Hozzávalók: a tészához: (jojófánktészta)
- 2db egész tojás
- 120g tojássárgája
- 10g vaníliás cukor
- 90g kristálycukor
- 140g liszt
- 20g vaníliás pudingpor
- egy kevés porcukor a tetejére
az eperzseléhez:
- kb. 10szem eper (közepes méretű)
- összesen 50g vaníliás cukor és kristálycukor (ízlés szerint, meg persze függ attól is, hogy mennyire édes az eper)
- 2dl víz
- 3 lapzselatin (5g)
a panna cottához:
- 250ml tej
- 250ml tejszín
- fél rúd vanília
- 50g kristálycukor
- 3 lapzselatin (5g)
a díszítéshez:
- néhány szem friss eper
- porcukor
- mentalevélke
Elkészítés:
Először a jojófánktésztát csinálom meg, ami egy hagyományos piskótával megegyező úton készül. A tojásokat kettéválasztom, összemérem a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, valamint külön tálban kimérem és összeszitálom a lisztet és a vaníliás pudingport is. A tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverem a cukor 1/3-ad részével, majd félreteszem. A tojásfehérjéket elkezdem habbá verni és a kristálycukor maradékát (2/3-ad rész) csak akkor adom hozzá, ha már kezd szép krémes lenni, ezután még pár pillanat és elkészül a kemény hab. A tojásfehérjehab egy kis részletével fellazítom a kihabosított sárgáját, majd a többi habot már óvatosan forgatom bele. Végül a lisztes-pudingporos keveréket is apránként hozzáadom és óvatosan beleforgatom. A tésztát ezután sima csöves habzsákba töltöm és sütőpapírral bélelt sütőlemezre közepes méretű korongokat nyomok belőle. A tésztakorongok ne legyenek túl közel egymáshoz, mert a sütés során még terülhetnek és nőhetnek, valamint a nagyságuknál vegyük figyelembe, hogy mekkora átmérőjű pohárba akarjuk majd rétegezni a desszertet. Mielőtt a sütőbe kerülne a tészta kevés porcukrot szitálok a tetejükre. 160 fokra előmelegített, légkeveréses, gőzmentes sütőben sütöm őket halvány színűre. Miután elkészültek és teljesen kihűltek egy kör alakú kiszúróval korongokat vágok ki belőlük. A 6 adag desszerthez összesen 12 korong szükséges. A poharak aljára egy-egy korongot teszek, s majd a legtetejükre is egy-egy korong jön a későbbiekben.
Az eperzseléhez nagyobb darabokra vágom az epret és némi vaníliás- és kristálycukor valamint a víz kíséretében egy kis nyeles lábasban összeforralom. Nem kell túlságosan szétfőzni, az a jó ha maradnak még benne eperdarabok! Közben 3 lap zselatint hideg vízbe áztatok és ha már teljesen felpuhultak a lapok kinyomkodom belőlük a felesleges vizet és az epres főzethez adom, majd jól elkeverem benne. Ezután hagyom picit kihűlni, közben néha megkeverem, majd ha már csak langyos, akkor elosztom a 6 pohár között, szépen az első piskóta tetejére kanalazom. Ahhoz, hogy a zselé megdermedjen hűtőbe kell tenni, a hűtési idő függ attól, hogy mennyire hideg a hűtőnk.
Ha már kezd megkötni az eperzselé nekilátok a panna cotta elkészítéséhez. A tejet, a tejszínt, a kristálycukrot és a fél rúd vanília kikapart magvait is egy kisebb nyeles lábasba mérem, felforralom majd lehúzom a tűzről. Közben az előzőekben leírt módon előkészítem a zselatinlapokat és a még forró tejes keverékhez adom, egyenletesen elkeverem benne. Szintén megvárom míg ez is picit kihűl, néha megkeverem és csak langyosan rétegzem az eperzselé tetejére. Ezt a réteget is megdermesztem a hűtőben.
Ha a panna cotta rész is megkötött vékonyan felszeletelek néhány szem epret és óvatosan a tejpuding tetejére rétegzem a szeleteket. Ezután a legtetejére kerülő tésztakorongot is a pohárba helyezem, a tetejét meghintem porcukorral és egy levélke mentával díszítem.
Puszi, Dóri
Ha már kezd megkötni az eperzselé nekilátok a panna cotta elkészítéséhez. A tejet, a tejszínt, a kristálycukrot és a fél rúd vanília kikapart magvait is egy kisebb nyeles lábasba mérem, felforralom majd lehúzom a tűzről. Közben az előzőekben leírt módon előkészítem a zselatinlapokat és a még forró tejes keverékhez adom, egyenletesen elkeverem benne. Szintén megvárom míg ez is picit kihűl, néha megkeverem és csak langyosan rétegzem az eperzselé tetejére. Ezt a réteget is megdermesztem a hűtőben.
Ha a panna cotta rész is megkötött vékonyan felszeletelek néhány szem epret és óvatosan a tejpuding tetejére rétegzem a szeleteket. Ezután a legtetejére kerülő tésztakorongot is a pohárba helyezem, a tetejét meghintem porcukorral és egy levélke mentával díszítem.
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése