Hozzávalók: a tésztához:
- 200g liszt
- 50g darált dió
- 140g margarin
- 75g porcukor
- 1db egész tojás
- 1db tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
a birspüréhez:
- 1kg birsalma
- 175g barnacukor
- fél citrom reszelt héja
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
a morzsához:
- 100g liszt
- 140g margarin
- 75g zabpehely
- 75g barnacukor
Elkészítés:
Először a birspürét készítem el, akár már előző nap is megcsinálhatjuk, a hűtőben eláll. A birsalmákat megpucolom, feldarabolom és mielőtt feltenném főni vízben jól átmosom. Ezután egy nagyobb lábasba rakom, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítem. Hozzáadom a barnacukrot, a citromhéjat, és néhány darab szegfűszeget. (Érdemes megjegyezni, hogy pontosan hány szemet dobtunk bele, hiszen ezeket a pürésítés előtt majd ki kell szedni!) Lassú tűzön 15-20 percig főzöm, teljesen puhára. Most az sem gond ha kicsit túlfől, hiszen miután kiszedegettem a szegfűszegeket az egészet botmixerrel pürésítem. Ha ezzel megvagyok jön a végleges ízesítés. Szinte biztos, hogy kell bele még barnacukor, hiszen a birsalma elég fanyar. Mindig csak egy-egy plusz kanállal adjunk hozzá és folyamatosan kóstolgassuk, mert az sem jó ha túl édes lesz! Ekkor rakom bele még a fahéjat is, összefőzöm és kész is.
A diós-omlós tésztához a margarint elmorzsolom a lisztes-diós-porcukros-citromhéjas keverékkel, majd a tojásokat is hozzágyúrom. Ha szépen összeállt folpackba csomagolom és legalább fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Ez idő alatt kivajazom és kilisztezem a formákat. Én most ilyen kicsi, egyszemélyeseket használtam, ebből a típusból kb. 8db jön ki, de nagyjából ez a mennyiség szükséges egy sima, normál méretű piteformához is.
Ha letelt a fél óra kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett munkalapon közepes vastagságúra nyújtom, majd a formá(k)ba terítem, kicsit belenyomkodom és megszúrkálom egy villával. Először ún. vakon sütést végzek, a formákba sütőpapírt teszek és megpakolom őket nehezékkel, ami lehet száraz bab,mogyoró vagy direkt erre a célra való sütőgolyó. Erre egyrészt azért van szükség, mert így a tészta biztosan átsül, a krém nem fogja átáztatni, másrészt pedig a nehezéktől nem púposodik fel és így lesz hely a tölteléknek. 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben ez kb. 20 percet vesz igénybe.
Ezalatt elkészítem a morzsát. Ugyanúgy ahogyan a tésztánál itt is csak elmorzsolom a margarint a száraz hozzávalókkal és már kész is.
Ha megvan az elősütés leszedem a tésztakosarakról a sütőpapírt és a nehezéket, majd ezek nélkül még 15 percig sütöm, hogy a tészta kicsit megpiruljon. Ezután belekanalazom a birskrémet és jól megszórom a morzsával. A sütő hőfokát 180fokra emelem és így megtöltve még kb. 20-25 percig sütöm, amíg a morzsa aranybarnára nem pirul a tetején, a birspüré pedig már bugyog ki alóla.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése