Hozzávalók:
- 400g liszt
- 150g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
- 5db egész tojás
- 120g margarin
- 1dl tej
- 1db banán
- 75g étcsokoládé
Elkészítés:
Első lépésként szétválasztom a tojásokat. A fehérjéből a cukor felével kemény habot verek, a sárgáját pedig félreteszem. A banánt kisebb darabokra töröm, hozzáöntöm a tejet és botmixerrel pürésítem. A lisztet összekeverem a sütőporral, egy csipet sóval, és a darabokra vágott étcsokival, majd szintén félrerakom. Gépi habverő segítségével egy tálban kihabosítom a puha margarint a cukor másik felével és a vaníliás cukorral, majd egyesével hozzáadom a tojássárgákat. Erre a lépésre nagyon ügyeljünk, mert ha egyszerre beleborítjuk a sárgáját az összekapja a zsiradékot! Ezután apránként beleöntöm a banánpürét is és simára keverem. A lisztes keveréket is részletekben adom hozzá, közben -ha már túl keménynek érezzük a tésztát- a tojáshabot is bele lehet forgatni, hogy lazítsa, akár felváltva adagolva a liszttel.
Én szilikon kuglóf formát használtam a sütéshez, de természetesen a hagyományos is megteszi. A szilikonban az a jó, hogy semmilyen kenést-lisztezést nem igényel, míg a másik formánál azért ajánlott. A tésztát beleöntöm a formába, a tetejét egy picit elegyengetem majd belerakom egy tepsibe. 200fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe rakom kb. egy órára. Amint a teteje aranybarnára pirul a hőfokot visszaveszem 180, majd 160fokra és tűpróbáig ezen a hőmérsékleten sütöm. Fontos, hogy ellenőrizzük hogyan áll a belseje, de mivel ez egy tömör tészta kicsit tovább kell sütni, hogy belül se maradjon nyers! Ha a tűt kihúzva nincsen rajta tészta akkor készen van! :) Még melegen kiborítom a formából, hagyom kihűlni, majd porcukorral meghintve tálalom.
+tipp: ennél és más kevert tésztás recepteknél is beválik az a módszer, hogy az ízesítőket pl. csokit, kandírozott gyümölcsöket lisztbe forgatva azok nem süllyednek majd le a tészta aljára, ekkor a felületükre tapadt liszt "össze tud kapaszkodni" a tésztában lévő liszttel és ettől úgy szilárdul meg a tészta, hogy a csoki/gyümölcsök a helyükön maradnak! ;)
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése