
- 250ml olaj
- 250g liszt
- fél kávéskanálnyi szódabikarbóna
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 közepes méretű alma
- ízesítésként: fahéj, durvára vágott dió, mazsola, durvára vágott étcsoki (ízlés szerint)
Elkészítés:
Első lépésként a kapott kovász etetését és érlelését kell elvégeznünk. Ehhez a kovászt egy nagyobb műanyag tálba öntjük és konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten ebben tartjuk majd egész héten. A menetrend a következő:
- Hétfőn hozzáadok 250g cukrot, de nem keverem el.
- Kedden ráöntök 250ml langyos tejet, de nem keverem el.
- Szerdán rászórok 250g lisztet, és még mindig nem keverem össze.
- Csütörtökön legalább 3x megkeverem a kovászt.
- Pénteken hozzáadok még 250g cukrot, 250ml langyos tejet és 250g lisztet, majd jól elkeverem.
- Szombaton négy részre osztom a kovászt. Egyet megtartok -ebből sütöm majd a kalácsot-, 3részt pedig továbbajándékozok.
- Vasárnap a megmaradt egy adaghoz hozzákeverek még 3 egész tojást, 250ml olajat, 3 lereszelt almát, 250g lisztet -amiben előzőleg elkevertem a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a fahéjat-, és végül az ízesítőanyagokat. A tésztát csomómentesre keverem és egy sütőpapírral bélelt, nagyobb méretű gyümölcskenyér-formába öntöm. Egyenletesen eloszlatom benne, majd 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe rakom. A sütés minimum 1órát igénybe vesz, hiszen egy elég sűrű, nagy mennyiségű tésztáról van szó, közben érdemes mérsékelni a hőfokot kb. 160fokra, és amikor már szépen megpirult a teteje egy sütőpapírral le is kell takarni! Tűpróbával ellenőrizhető, hogy készen van e! A szeleteléssel mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűl!
+tipp: én a 250ml olajat eleve soknak találtam, szerintem érdemes kevesebbel készíteni!
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése