Hozzávalók: a tésztához:
- 500g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 250g margarin
- 5 tojás sárgája
- 4 evőkanál tej
- 10dkg porcukor
a töltelékhez:
- 30dkg darált dió
- 30dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
- házi sárgabarack lekvár
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítem el, amihez a sütőporos-porcukros lisztet összemorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet is. Jól összegyúrom és cipót formálok belőle. Ha közben esetleg nagyon meglágyult a tészta akkor be lehet egy kicsit tenni a hűtőbe, de ez alapvetően nem szükséges. Nagyon fontos viszont, hogy a töltés előtt egy pici olajjal kenjük ki a formákat, így biztosan nem fognak beleragadni a kosárkák. Ha elkészültem vele akkor kisebb adagokat csípek le a tésztából és egyesével kibélelem a kosárka formákat, az ujjaimmal belenyomkodom és elegyengetem bennük.
Ezután mindegyik kosárkába jön egy kisebb teáskanálnyi baracklekvár, majd elkészítem a diós tölteléket is. Ehhez felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a habban elkeverem a porcukros diót. Az így elkészült keverékből egy-egy nagyobb halmot kanalazok a lekváros rétegre, a kis formákat tepsibe rakom, majd 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm őket. Ha elkészültek megvárom míg langyosra hűlnek, majd óvatosan kicsúsztatom a sütiket a formából. Esetleg még egy kis porcukor a tetejére és kész!
Puszi, Dóri
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése