Hozzávalók: az omlós tésztához:
- 250g liszt
- 150g margarin
- 2 tojássárgája
- 2 csipet só
a töltelékhez:
- 300ml tejszín
- 2 egész tojás
- 3-4 evőkanál tejföl
- só, bors, szerecsendió
- reszelt trappista sajt (ízlés szerint)
- 2 kisebb fej lilahagyma
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
Először az omlós tésztát gyúrom be, hiszen annak még pihennie is kell majd. Ehhez az átszitált lisztet elmorzsolom a hideg margarinnal, majd hozzáadom a tojássárgákat és végül a sót is. Néhány gyors mozdulattal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és kb. fél órára a hűtőbe teszem pihenni.
A töltelékhez egy kézi habverővel kikeverem a tejszínt a tojásokkal és a tejföllel, majd ízesítem sóval, borssal és egy kis szerecsendióval. A bacont felcsíkozom és egy serpenyőben aranybarnára pirítom, majd ha készen van, akkor kiveszem és a kisült zsiradékban a szintén hosszúkásra vágott lilahagymát is megpárolom. A kisült bacont és lilahagymát a tejszínes alapba rakom és elkeverem benne.
Amikor a tészta kellően lehűlt lisztezett munkalapon a piteformába illő nagyságúra nyújtom, elegyengetem benne, majd villával alaposan megszúrkálom. Ezután alufóliával kibélelem és valamilyen nehezéket öntök bele, pl. szárazbabot vagy az erre a célra kitalált sütőgolyót. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben ún. vakon sütést végzek, kb. 15 percig, majd eltávolítom a nehezéket és az alufóliát is a tésztáról és még 5 percre visszarakom, így üresen. Végül beleöntöm a tölteléket és aranybarnára sütöm a pitét. Ez kb. 20-30percet vesz igénybe, de érdemes tűpróbával ellenőrizni és félidőnél kicsit mérsékelni a hőfokot ha nagyon pirulna!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése