2015. március 22., vasárnap

Quiche Lorraine

Újabb hagyományos, francia recept a blogon! :) Már ez a süti is jó régóta tervbe volt véve, úgyhogy örülök, hogy végre sor került rá. Gyanítom egyébként, hogy ez a recept is egy régi, "paraszti" étel lehett valamikor, csakúgy mint az eredeti Carbonara, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni és igazából bármit bele lehet rakni a töltelékébe amit otthon találunk. Zöldségeket, fűszereket, még egy lazacos-kapros változatot is el tudnák képzelni, bár az már inkább luxi mint paraszti... :D Még csütörtökön készítettem el, a hosszú cukrászdában töltött gyakorlatos nap után, úgyhogy tényleg nem vészes, bár én bármikor képes vagyok nekiállni sütni... :)



Hozzávalók: az omlós tésztához:

  • 250g liszt
  • 150g margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 csipet só
                    a töltelékhez:
  • 300ml tejszín
  • 2 egész tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • só, bors, szerecsendió
  • reszelt trappista sajt (ízlés szerint)
  • 2 kisebb fej lilahagyma
  • 6 szelet bacon

Elkészítés:
Először az omlós tésztát gyúrom be, hiszen annak még pihennie is kell majd. Ehhez az átszitált lisztet elmorzsolom a hideg margarinnal, majd hozzáadom a tojássárgákat és végül a sót is. Néhány gyors mozdulattal összegyúrom a tésztát, majd cipót formálok belőle, folpackba csomagolom és kb. fél órára a hűtőbe teszem pihenni.
A töltelékhez egy kézi habverővel kikeverem a tejszínt a tojásokkal és a tejföllel, majd ízesítem sóval, borssal és egy kis szerecsendióval. A bacont felcsíkozom és egy serpenyőben aranybarnára pirítom, majd ha készen van, akkor kiveszem és a kisült zsiradékban a szintén hosszúkásra vágott lilahagymát is megpárolom. A kisült bacont és lilahagymát a tejszínes alapba rakom és elkeverem benne.
Amikor a tészta kellően lehűlt lisztezett munkalapon a piteformába illő nagyságúra nyújtom, elegyengetem benne, majd villával alaposan megszúrkálom. Ezután alufóliával kibélelem és valamilyen nehezéket öntök bele, pl. szárazbabot vagy az erre a célra kitalált sütőgolyót. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben ún. vakon sütést végzek, kb. 15 percig, majd eltávolítom a nehezéket és az alufóliát is a tésztáról és még 5 percre visszarakom, így üresen. Végül beleöntöm a tölteléket és aranybarnára sütöm a pitét. Ez kb. 20-30percet vesz igénybe, de érdemes tűpróbával ellenőrizni és félidőnél kicsit mérsékelni a hőfokot ha nagyon pirulna!

Puszi, Dóri




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése