Hozzávalók: a tésztához:
- 2db egész tojás
- 50g barnacukor
- 50g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150g margarin
- rumba áztatott mazsola
- 200g reszelt sárgarépa
- 1 narancs reszelt héja
- 150g liszt
- 50g darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáakanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1-2 teáakanál fahéj
a mázhoz:
- porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs kifacsart leve
Elkészítés:
Ennek a tortának az alapja egy roppant egyszerű kevert tészta. Először kihabosítom a margarint a sima és a barnacukorral valamint a vaníliás cukorral, majd egyesével hozzáadom a tojásokat is. Ezután jöhet bele a reszelt sárgarépa és az ízesítők: a rumos mazsola, és a narancshéj. A legvégén a száraz hozzávalókat keverem hozzá, amiket előtte jó alaposan összemixeltem egymással. Ha jól dolgoztunk, akkor egy közepesen lágy masszát kell kapnunk.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tortakarikába öntöm, a tetejét elegyengetem egy kicsit és 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe rakom sülni. Ugyanúgy mint a piskótáknál, ha a teteje színt kap visszaveszem a hőfokot 160-150fokra. Azt tudni kell, hogy ez egy eléggé tömör, sok nedvességet tartalmazó tészta, úgyhogy viszonylag sokáig kell sülnie, legalább 40-45 percig. A klasszikus tűpróbával ellenőrizhető, hogy készen van e.
Miután kisült kiveszem a formából és hagyom kihűlni. Ha ez megtörtént rácsra rakom, a rács alá pedig egy tálcát vagy tepsit helyezek, így fogom majd leönteni a mázzal. A cukormázhoz egy kisebb tálban kikeverem a narancs levét és reszelt héját a porcukorral. Szándékosan nem írtam mennyiséget a cukorhoz, hiszen ez változó, hogy mennyit vesz fel a folyadék. Mindenképpen szitáljuk át a porcukrot, kisebb adagokban adjuk hozzá, egészen addig amíg egy ilyen sűrűn folyó, de még jól kenhető állagot nem kapunk. Nem kell, hogy olyan sűrű legyen, mint a mézeskalács díszítéséhez használt máz! Ha megvan egyszerűen csak ráöntöm a tetejére és egyenletesen elkenem rajta, úgy, hogy az oldalát is szépen bevonja. 1-2 óra alatt megköt a máz, utána lehet szeletelni.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése