2014. július 30., szerda

Focaccia

A sok édesség után most jöjjön valami sós! ;) A ma esti sütögetős-salátázós vacsi mellé készítettem el ezt az olasz kenyérfélét, a focaccia-t aminek nagy sikere volt, így mindenképpen szerettem volna veletek is megosztani. Most először csináltam ilyesmit, de a jövőben még biztosan fogok mindenféle kenyeret sütni, mert nagyon egyszerű volt az elkészítése és elképesztően finom lett! A frissen sült kenyér illata pedig semmihez sem fogható...


Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 1csomag élesztő
  • pici cukor
  • langyos víz
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • tengeri só

Elkészítés:
Első lépésben az élesztőt futtatom fel egy kis langyos vízben, semmiképp se felejtsünk el némi kristálycukrot hozzáadni, hiszen ezzel "dolgozik" az élesztő! Egy nagy tálba kimérem a lisztet, ízlés szerint sózom, hozzáadok kb. 4evőkanál olívaolajat majd a felfutott élesztőt és elkezdem összedolgozni. Miközben gyúrom folyamatosan adagolom hozzá a langyos vizet, annyit amennyit felvesz. Ha összeállt a tészta a tálban hagyom és letakarva meleg helyre teszem, hogy megkeljen, legalább 30-40 percre. Ha letelt a kelesztési idő egy kis liszt segítségével kisebb adagokat veszek a tésztából, amiket gombóccá formálok, majd nagyjából kör alakúra nyújtok. A kis lepényeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, a tetejüket pedig megszórom apróra vágott rozmaringgal, tengeri sóval és egy kis olívaolajat is öntök rá (de tényleg csak egy keveset, nem kell tocsognia benne!). 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt sülnek aranybarnára. 

Puszi, Dóri






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése