2014. szeptember 1., hétfő

Kosárka

Ez az első olyan édesség a blogon, ami egy igazi, régi családi recept, így nem is egyedül, hanem a KEDVENC nagynénémmel készítettem el. :)) Maga a recept egy néhány sárguló lapból álló kis füzetbe van lejegyezve, gyöngybetűkkel persze. Mi rengetegszer készítjük el, mert viszonylag egyszerű, hamar megvan és persze nagyon finom! Közel áll a szívemhez, így remélem ti is kipróbáljátok, majd írjatok hogyan sikerült! ;)



Hozzávalók:  a tésztához:

  • 500g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250g margarin
  • 5 tojás sárgája
  • 4 evőkanál tej
  • 10dkg porcukor
                    a töltelékhez:
  • 30dkg darált dió
  • 30dkg porcukor
  • 5 tojás fehérje

  • házi sárgabarack lekvár

Elkészítés: 
Először az omlós tésztát készítem el, amihez a sütőporos-porcukros lisztet összemorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet is. Jól összegyúrom és cipót formálok belőle. Ha közben esetleg nagyon meglágyult a tészta akkor be lehet egy kicsit tenni a hűtőbe, de ez alapvetően nem szükséges. Nagyon fontos viszont, hogy a töltés előtt egy pici olajjal kenjük ki a formákat, így biztosan nem fognak beleragadni a kosárkák. Ha elkészültem vele akkor kisebb adagokat csípek le a tésztából és egyesével kibélelem a kosárka formákat, az ujjaimmal belenyomkodom és elegyengetem bennük.
Ezután mindegyik kosárkába jön egy kisebb teáskanálnyi baracklekvár, majd elkészítem a diós tölteléket is. Ehhez felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a habban elkeverem a porcukros diót. Az így elkészült keverékből egy-egy nagyobb halmot kanalazok a lekváros rétegre, a kis formákat tepsibe rakom, majd 160fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranybarnára sütöm őket. Ha elkészültek megvárom míg langyosra hűlnek, majd óvatosan kicsúsztatom a sütiket a formából. Esetleg még egy kis porcukor a tetejére és kész!

Puszi, Dóri



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése