Röviden összefoglalva a torta 4db. kakós piskótalapból áll, melyek között alul és felül gesztenyés tejszínkrém, középen pedig meggyes réteg van. Kívülről ugyanazzal a gesztenyés tejszínkrémmel van bevonva a torta, a tetejét csokoládéval és a gesztenyemasszából kiszúrt szívekkel díszítettem. A mennyiségek 26cm-es tortaformára vonatkoznak, amiből egy 16 szeletes torta lesz.
Hozzávalók: 1db. kakaós piskótalaphoz
- 100g tojás (ez nagyjából 2db-nak felel meg, de azért inkább érdemes lemérni)
- 40g kristálycukor
- 45g liszt
- 5g kakaópor
- egy csipet só
a gesztenyés tejszínkrémhez:
- 500g habtejszín (én Hulala-t használtam, ami eleve cukrozott, szoval aki simát használ, az még porcukorral édesítse)
- 500g gesztenyemassza (szintén a cukrozott fajta)
- rum (ízlés szerint)
a meggyréteghez:
- 500g meggy
- 300ml meggylé
- 50g étkezési kukoricakeményítő
- kristálycukor (ízlés szerint)
- 2csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Először a lapokat kell kisütnünk, hiszen azoknak a betöltés előtt még teljesen ki kell hűlniük. Én egyesével sütöttem ki őket a tortaformában, de természetesen lehet egyben is és utána négybe vágni. Ez a kakaós piskótalap egy hideg úton készült felvert tészta, ami két fő részből áll, a tojássárgájás, és a tojásfehérjés részből. Első lépésben szétválasztom a tojásokat. A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével habverő segítségével kihabosítom, a tojásfehérjét pedig tiszta, zsírmentes tálban elkezdem habbá verni. Akkor adom hozzá a cukor 2/3-ad részét amikor már krémes állagú a tojáshab, majd ezután kemény habbá verem. A lisztet és a kakaóport már előre odakészítem, mindkettőt átszitálom, majd összekeverem őket és hozzáadok egy csipet sót is. Ha a tojásfehérje hab elkészült fakanállal óvatosan a kihabosított tojássárgájához keverem. Én ezt mindig úgy csinálom, hogy az első egy-kát kanál habbal nem óvatoskodom, hanem erőteljes mozdulatokkal, gyorsan teljesen elkeverem benne. Ez azért jó, mert így a tojássárgájás rész fellazul, könnyebb lesz és így a továbbiakban hozzáadott többi hab kevésbé törik benne. Ezután a lisztes-kakaós keveréket is hozzáadom, méghozzá ismét átszitálva, apránként, így biztosan csomómentes lesz. A tortaformát vagy vajazzuk-lisztezzük ki vagy pedig az aljára vágjunk a sütőpapírból egy korongot, így könnyebben kijön majd a lap. Az elkészült tésztát óvatosan a formába öntöm, egy habkártya vagy kenőkés segítségével elegyengetem, majd 170fokra előmelegített, légkeveréses sütöben kb. 30perc alatt készre sütöm a lapokat. Még melegen kiszedem a formából a kisült lapokat és egyesével félrerakom őket, így hamarabb kihűlnek.
Addig elkészítem a meggyes tölteléket, amihez összemelegítem a meggyet, a levét és a cukrot, majd ha már a lé egy része elpárolgott hozzáadom a keményítőt. A keményítőt úgy keverem bele, hogy előzőleg egy kicsi meggylében teljesen feloldom és úgy öntöm hozzá. A keményítővel folyamatos kevergetés mellett megvárom míg egyszer felforr a meggyszósz, majd lehúzom a tűzről és kevergetve kihűtöm. Akkor jó az állaga ha kihűlve sűrű és krémes, de nem folyik szét. Ha túl hígnak érezzük, akkor érdemes visszatenni a gázra, megmelegíteni, még egy kicsi keményítőt hozzáadni és újból összeforralni majd kihűteni, mert hígan betöltve ki fog folyni a tortából.
Ha a lapok és a meggytöltelék is kihűlt előkészítek mindent a betöltésre és a torta összerakására, majd közvetlenül előtte elkészítem a gesztenyés tejszínkrémet is. Azért fontos, hogy a krém nem álljon órákat a betöltés előtt, mert úgy összeesik. Az 500g gesztenyemasszából kiveszek annyit amennyit a díszítéshez szeretnék majd használni, a maradékot pedig egy kis rummal teljesen puhára, krémesre keverem. Közben felverem a tejszínt, szintén kemény habbá. A felvert habból ugyanúgy ahogyan a tojáshab esetén az első egy-két kanállal fellazítom a gesztenyét, majd a többit óvatosan forgatom hozzá. Ha ezzel is megvagyunk kezdődhet a betöltés és az összeállítás! :)
Én azon a tálon állítottam össze a tortát amin tálalni is akartam, de ha valaki nem azon szeretné, akkor mindenképpen érdemes alárakni egy tortakartont, különben nagyon nehéz lesz mozgatni a tortát. Először lerakom az első lapot, amit megkenek a krém 1/3-ával, fontos, hogy egyenletesen oszlassuk el a krémet! Utána jöhet rá a második lap, aminek a tetejét hajszálvékony rétegben szintén megkenem a krémmel, majd rákenem a meggyes tölteléket és az arra kerülő, harmadik lap alját szintén nagyon vékonyan megkenem a krémmel. Erre azért van szükség, hogy a meggyes rész nedvességét semmiképpen se szívják fel a piskótalapok. A harmadik lapra ismét 1/3 rész krém kerül, majd leborítom a negyedik lappal. Az egyes lapok után nyugodtan nyomogassuk meg picit a tortát, hogy biztosan egyenes és egyenletes legyen -persze a krémet ne nyomjuk ki! :D A tortát ezután teljesen beborítom a megmaradt krémmel, szépen egyenletesen elkenem rajta.
A tortát bárhogyan díszíthetjük, ahogyan csak szeretnénk! Én először "lespíneltem" étcsokival, majd a félretett krémből egy habzsák segítségével pici halmokat nyomtam rá és ezekre fektettem a gesztenyemasszából kiszúrt szíveket.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése